Malagambabucurestiului2014-10 Dandy României (De Ieri Si De Astăzi) – Partea I

Astăzi vreau să facem o călătorie să descoperim Dandy ai României. Voi încerca să găsesc câteva exemple de persoane memorabile, demne de urmat. Din trecutul apropiat al României, până în prezent, avem destule astfel de exemple pentru care stilul nu ține numai de vestimentație, ci și de comportament sau atitudine, de la istorici , membrii ai Academiei Române, până la politicieni sau oameni de afaceri. Țin să menționez că ordinea în care vor fi prezentate personalitățile este aleatorie.

Dandy ai României (de ieri si de astăzi) – Partea I

Neagu Dandy României (De Ieri Si De Astăzi) – Partea I
Dandy ai României (de ieri si de astăzi) – Partea I

Primul domn care, după părerea mea, merită să fie în capul listei este profesorul Neagu Djuvara. Acesta face parte dintr-o familie de boieri din Muntenia, doctorand la Sorbona în istorie și drept, filozof și diplomat. A fost curierul trimis în anul 1943 la Stockholm de către Antonescu și diplomat pentru o lungă perioadă de timp la Niamey (o carte pe care v-o recomand cu dragă inimă dacă vreți să știți mai multe despre acest domn este autobiografie a sa, (“Amintiri din pribegie”) .

De fiecare dată când apare pe micul ecran, la o conferință de presă sau la o lansare de carte, pe lângă atenția acordată discursului, mimicii feței și gesturilor acesta nu ignoră niciodată importanța vestimentației.  Voi puncta câteva elemente importante și demne de urmat:

  • Primul lucru ce mi-a atras atenția a fost faptul că este un acerb purtător de Ascot. Deține o colecție impresionantă de asemenea accesorii, de la cele uni, la cele cu imprimeu polka dot sau paisley și chiar cu animal print. Acesta este punctul definitoriu al ținutelor lui, lipsind aproape niciodată. Ascotul a fost  întotdeauna o variantă mai rafinată a cravatei, aceasta fiind transformată sub influența rigurozității britanice pentru a se obține acest produs.
  • Un al doilea aspect interesant este faptul că nu neglijează niciodată când vremea îi permite ceea ce noi cunoaștem astăzi sub denumirea de layering. Realizează acest lucru atât prin pulovere cu gulerul în V sau cardigan, cât și prin veste, dar întotdeauna asortează fără greșeală imprimeurile și texturile.
  • Alt lucru demn de urmat este modul în care asortează câte o batistă de buzunar, dând o pată de culoare fiecărei ținute.
  • Totodată, făcând parte dintr-o familie cu tradiție în boierimea munteană și fiind ultimul moștenitor, obișnuiește să poarte un inel din aur cu blazonul acesteia. În cazul în care nu deții aceeași descendeta și agreezi acest tip de accesoriu masculin poți încerca un pinky ring sau un inel normal (cu piatră sau fără), dar încearcă să le eviți pe cele care se pot găsi la orice tarabă din orice piață.
Balaceanu
Dandy ai României (de ieri si de astăzi) – Partea I

O altă personalitate care-și merită locul în această discuție este domnul academician Constantin Bălăceanu Stolnici. Acesta este, de asemenea, descendent al unei vechi familii de boieri pământeni. A fost numit membru de onoare al Academiei Române pentru activitatea sa din domeniu medical (medic neurolog, profesor de neuropsihiatrie ), totodată a primit câteva distincții, atât din partea statului român cât și din partea altor state. Acesta este influențat de regulile școlii vestimentare britanice:

  • Este purtător constant al costumelor alcătuite din trei piese sau al sacourilor sub care se găsesc întotdeauna un pulover sau o vestă. Imprimeul pe care îl preferă în general sunt carourile, colorate de la verde până la grena sau galben.
  • Fiind influențat de școala britanică, acesta devine purtător de pălării și jobene sau monoclu. Aceastea îi conferă un aer ce aduce aminte de curentul dandiest, apărut în Anglia secolului al XIX-lea, care mai apoi devine un adevărat curent filozofic.
  • Un alt lucru demn de urmat este modul în care își poartă cravata, niciodată nu uită să o completeze cu ajutorul unui ac special, iar la nivelul nodului introduce întotdeauna un „dimple” pentru a da volum acestiu accesoriu.
  • Ca și în cazul lui Neagu Djuvara, se folosește de un baston pentru a-și ușura mersul, dar totodată poate fi considerat un accesoriu, completând atât ținutele cât și atitudinea domnului academician.

O concluzie scurtă: stilul nu ține cont nicodată de vârsta la care te afli și nu se referă numai la modul în care sunt oamenii îmbrăcați. Atitudinea și discursul persoanei contează întotdeauna!

Aceasta a fost prima parte a articolului. Dacă aveți sugestii în legătură cu persoanele care ar trebui să se afle în următoarele scrieri, aștept sugestiile voastre.

Citeste si partea a doua a articolului.

Sursa foto aici si aici.

Related Posts

3 thoughts on “Dandy ai României (de ieri si de astăzi) – Partea I

  1. Lala VonDoom spune:

    Mateiu Caragiale, Sergiu Malagamba – de ieri

    1. Stefan spune:

      Multumesc pentru sugestii. Despre Mateiu Caragiale nu stiu nimic (exceptand „Craii de curte veche”), dar ma voi documenta ;). Sergiu Malagamba, foarte buna sugestie, dar nu prea am gasit informatii, asta dupa o cautare relativ neamanuntita. Multumesc, inca o data, pentru sugestii.

  2. Nelipsind aproape niciodata… corecteaza, ca nu suntem americani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *