Despre asortarea culorilor

colorsAm primit ieri un mail în care mi s-au pus câteva întrebări despre asortarea culorilor. Cititorul era într-o situație dificilă deoarece  nu avea încredere în sursele pe care le-a găsit pe internet. Probabil ești în aceași dilemă și astfel aș vrea să beneficieze cât mai multă lume despre aceste sfaturi.

Întrebările pe care le-am primit sunt următoarele:

1. Alb-negru-gri-maro=merg la orice culoare.

Această informație este una falsă pentru că cei care au lăsat zvonul că negrul merge la orice s-au înșelat.

Singurele situații în care negrul arată bine:

-este în contrast cu alb sau gri.

-când se folosește pentru a stinge o nuanță puternică de roz, galben, etc. Poți purta un costum roz și să folosești de pantofi, curea și cravată neagră pentru a tempera nuanța deschisă. În cazul în care ești îmbrăcat din cap până în picioare în negru, te folosești de o curea roz sau o altă nuanță deschisă pentru a avea o pată de culoare/constrast.

-evită să asortezi negrul cu bleumarin sau maro pentru că din punct de vedere cromatic cele două nuanțe nu se înțeleg. Excepția la regulă o face bejul care arată excelent combinat atât cu gri, negru sau maro.

Singurele situații în care albul arată bine:

-este în contrast cu negru sau gri. Ca și exemplu ai ținuta black tie.

-este în contrast cu alte nuanțe închise sau neutre (bleumarin, maro, kaki)

-sau cu anuminte nuanțe. De ex un galben foarte deschis nu poarte fi purtat alături de piese vestimentare albe.

Singurele situații în care griul arată bine:

-este în contrast cu alb sau negru.

-asortat la albastru sau maro.

-și cu multe alte nuanțe deschise în funcție de tonalitatea griului

Gri, albastru și maro
Gri, albastru și maro

Singurele situații în care maroul arată bine:

-este asortat la gri și/sau albastru

-în funcție de tonalitatea maroului se poate asorta la multe nuanțe deschise.

2. La albastru-galben-rosu= merg asortate orice culoare, exceptie de la regula sunt aceste 3 culori asortate intre ele albastru-galben-rosu.

Cele mai fericite combinații la albastru le poți face cu gri sau maro.

În funcție de cât de închis e albastrul se poate folosi ca și o nuanță neutră cum ar fi bleumarinul.

Galbenul și roșu e imposibil de asortat la roz.

Dacă tonalitatea celor trei nuanțe e potrivită atunci se pot face combinații bune.

Cele trei nuanțe nu merg asortate la orice.

3. Când mă îmbrac să existe maxim 3 culori?

Ca să înțelegi mai bine această regulă, ea se referă doar la culori . De ex dacă ai câteva culori pe tine și mai adaugi negru și alb, vei avea tot același număr de culori. Negru, albul și griul (care este o combinație dintre cele două) sunt nonculori. Ce este amuzant, este faptul că cei care cred cu tărie în această regulă, ajung să poarte în mare parte o culoare sau nici una. Am detaliat în regula celor trei culori.

4.Când mă îmbrac pot să am o culoare mai deschisă și una mai închisă?

Constrastul face o ținută mai interesantă în cazul în care nuanțele sunt în armonie între ele.

5. Alb-negru-gri-maro=>sunt culori primare si nonculori si merg la orice culoare.

Nonculori sunt alb, negru și gri. Despre cum se asortează între ele am explicat mai sus.

6. Albastru-galben-rosu=>sunt culori secundare care merg asortate la orice culoare, exceptie facand asortarea intre ele.

Nuanțele de mai sus sunt primare și am detaliat cum se asortează ele.

7. Violet, verde, portocaliu=>sunt culori tertiare care merg la orice culoare, exceptie facand asortarea intre ele.

Nuanțele de mai sus sunt secundare și merg asortare între ele. Aceste nuanțe nu se asortează la orice culoare.

8. Dacă porți o anumită culoare să zicem albastru e bine să folosești culori apropiate de ea, albastru deschis-inchis?

Ai prezentat o variantă, dar poți face un contrast plăcut cu gri sau maro. De asemenea poți adăuga și culoare la albastru.

Alte informații despre asortare le puteți găsi aici.

sursa foto

Comments

 1. george says

  Nu se contrazice man, la punctul 2 cum de ai inteles ca foloseste aceeasi exprimare, spune ca Exceptie fac:…, ce e asa greu.
  @Laci … ms mult man, am colectat de la tine alte 2-3 postu-ri legate de asortare, le-am sinstetizat si le-am lipit in dressing :) doar asa invat! :)

  Ms inca o data!

 2. says

  Nu se contrazice man, la punctul 2 cum de ai inteles ca foloseste aceeasi exprimare, spune ca Exceptie fac:…, ce e asa greu.
  @Laci … ms mult man, am colectat de la tine alte 2-3 post-uri legate de asortare, le-am sinstetizat si le-am lipit in dressing :) doar asa invat! :)

  Ms inca o data!

 3. says

  are dreptate Constantin Dumitrica. Laci, nici eu nu am inteles foarte bine ce ai vrut sa zici la punctele 6 si 7
  "6. Albastru-galben-rosu=>sunt culori secundare care merg asortate la orice culoare, exceptie facand asortarea intre ele."
  7. (…)
  "Nuanțele de mai sus sunt secundare și merg asortare între ele. Aceste nuanțe nu se asortează la orice culoare."

 4. Rary says

  Este foarte simplu la 7 , se refera la faptul ca aceste 3 culori merg foarte bine asortate la orice culoare , iar paranteza este orice alta culoare inafara de ele 3 odata (ex. la nr 6 – tricou albastru purtat impreuna cu pantaloni rosii si pantofi galbeni )

 5. says

  La camasa maro inchis ce culoare de cravata merge, Ca am o cravata cu mai multe nuante de culori si grii si maro inchis si rosiatic adica spre rosu maro spre rosu si alb are ? Am probat si dupa mine as zice ca merge cravata aceea cu camasa maro inchis :)

 6. says

  de exemplu un sacou verde verde inchis, merge la o pereche de pantaloni albastru inchis, pantofi maro si o camasa alba ?(alte accesorii putetzi sa-mi datzi un exemplu ce pot sa adaug la tinuta asta, sau daca e potrivita combinatia asta ?! )

 7. mariusmihai says

  salut , am si eu o intrebare . am niste blugi slim gri , camasa alba la fel slim si pantofi tot gri (bucks) – CE TIP DE SACOU S-AR POTRIVI ? ROG UN RASPUNS CAT MAI RAPID PENTRU CA AS VREA SA ACHIZITIONEZ CAT MAI REPEDE . MULTUMESC ANTICIPAT .. FACI O TREABA FOARTE BUNA

 8. says

  daca am niste blugi gri si imi iau niste mocasini maro,cu o camasa de blugi deschisa,cu cravata neagra slim,puteti sa ma ajutati cu ce culoare a sacoului sa imi iau,sau daca am asortat bine pana acum?

 9. Krisztian says

  Salut! E ok dacă combin o pereche de pantaloni ( 5 pockets ) de culoare gri ( ce și acești pantaloni: /pantaloni_barbati/pantaloni_casual_barbati?product_id=52030 )
  cu un sacou negru de catifea? Ce culoare ar trebui să aibă cravată ca să creeze o ținută ideală?
  Mulțumesc!

 10. Mihai says

  am o geaca gri si pantalonii din link (dehaine.ro/Pantaloni-barbati_haine_online/pntaloni_eleganti/pantaloni-conici-barbati-zara-gri-3078)cu ce camasa s-ar potrivi si ce pantofi sau ghete???ms

 11. says

  Old school zice ca NICIODATA o culoare din spectrul "cald" o va evita pe alta din spectrul "rece". De aceea, eu cred cu tarie ca albastru + maro este o combinatie… care zgaraie lq ochi

  • George says

   Cămașă BLEU (care este, de fapt, un albastru deschis), sacou și pantaloni de culoare ALBASTRU NEUTRU, cravată VERDE și pantofi MARO. Încearcă să-ți imaginezi și vei vedea că iese o combinație superbă. Nu uita de cureaua MARO și șosete, dacă vrei, VERZI, sau ALBASTRE.


 12. COSMIN says

  Buna ziua . Pantofi de iaht rosi, si pantaloni chino slim verzi…ce camasa ,sacou, batista imi recomanzi ( la culori ma refer). multumesc


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *