Un articol care nu lipseşte din garberoba oricărui bărbat sau femeie, este o pereche de jeanşi. Dar ce se întâmplă atunci când numărul lor creşte şi pereche preferată începe să se uzeze. Știi cum se îngrijesc blugii? Chiar dacă ei au servit ca şi o salopetă de lucru, îi ziua de azi, la multe branduri, calitatea lasă de dorit. Pentru a le putea prelungi durata de viaţă, avem nevoie de cele mai bune metode de îngrijire.
Eu nu am purtat o pereche de blugi de vreo lună şi încerc să nu-i mai port deloc, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţi şi tu. Este o alegere personală.
Idea articolului, mi-a venit când am răsfoit blogul lui Manafu şi am găsit acest articol. Vreau să te previn pentru că unele metode de protejare şi îngrijire, sunt ciudate.
Cum se îngrijesc blugii
Se pare că metoda care este foarte populară şi cea care şi dă rezultate, este să nu-i speli deloc indiferent de cât de des i-ai purtat. Astfel, ei nu se decolorează şi nu se vor uza.
Două cazuri mai cunoscute sunt, un student canadian care a purtat o pereche de jeanşi timp de la 15 luni fără să o spele şi un blogger. Crezi că ai rezista aşa de mult să porţi perechea preferată fără să o speli?
Josh studentul canadian, a făcut un experiment purtând blugii timp de 330 de ori. Îţi mai aduci aminte de câte ori ai purtat perechea ta chiar dacă ai spălat-o de mai multe ori?
Studentul, avea de fiecare dată cu el serveţele de hârtie pentru a putea înlătura posibilele pete. De asemenea, era atent şi-n privinţa mirosului. În cazul în care aveau un miros ciudat, îi punea în frigider sau la aerisit.
Are şi un video pentru a vedea evoluţia în timp a pantalonilor.
Metodele de protejare a jeanşilor sunt nenumărate, dar acestea sunt cele mai cunoscute:
-alege de fiecare dată pereche de jenşi care este mai grea pentru că ţesătura este mai groasă şi solidă;
-încearcă să înlături micile pete, fără ai pune în maşină;
-întoarce jeanşi pe dos şi spală-i cu mâna doar cu apă rece;
Un alt experiment similar, s-a făcut pe următorul blog https://drdenimjeans.blogspot.com/
Ce alte metode mai știi despre cum se îngrijesc blugii?
sursa foto: denimblog.com
Ok, stai cu ei nespălați 2-3 săptămâni, că-i porți prin roțație și după ce i-ai purtat, îi scoți la aer, apoi îi pui sus.Să zicem că faci asta de 3 ori, dar a patra oară trebuie spălați. Eu nu știu cum poate să stea cu ei nespălați un an jumate. Nu miros, nu se împut, nu capătă aerul ăla de rânced? Adică mi se pare total peste mână. O pereche de blugi ca orice lucru, e un consumail. Îi porți, apoi când se uzează îi arunci și iei alții.
Eu ca metodă pentru blugi folosesc chestia cu rotația și aerisitu, ajungând să spăl o pereche de blugi cam la o lună.
În momentul când îi spăl, folosesc programul scurt de spălare la 30 de grade și 30 de minute, cu centrifuga la minimum și cu un detergent pentru rufe colorate.
De decolorat se decolorează orice, dar așa protejez culoarea cât mai mult și le extind durata de viață, dar și evit subțierea materialului de la uzură. Cea mai ok metodă e să existe 4-5 perechi de jeans aleși cu grijă, care să se potrivească, alături de pantaloni chino, kakis, etc și purtați prin rotație, în fiecare schimbându-se pantalonii sau în cel mai rău caz 2 zile aceeași pereche de jeans. Așa se economisesc bani și hainele durează mai mult.
Legat de spălatu lor la 15 luni, să fim serioși, că nimeni nu ar purta așa ceva. Iar tipul ăla, cred că are probleme grave cu igiena ori cu capu.
Laci, de ce ai renuntat la purtarea blugii?
@ Daffy A trecut ceva vreme de cand nu te-am mai vazut pe aici.
Mersi pe informatii.
@ Peter Mi se par prea comuni.
nu am inteles faza cu frigiderul. Ii ingheata mirosul?
@ Cosmin Pentru a distruge orice urma de bacterie care ar putea contribuii la mirosul neplacut.
vanish.
Eu sincer găsesc din ce în ce mai rar denim de calitate… cel care lasă impresia de calitate mi se pare exagerat de scump… pentru echivalentul sumei merg cu stofă la croitor… Rezultatul: pantaloni care nu se decolorează…
La urma urmei să dai de la 400 de lei în sus pentru o pereche de „blugi” mi se pare exagerat… Doar mie?
@ Paul Mai tii minte moda tampita de blugi de peste 400 de lei de la LEE COOPER si Kenvelo care a prostit multa luma acum cativa ani?
Chiar daca nu aveam cunostinte despre stil cand au aparut in Cluj, nu m-au atras niciodata. Am ajuns asa de tare sa le dispretuiesc incat nu calc in niciun magazin de al lor, dar din pacate o fac altii.
Mda!!! Putin aiurea faza cu spalatul lor!! Eu unul cumpar blugi doar de la 3 marci consacrate din punctul meu de vedere!! Levi’s, Wrangler si Lee!! Iar cu purtatul, port o pereche de blugi maxim de 3 ori inainte sa ii spal!! N-am avut niciodata probleme cu decoloratul si de uzat mi se pare aiurea sa crezi ca o pereche de blugi tine mai mult daca ii porti la fel de des si nu ii speli!!
asta mi se pare o prostie cu cumparatul blugilor doar de la o anumita firma,daca vad niste blugi frumosi in „Pull and bear” (dau un exemplu) nu-i cumpar..ca de..nu sunt de la firma respectiva
Sunt de parere ca daca se decoloreaza in timp, si cand spun timp ma refer la o perioada destul de indelungata pana va aparea vizibil pe o pereche de blugi veritabili, ei vor avea un alt efect/impact asupra ta si nu neaparat de necaz…Ganditi-va ca acum dam bani grei pe blugi gata decolorati, patati, etc.(!!) Sincer nu vad nici o pierdere ca tii speli normal, adica dupa 3,4 purtari cu masina. Dimpotriva e ca si cum ti-ai innoi garderoba dupa 2,3 ani cu inca o pereche de blugi care acum au alt look…
Unele branduri sunt cunoscute pentru calitate altele nu.
@ roek Sunt mai consecvent de fel! Si atunci cand dai 300-400 de lei pe o pereche de blugi nu prea iti permiti sa faci experimente pe banii tai! Parerea mea!
da.cand dai 300 -400 lei NORMAL ar fi sa fie si calitatea pe masura pretului
@Laci
Dap… țin minte… nici eu nu am fost atras de așa ceva.
@Roek
NORMAL ca și concept e din ce în ce mai greu de definit în zilele noastre… sunt de acord cu tine, așa ar fi normal dar nu prea cred că este…
nimic nu mai e cum era odata…acum 20-30 ani blugii aveau un material rigid, cauciucat, care rezista pana la 2-3 ani purtare intensiva…acum sunt carpe care in functie de marca si brizbrizurile de pe ei au preturile diferite si rezista aprox un an…blugii sunt comozi de purtat si imbracat, dar, a fi corect imbracat nu este comod…
Nu stiu daca stiti despre acest program numit „Levi’s WATER<LESS", insa mentioneaza cateva lucruri foarte interesante legat de spalarea blugilor.
Ideea celor de la Levi's de economisire a apei, incepe cu folosirea mai putin a acesteia in procesul de finisare. Partea a doua a proiectului este mai interesanta pentru ca ne implica pe noi, purtatorii de blugi.
Levi's are etichete pe blugi care recomanda ca blugii sa fie spalati o data la doua saptamani.
Acum, nu ne indeamna sa purtam blugi murdari, ci ne subliniaza cu blugii nu trebuie spalati foarte des, ci in jur de o data la doua saptamani. Daca locuiesti intr-un mediu urban, gandeste-te ca porti blugii doar sa mergi pana la birou, sa stai 8 ore pe scaun la un calculcator si apoi acasa, nu se vor murdarii extrem de mult, foarte repede, nu? De asemenea dupa o purtare poti sa-i agati pe o franghie pentru a se aerisii, astfel incat vor fi curati pentru o perioada mai mare.
Cateva infografice foarte interesante despre asta gasiti in acest articol care are un nume sugestiv:)
https://blog.superjeans.ro/2012/07/spala-ti-blugii-mai-rar/
E foate greu sa gasesti o pereche de jeansi de calitate si care sa aiba o croiala buna. pe ai mei i-am tinut nespalati cam 6 luni, cu purtat zilnic sau odata la 2 zile. dupa 1 an inca arata ca noi. cu spalat doar in apa rece.
de faza cu adaugatul de sare in apa, la prima spalare, pentru a evita decolorarea, a auzit careva?
Eu am o pereche de blugi de 2 ani de zile, pe care bineinteles i-am spalat de fiecare data cand a fost nevoie. Acum cand ma uit in oglinda este 100% alta pereche de blugi deci mai merg un an :D.
am avut candva o pereche de la Energie si i-am purtat apoi spalat/purtat apoi spalat, pana m-am plictisit efectiv de ei, cu toate ca erau la aceeasi culoare.
de aceea imi mentin parerea in continuare ca cei de marca isi mentin calitatea mai mult timp chiar daca ii speli in mod normal.
Intrebare…..Cat doriti sa va tina o pereche de blugi la 300-400 de lei? Dar una intre 100-300 de lei?. Cine cumpara blugi ( ieftini si prosti o mare parte din populatie) constata uneori ca diferenta intre cei de 100 si cei de 400( de ex Kenvelo, Berska,etc, ati dat si voi exemple)e foarte mica. Acum nu stiu daca e corect sa te gandesti cand cumperi un blug de 300 de lei cat te tine…De regula o singura pereche de pantaloni fie de blug, chino, stofa sau altceva nu are ce cauta in dulap. Pantalonii trebuiesc purtati prin rotatie, mare atentie cu igiena si cand isi pierd din proprietati ( tesatura, culoare, se uzeaza moral) aruncati la gunoi. Ar fi culmea, intri cumperi si te gandesti in sinea ta….blugii astia sper sa ma tina un an…:))))Si hainele se uzeaza moral. La noi am observat o indoctrinare, o masina fie ea sh sau noua sa o tina proprietarul minim 10 ani…..Stima!
Cand speli blugii la mana, pe langa balsam/detergent se mai pune si putin otet. Mirosul otetului nu se simte, si are rolul de a reimprospata culorile, sau in cazul de fata de a pasta culoarea mai mult timp ! :)
Se pot spala mai rar,CEO-ul de la Levis Strauss apare pe undeva si recomanda spalarea mai rar de odata pe an.El procedeaza asa.
Pe mine ma intriga pretul ridicat al Levis,Wrangler in Europa,de ce in USA,Canada se vind cu echivalentul a 100 Ron si in tara&Europa de 4 ori mai scump?
Doar au fabrici si linga noi in Polonia si Turcia.Cred ca se trage de la marjele ridicate de profit alor nostrii.
In SUA&Canada,Levis sint ditamai brandul,preturile incep de undeva de la 25 USD reprezentantele au mii de modele,dar pot urca anumite tipuri si pina la 60 USD..Deci ideea ca dai 100 de Roni si nu poti lua calitate este falsa,25 USD sint sub 100 ron..Se pot achizitiona si online din tara.
Wrangler sint salopete de munca,nu te imbraci cu Wrangler sa mergi la teatru.
In Europa adaosurile sint nesimtite cea mai ieftina pereche de Levis 50 Euro.In general americanii nu sint atenti la cum se imbraca.Cred ca in Romania avem mai multe fite decit in State
Oare putem gasi haine cu o calitate ridicata si un pret scazut?