Care E Diferența Dintre Made To Measure (Mtm) Și Bespoke

Cred că în ziua de azi îți este foarte cunoscut termenul de costum la comandă, bespoke sau made to measure. Pe scurt, este acel costum care este special construit pentru conformația și personalitatea ta. Din păcate, se face o ușoară confuzie: clientul nu știe întotdeauna pe ce dă banii. Pentru unele persoane costum la comandă înseamnă ready to wear (RTW), – care mai este cunoscut ca off the rack (OTR) – iar pentru alții MTM sau bespoke. Cu ajutorul aceastui articol vreau să trasez o linie clară între ce însemnă made to measure (MTM) și ce înseamnă Bespoke.

Care e diferența dintre made to measure și bespoke ?

Stil Masculin Pitti Uomo 97 Costum Patrick Uomo

Înainte de a trece la subiectul propriu zis, RTW sau OTR sunt hainele pe care le găsești în magazine. Într-adevăr, la unele magazine ai posibilitatea de a cere un „costum la comandă„, dar asta înseamnă că îți aduce o anumită mărime care nu este disponibilă în acel moment în magazin. Este greșit să credem că acel costum poate fi numit la comandă.

Fie că doar ai auzit sau ai și avut ocazia să testezi serviciul de haine la comandă, e bine să știi că există o diferență între made to measure și Bespoke.

Uite care sunt diferențele dintre cele două:

Crearea tiparului la made to measure și bespoke

Proba Costum La Comanda Royal Craus
diferența dintre made to measure și bespoke

MTM: Îți vei da seama că ești la un atelier made to measure în momentul în care consultanții îți vor da să probezi un sacou/cămașă/pantalon. Dacă sacoul/cămașa/pantalonii sunt apropiate de mărimea ta, consultanții vor trece pe un tabel ajustările pe care trebuie să le facă. După care, datele se trimit la fabrica unde urmează să fie confecționat. În ziua de azi, brandurile au investit în personal și mașinării pentru ca haina să te îmbrace cât mai bine.

Bespoke: Tiparul se ia de la zero și măsurătorile sunt mult mai precise. Vei avea șansa ca acest costum să îți vină mai bine dacă dorești să ascunzi anumite imperfecțiuni.

Manopera

MTM: durează de la 7 la 60 de zile în funcție de cât de ocupat este personalul din fabrică. Mașinile de cusut din fabrică vor aplica aceeași tensiune pe țesătură, indiferent de materialul folosit.

Bespoke: durează de la 3 la 60 de zile (în România) în funcție de cât de ocupat este croitorul și cât ești dispus să plătești pentru a avea costumul mai repede. Croitorul știe exact ce tensiune să aplice asupra materialului atunci când îl va coase.

Numărul de probe la made to measure și bespoke

MTM: În timpul procesului de creație nu are loc nicio probă. Ceea ce faci la prima întâlnire pentru stabilirea ajustărilor nu se poate numi probă. Singura probă pe care o faci este după ce produsul este gata. În cel mai rău caz, dacă produsul nu corespunde cu realitatea, după ce se vor face modificările necesare, vei mai face încă o probă.

Bespoke: Vei avea nevoie de cel puțin 4-5 întâlniri/probe. Aceste probe sunt necesare în timpul procesului de creație pentru a verifica acuratețea măsurătorilor inițiale.

Prețul la made to measure și bespoke

MTM: Prețul unui costum începe de la 1800-2000 de lei și poate ajunge la zeci de mii de euro, în funcție de materialul folosit. Dacă ar fi să comparăm, din punct de vedere al prețului, vei găsi costume RTW mai scumpe, fără a avea garanția că îți vin la fel de bine ca și un MTM.

Bespoke: Prețul începe de la 1200 de lei (fără material) și poate ajunge la zeci de mii de euro în funcție de materialul folosit și de persoana la care apelezi.

Tipul de personalizare la made to measure și bespoke

Louis Purple

MTM: Ai multe tipuri de personalizare la care poți apela, dar nu la fel de multe ca și la bespoke. Dacă îți dorești ceva atipic nu vei reuși să îți faci la MTM. În funcție de persoana la care vei apela pentru un costum made to measure, vor lipsi diverse detalii din punct de vedere al construcției costumului. Din păcate, croiul costumului este controlat de felul în care fabrica face manufactura, așa că nu ai un control în totalitate asupra felului în care îți va veni. Anumite branduri îți oferă posibilitatea de a face costume half canvas sau full canvas.

Bespoke: Nu ai limite din punct de vedere al personalizării, dar anumiți croitori nu vor fi de acord cu ceea ce îți dorești să faci. Vei fi pus în situația în care trebuie să-l convingi pe croitor să își depășească limitele. În plus, te poți lovi de încăpățânarea lor în România. Deci depinde dacă vrei made to measure sau bespoke.

Întâlnirea cu un angajat versus cea cu un croitor

MTM: Este imposibil să te întâlnești cu persoanele care îți vor face costumul deoarece tot procesul se întâmplă în fabrică. Contactul tău va fi doar cu angajatul și în foarte puține cazuri vei întâlni proprietarul afacerii.

Bespoke: Relația este mult mai persoanală pentru că vei cunoaște persoana care îți va crea costumul. Experiența își va spune cuvântul când intervin diverse conformații. În funcție de ateliere, vei cunoaște tot personalul care va participa la costumul tău. Și în această situație depinde de tine dacă alegi made to measure sau bespoke.

Concluzie diferența dintre made to measure și bespoke

Made to measure se situează între RTW și Bespoke. Calitatea poate diferi de la un serviciu la altul, în funcție de materialele folosite și felul în care se face manopera. Astfel, poți întâlni costume RTW care sunt mai bine realizate față de MTM sau Bespoke. Un croitor, dacă este foarte priceput, îți poate face un costum excelent și la bani de nimic, dar anumiți croitori îl pot croi prost. Trebuie doar să-l găsești pe cel potrivit și să îl îndrumi, unde este cazul. Sau poți da de cineva care face made to measure foarte scump și calitatea este foarte proastă.

Nu vei avea garanția că fiecare costum bespoke este full canvas cum ar trebui să fie. Made to measure este varianta cea mai accesibilă și rapidă.

Ce alegi dintre made to measure și bespoke?

Related Posts

13 thoughts on “Care e diferența dintre made to measure (MTM) și bespoke?

  1. Burry Caesar spune:

    de la cum sa te imbraci pe bani putini la Louis Purple ( 1600 cel mai ieftin :| )… Imi poti recomanda locuri de unde sa imi iau un costum de banchet ceva mai ieftin in Bucuresti te rog?

  2. Pentru un costum facut la Botosani sunt f scumpi

  3. Exemple de ateliere Bespoke?

  4. Laci Nagy spune:

    Ce legatura are localitatea cu pretul?

  5. Laci Nagy spune:

    Ce legatura are localitatea cu pretul?

  6. Laci Nagy spune:

    Am precizat ca pretul pentru un costum made to measure incepe de la 1600 de lei. Daca vrei ceva Ready to Wear incearca la magazinul lor din Piata Romana.

  7. Laci Nagy spune:

    Am precizat ca pretul pentru un costum made to measure incepe de la 1600 de lei. Daca vrei ceva Ready to Wear incearca la magazinul lor din Piata Romana.

  8. Laci Nagy spune:

    Acei croitori batrani de care ai auzit ca fac costume.

  9. Laci Nagy spune:

    Acei croitori batrani de care ai auzit ca fac costume.

  10. Burry Caesar spune:

    Laci Nagy sincer imi este teama sa ma si duc :))

  11. Razvan Banta spune:

    Fosta fabrica Apaca, langa afi

  12. Razvan Banta spune:

    Fosta fabrica Apaca, langa afi

  13. Laci Nagy, localitatea e unul dintre factorii care influenteaza pretul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *