În general în whisky se adaugă apă pentru a fi adus la tăria de 40% ABV. E un lucru foarte normal pentru a uniformiza loturile îmbuteliate și de ce nu pentru a spori whisky-ul. Uneori master distiller-ul decide ca un anumit sortiment să fie îmbuteliat la o tărie mai mare, însă nu la tăria din butoi. O astfel de îmbuteliere se numește high strength.
În Statele Unite, whisky-ul este îmbuteliat la 750 ml, iar în Europa la sticle de 700 ml. Cineva a decis acum mai bine de 20 de ani că se pot câștiga bani frumoși din această reducere a cantității. E aceeași mutare cu măslina din meniul de pe liniile aeriene. Management-ul și contabilitatea nu au nici o legătură cu cei peste 500 de ani de istorie a producției de whisky, așa că trebuie să ne resemnăm cu gândul că în cele din urmă pentru ei e doar un business. În aeroporturile din lumea întreagă veți găsi whisky-ul îmbuteliat la 1000 ml și la un ABV de 43%.
Ultimul lucru demn de știut și nelegiferat încă în mod unitar în Europa este faptul că producătorii de whisky au dreptul să adauge în whisky caramel sau E150a pentru a uniformiza culoarea. Gustul nu este influențat. Doar în Austria, Germania și Țările nordice veți găsi pe sticlele cu pricina un sticker adăugat cu notificarea “mitFarbstoff”.
Pozele sunt din baza de date whiskypedia.ro
" E aceeași mutare cu măslina din meniul de pe liniile aeriene. " E posibil sa gresesc dar citisem acum 5-7 ani ca o companie aeriana pentru a scapa de faliment a pus mai putin cu o maslina sau doua in salata oamenilor,acela fiind un sortiment foarte scump sau ceva de genul asta.La asta te-ai referit in propozitia pe care am trecut-o in ghilimele?
Te salut Marian,
Ai intuit foarte bine episodul despre care făceam referire și care este de multe ori un exemplu grăitor de cutting cost.