Casual Si Ultras - Stil Sau Modă?

De fiecare dată am apreciat pe cineva care a venit cu o inovație în stil precum trendsetteri. Un exemplu bun îl reprezintă suporterii de fotbal, care deșii sunt considerați huligani și bătăuși, unii dețin o cultură atât din punct de vedere vestimentar cât și a fotbalului. Spun vestimentar, fiindcă ei adoptă ținute casual, total opuse acestui domeniu.

Am ales să dezbat acest subiect fiindcă multă lume este reticentă în atenția stilului vestimentar ales și niște suporteri au consolidat vorba “haina îl face pe om”.

Nu voi nota despre alte detalii care țin de fotbal. Doar strict de stilul vestimentar și influența pe care au avut-o.

După părerea mea “the casuals” au fost o adevărată inspirație în stil.

“The casual” reprezintă o subcultură a fotbalului care este reprezentată de “huligani”  care poartă branduri scumpe pe ei. Această mișcare a început prin 1970 datorită fanilor englezi care își urmau echipa în deplasări si au început să se îmbrace în haine care nu se găseau pe continentul britanic.

Astfel, ei nu mai erau în atenția poliției datorită hainelor scumpe și se puteau ușor integra în grupuri rivale sau în locațiile lor.

Pionierii acestei mișcări  au fost fani echipei Liverpool care în urma deplasării la meciul cu Saint-Étienne din Franța ei s-au întors cu haine din branduri franțuzești și italienești.  În curând mulți fani au început să se îmbrace de la aceste branduri unice deoarece, în aceea vreme, poliția îi aveau în vizor doar pe skinheads care purtau bocanci și pe cei care nu acordau atenție felului în care se îmbracă.

Pe la mijlocul anilor ’80 brandurile esențiale erau diferite de la o grupare la alta. Jachetele Stone Island și CP precum și încălțămintea sport vintage Adidas erau esențiale la ținuta casual, dar  au început să crească în popularitate bluzele de trening cu fermoar Fila, Ellesse, Sergio Tacchini și Lacoste. Cu timpul și-a făcut loc în garderoba lor  mărcile: Armani, Burberry, Aquascutum, Berghaus, Fiorucci și Lois.

În 1990 ei au suferit o transformare din punct de vedere stilistic. Aceste mărci au început să devină ca o uniformă deoarece cât mai mulți fani au început să adopte acest stil și poliția a început să-i identifice. Suporterii au continuat să poarte Burberry și Lacoste, dar unul dintre cel mai cunoscut branduri în prezent este Stone Island. Ei au început ușor să treacă de la încălțămintea sport vintage spre marca Timberland.

Un accesoriu important al suporterilor a devenit șapca de baseball, datorită aparițiilor camerelor de luat vederi. Șapca de baseball era elementul potrivit pentru a feri expunerea.  În plus, multe branduri și-au retras hainele din comerț deoarece erau asociate cu “The casuals”.

Între anii 2000 și 2001, Burberry a explodat datorită popularității și se găsea aproape la fiecare colț de stradă, un articol popular al acestora este șapca de baseball în carouri. Un alt brand care a devenit popular este Hackett, deoarece aproape fiecare fan englez care a participat la Campionatul European din 2000 purta tricouri polo de la acestă marcă. Încălțămintea a suferit și ea o ușoară transformare, fiindcă s-a făcut trecerea de la bocancii Timberland la Adidas “old school” din perioada anilor ’80.

Suporterii fotbalului nu au urmărit niciodată moda sau stilul pentru ei casual reprezintă o cultură.

Astăzi, la noi în țară crește în popularitate fenomenul de Ultras. Pot spune că este o diferență între cele două curente datorită stilului vestimentar. Ultrașii se îmbracă cu hanorace, haine cu glugi, pantaloni cu verde milităresc, uneori blugi, șepci și bineînțeles fularele echipei favorite. Pentru ultrași nu este la fel de important stilul vestimentar cum e la casualși. Ultrașii sunt cu bannerele, steagurile, coregrafiile și nu este esențial să te bați cu susținătorii echipei adverse.

În concluzie, vreau să rămâi cu idea că suporterii au fost cu mult mai devreme  interesați de vestimentație și au ajutat la nașterea conceptului de CASUAL.

Related Posts

7 thoughts on “Casual si ultras – stil sau modă?

  1. marales spune:

    mai mult stil decat moda :)

  2. vania spune:

    sa nu-i uitam pe cei de la Chelsea, The Head Hunters, care vin la meciuri intr-o tinuta office si ei sunt huligani:) iar suporterii lui Rangers(Scotia) spre sfaristul anilor ’80 au introdus in moda asta a huliganilor, jeansi!

  3. Dar3Devil spune:

    e destul de interesant articolul. Mai invata si copii din ziua de azi ce o ard pe stadioane de ce poarta patratelele. Oricum e bine de stiut si pentru restul care nu au treaba cu fotbalul ca nu intotdeauna haina il face pe om…

  4. Silver Boy spune:

    Si eu adopt stilul asta si imi place! Ma simt in largul me asa!

  5. Teodor spune:

    La ultimul paragraf ai spus ceva de o diferență între două curente. Zici de diferența dintre curentul casual și cel ultras?

  6. Laci spune:

    @ Teodor Da, era vorba despre diferenta dintre cele doua.

  7. Marius spune:

    Un articol interesant. Frumos laci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *