Ieftin Nu Bun

Fiecare  avem pretenții mari de la viață. Mașini mari, vacanțe luxoase sau haine scumpe. Întrebarea este cum putem face diferența dintre ieftin și scump? Pentru unii ce e scump e ieftin pentru alții și viceversa. De câte ori ți-ai pus întrebarea care este prețul corect al serviciului sau al produsului la care apelezi?

Ieftin nu înseamnă neapărat bun

Ți-am pus întrebările de mai sus pentru a înțelege mai exact următoarele rânduri. În acești ani de activitate prea multe persoane s-au plâns de prețurile din magazine. Aș vrea să clarific câteva lucruri pentru a înțelege mai bine. Fiecare articol vestimentar are un preț de referință și prețurile cresc de la un an la altul. Prin urmare trebuie să ai câteva prețuri de referință. De exemplu o cămașă în regulă începe de la 200-250 de lei. Dacă ai un salariu de 500 de lei probabil ți se pare scumpă. Dar mai corect e să spui că nu îți permiți acum. Nu vreau să intru în detalii despre cum să economisești bani sau cum să câștigi mai mult pentru că nu este aria mea de expertiză. Ce îți pot spune e că nu cauți în locul potrivit. Pentru situații de genul când totul ți se pare scump trebuie să faci cumpărături doar în perioada reducerilor și din magazine de tip outlet sau second hand. Nu este nicio rușine să faci asta.

Ajungem la partea în care cumpărăm cel mai ieftin produs și avem pretenții de la el ca și la unul calitativ. Și acest lucru este greșit. La genul asta de produs te poți aștepta de fiecare dată să ți se rupă, agațe, să intre la apă să se decoloreze sau să se uzeze foarte rapid. Cum anume crezi că trăiesc brand-urile fast fashion? Ai făcut un bilanț de câte ori ți-ai cumpărat haine noi și de câte ori a trebuit să îți achiziționezi altele pentru a le înlocui pe cele vechi?

Bănuiesc că îți faci probleme despre cum poți fi la modă sau să primești validarea din partea cercului social dacă ai citit cele de mai sus. Creează-ți propiul stil pentru a scăpa de complexele de mai sus și vei câștiga admirația celor din jurul tău. Dar vreau să îți ofer și câteva soluții la problema din titlu:

-Orientează-te spre piese cu personalitate care sunt de efect când sunt purtate cu haine clasice simple.

-Cumpără doar în perioada reducerilor

-Fă un obicei de a frecventa second hand-urile și outlet-urile.

-Fii atent la tot ce cumperi. Multe produse pot avea defecte.

-Verifică-ți garderoba și vezi ce poate fi readus la viață

-Creează-ți propriile produse pe care să le poți purta. Poate o transformi într-o mică afacere.

-Dă o raită pe la prietenii tăi și întreabă-i ce haine nu mai poartă. Vei găsi multe lucruri bune.

-Încearcă să înțelegi mai bine care e prețul corect în funcție de produs. Nu în funcție de venit.

-Nu cumpăra chestii doar pentru că sunt la reducere.

-Clădește o garderobă pe termen lung.

-Nu mai urmări trend-urile.

-Participă la concursuri online unde ai șansa să câștigi diverse haine.

Bineînțeles mai sunt bine venite și alte idei.

Ieftin nu înseamnă neapărut bun.

Am dezvoltat acest subiect din mai multe puncte de vedere plus foarte multe alte idei în cartea Cum să te îmbraci bine și să plătești mai puțin

1 thoughts on “Ieftin nu înseamnă neapărat bun în majoritatea cazurilor

  1. Ciprian spune:

    In domeniul vestimentar, vorba „Suntem prea saraci pentru a ne permite lucruri ieftine” isi gaseste aplicabilitatea perfect! Putine sunt domeniile in care proportionalitatea dintre pretul si calitatea unui produs mai este atat de vizibila. Cand vorbim de haine, chiar putem spune ca atat cat dai pe un produs, atata face! Sunt in totalitate de acord cu faptul ca pretul unui produs trebuie judecat prin raportare la calitatea acestuia, nicidecum la veniturile cumparatorului. Consider ca majoritatea brandurilor cu nume din lumea modei au preturi corecte, avand in vedere caracteristicle hainelor pe care le ofera, incepand de la compozitie si continuand cu designul in sine si luand in calcul si prestigiul marcii respective. Exceptie de la aceste lucruri face, dupa parerea mea, Guess, care vinde cu 500 de lei un pulover din lana combinata cu sintetic si cu un design absolut banal. Da, acolo putem vorbi de preturi exagerate, pentru ca suma de bani pretinsa este nejustificata de calitatea pieselor vestimentare respective. Cam acelasi lucru se poate spune, din punctul de vedere, si despre Tommy Hilfiger… In rest, consider ca o haina cu adevarat de calitate nu are cum sa coste bani putini. Nu poti lua o pereche de pantofi cu mai putin de 500 de lei si sa ai pretentia sa te tina o perioada lunga de timp. Nu poti da mai putin de 1000 de lei pe un palton si sa tragi sperante ca te-ai ales cu ceva care iti va tine si de cald, va arata si bine pe tine si iti va oferi si confort. La costume nu mai vorbim, nu cred ca poti achizitiona ceva cu adevarat bun cu mai putin de 1000-1500 de lei, mai ales daca vorbim despre costume made to measure sau bespoke…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *