Malțul de la Karuizawa și grain-ul de la Kawasaki
Sunt două produse aflate în proprietatea celor de la Sanraku-Ocean, cunoscuți din 1990 sub denumirea Mercian, după numele business-ului lor mult mai înfloritor cu vinuri. Cota lor de piață este de 4%. Astăzi, Karuizawa nu mai este funcțională. Mare parte din perioada ei de activitate a folosit doar orz Golden Promise și doar butoaie ex-sherry. Golden Promise este un orz genetic modificat în anul 1965, fiind considerat revoluționar prin calitatea sa. La sfârșitul secolului XX, caracteristicile sale au devenit mediocre datorită evoluției cercetări agricole din domeniul conex al distilatelor. Spre deosebire de Suntory, cei de la Karuizawa au rămas un pocket brand, axându-se pe pe un singur stil de single malt: ușor afumat și corpolent produs de alambicurile lor mici.
Kirin-Seagram
Este de asemenea o companie ce deține doar 5% din piața japoneză. Pentru a găsi drumul de acces către distileriile scoțiene și de a beneficia de această relație, cei de la Kirin au ales asocierea cu gigantul canadian Seagram. Acest lucru a permis ca malțul distilat la distileria lor, Gotemba să poată fi amestecat cu whisky din Scoția. De știut este faptul că în anii 80, marea majoritate a whisky-ului exportat bulk de către Scoția era pentru piața japoneză.
Distileria Gotemba
A fost deschisă în anul 1973 producând de atunci un malț destul de ușor, dar și whisky japonez grain corpolent. Ca și celelalte distilerii japoneze și aceasta se află la o altitudine ridicată pentru o astfel de întreprindere: 620m deasupra mării. Actuala companie a rămas deținătoare unui cunoscut brand american de bourbon după retragerea participației celor de la Seagram, este vorba despre The Four Roses.
TEXT: Tudor Bălteanu
Leave a Reply