Bărbații, cei mai activi cumpărători online în România

66% dintre românii activi care fac cumpărături online sunt bărbați și doar 34% femei, spre diferență de vecinii noștri bulgari și unguri, unde femeile sunt mai active în acest domeniu conform unui studiu Compari.ro.

Studiul despre România a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane. Rezultatele arată diferențe semnificative și cu privire la produsele achiziționate online: românii achiziționează cu preponderență electronice – componente pentru calculator, telefoane mobile, tablete și produse electronice precum televizoare, console de jocuri, cititoare de cărți electronice.

Bărbații cumpărători activi online în România

În ceea ce privește obiceiurile de cumpărare ale românilor, în urma studiului au rezultat 6 profile de cumpărători în mediul online: Experții (29%) – cei care cunosc cel mai bine acest sistem, Căutătorii de reduceri (18%) – cei care urmăresc ofertele, Cei care verifică (16%) – cei care analizează cel mai mult ofertele, Începătorii (13%) – cei care abia au început să cumpere online produse, Cumpărătorii ocazionali (12%) – cei care cumpără ocazional și Aventurierii (12%) – cei deschiși la noi experiențe. Înainte de a face o achiziție, majoritatea aleg ca sursă de informare principală site-urile de comparare a preţurilor, urmate de magazinele online de unde își cumpără direct produsele.

Experții sunt cei care au cel mai mult încredere în acest sistem, care achiziționează tipuri diverse de produse, în mod constant și într-un timp foarte scurt, și care se informează în prealabil din mai multe surse. Acest tip de cumpărător online este reprezentat în preponderență de bărbații cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, care trăiesc în mediul urban și care preferă magazinele cu o gamă diversificată de produse. 36% dintre aceștia au cumpărat produse online de peste 10 ori în ultimul an.

Pentru Căutătorii de reduceri obiceiurile de cumpărături sunt determinate de ofertele pe care le găsesc și de aceea fac cumpărături în mod spontan, dar după un timp mai lung de analiză. Decizia de a plasa o comandă este determinată de un newsletter primit, însă în final prețul este factorul decisiv pentru membrii acestei grupe. În această categorie, majoritatea sunt bărbați cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, care trăiesc în mediul urban. 63% dintre aceștia au achiziționat online produse de peste 5 ori în 2014.

Cei care verifică sunt cei care se informează din mai multe surse înaintea plasării unei comenzi online, pentru ei calitatea fiind prioritară atât la produs, cât și în ceea ce privește serviciile oferite de magazin. Sunt reprezentați de bărbați cu vârstele cuprinse între 40 și 49 de ani din București, majoritatea având studii superioare.

Începătorii sunt cei care încă își construiesc primele impresii, nu au testat toate opțiunile de cumpărare și de aceea se informează online, dar preferă să achiziționeze direct din magazinele tradiționale, 70% dintre ei considerând lipsa posibilității testării produsului un impediment. Aceștia sunt de obicei bărbații din mediul rural cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, cu studii medii.

Cumpărătorii ocazionali sunt cei care comandă produse online doar de câteva ori pe an, când achiziționează cadouri, de regulă cu ocazia unor momente speciale familiale. Aceștia se informează despre fiecare amănunt legat de comandă și nu doresc să furnizeze datele personale, preferând să plătească în numerar. Cei care se încadrează în această categorie sunt de regulă bărbații din mediul urban cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani.

Aventurierii sunt foarte activi pe internet, sunt cei mai deschiși la cumpărarea produselor online, achizițiile lor fiind făcute în mod spontan. Le place să experimenteze și sunt interesați de magazine noi, de soluții noi de plată sau livrare și totodată sunt cei care comandă și din străinătate. Aceștia sunt majoritatea bărbați, cu vârstele cuprinse între 30 și 59 ani, din mediul urban. 54% dintre Aventurierii au achiziționat în 2014 produse în mediul online de peste 10 ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ERROR: Sorry, human verification failed.