Despre Lână

Pe lângă cașmir, un alt material care merită atenția noastră este despre lână. Deși acest material se regăsește în multe dintre articolele noastre vestimentare  nu știm foarte multe despre el. Lâna se găsește sub multe forme și diverse combinații.

Despre lână

În afară de oaie, alte surse de lână sunt : capra, vigonia, iacul, antilopa tibetană chiru, bou moscat,  cămila, lama și iepurele.

Datorită proprietăților firelor de lână, acestea blochează aerul rece, formând un strat  izolator termic. Astfel, corpul uman pierde mai puțină căldură.

Lâna care intră la apă se poate aduce la forma iniţială cu ajutorul unui aparat care se găsește de obicei la curățătorii, dar micșorarea trebuie să fie minoră. În funcție de cât de strânsă este țesătura, ea  are șanse minime de a intra la apă.

Scamele se produc atunci când la câteva purtări, firele mai scurte se rup și se adună.  Dacă ai ocazia investește în haine din lână cu fibre lungi. Cea mai apreciată lâna merinos care este cea mai ondulată.

Diverse pete din lână se pot scoate cu ajutorul spirtului, oțetului, apă, săpun, etc.

Sunt pulovere din lână netratată care sunt acoperită cu grăsimea naturală a oii, dar reprezintă un avantaj doar pentru marinari. Aceste pulovere nu se udă așa de repede, dar și când intră la apă se uscă repede.  Dezavantajul acestora este că sunt urât mirositoare datorită grăsimii naturale.

Lâna se mai găsește alături de bumbac, mohair, cașmir și nailon ( la șosete).

Ce alte detalii ai mai adăuga despre lână?

sursa foto: possum-wool.com

Related Posts

6 thoughts on “Despre lână câteva detalii

 1. razvan28 spune:

  Lana e practic cel mai intalnit material la pulovere , veste sau cardigane.

  Are un mic avantaj fata de casmir , in sensul ca e mai ieftina si nu e urata la purtat sa sa aiba vreun dezavantaj.

  Sunt totusi unele tipuri de lana foarte idioate care daca le porti peste tricou sau maiou te mananca pielea de iti vine sa te urci pe pereti , astea sunt clar de evitat.

 2. Laci spune:

  @ Razvan28

  Aici depinde de tesatura, lungimea firului si dimensiunile acestuia.

 3. vikkktor spune:

  Palton Zegna lana casmir, 6200 eur, de vicuna, peste 100.000 eur…

 4. vikkktor spune:

  lana care generic inseamna par de origine animala, cu cat are firul mai subtire cu atat este mai scumpa…cel mai scump fir de pana acum este vicunia…crescatori australieni au facut acum niste ani experimental un fir mai subtire decat vicunia…toata productia a fost cumparata de Zegna…dupa asta ca pretiozitate urmeaza alpacaua si casmirul…

  1. Ovidiu S. spune:

   Defapt cea mai fina si mai scumpa lana din lume este cea obtinuta in Noua Zeelanda din lana Cerbului Cervelt; avand in compozitie casmir si matase. Este de 200 ori mai rara decat aurul.

 5. Laci spune:

  @ Vikkktor Au facut o miscare buna Zegna, dar au clienti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *