calatoreste cu stil

Deplasarea din punctul A în punctul B nu este doar un preludiu (peste care se poate sări, nu?), ci este o etapa în sine a călătoriei. Este ca o cămașă pe care trebuie sa o porți pe sub sacou. Ai purta sacoul direct pe pielea goală?…sau peste o cămașă necălcată?
Călătoria cu avionul este extrem de plăcută și lipsită de disconfort dacă ești atent la câteva mici detalii.

Calatoreste cu stil

Îmbrăcămintea

Am adunat ceva kilometri de călătorie cu avionul și pot să spun că urăsc “uniforma” de călător pe care o adoptă tot mai mulți bărbați. Sunt sătulă de aproape-pijamale, de treninguri și Crocs.
Susțin vestimentația lejeră, dar mi-ar placea să găsim un stil lejer și elegant în care putem călători. Și până la urmă, ce este așa de incomod la un costum? Ales pe măsura potrivită, costumul ar trebui sa fie foarte confortabil. Nu zice nimeni că trebuie să stai cu sacoul pe tine si nici ca trebuie sa porți costum în trei piese.

Acum o lună, pe aeroportul din Paris, am văzut într-o mare de oameni în trening un tip imbracat casual, dar foarte atent. Pur și simplu întorcea toată lumea capul după el. Era degajat și zâmbea încrezător pentru ca știa că este admirat. Și pe bună dreptate! Dacă este nevoie de atât de puțin pentru a te face remarcat, de ce nu?!

Încearcă o pereche de pantaloni chino alături de un pulover lejer. Completează cu un blazer casual si o pereche de sneakers (nu încălțări de alergat, ci sneakers). Am să explic imediat de ce nu ghete.

Ah, tipul din aeroportul din Paris. Era român. Deci se poate.

Controlul de securitate

Ghetele de care ziceam , nu numai că vor fi incomode în avion (mai ales dacă vei călători mai multe ore), dar este foarte posibil ca talpa lor groasă să declanșeze alarma scannerelor și să fii nevoit să te descalți. Alege încălțări cu talpa subțire si ar trebui să fie in regulă.

Nu purta foarte multe accesorii metalice, pentru că și la acelea trebuie sa renunți după check-in.
Eu folosesc un sistem foarte simplu: prima lădița-geanta, punga ziplock cu lichide actele și a doua lădiță – laptopul, tableta, telefonul, accesoriile metalice. Astfel când termin controlul de securitate, iau mai întâi geanta și încep sa pun restul lucrurilor in ea. De foarte multe ori văd oameni care stau cu laptopul în brațe așteptând geanta.

Bagajele

Pe cât posibil, încearcă să nu faci din bagajul de cabină un bagaj de cală mai mic. Este incomod, atât pentru tine cât și pentru ceilalți, sa calatorești cu o geantă voluminoasă (mai ales dacă ai escală).

Depozitează-l cu grija in compartimentele de deasupra capului sau sub scaunul din fața ta. Și amintind de maniere, ai grijă la doamnele care se străduiesc sa ridice bagaje mari deasupra capului. “Permiteți-mi sa va ajut!” și ai cucerit jumătate din femeile din avion.

La sosire, așteaptă liniștit debarcarea. Nu cred ca poți enerva o stewardesa mai mult decât atunci când te ridici de la locul tău înainte de vreme. Când ajungi la caruselul de bagaje, nu te îmbulzi, vei avea destul timp să îți reperezi și să îți recuperezi geamantanul.

Mâncarea

Probabil ai auzit multe legende despre mâncarea din avion. Sunt adevărate! :)) Aș alege alimentele nepreparate pe aeroport: brânza, fructele, iaurtul. Evită mancarea “gătită” pentru ca are de obicei prea multă sare, la fel și desertul, care îți va da stare de somnolența , având nevoie de și mai multă cafea. Care, apopos, deshidratează. La fel ca alcoolul, deși ai putea servi un brandy înainte de masă. Mai ales daca zbori cu AirFrance. Evită berea, vinul sau multiplele porții de tărie. Ai putea crede ca te vor liniști (mai ales dacă ai teamă de zbor), dar nu este soluția potrivită.

Ceilalți călători

• Încearcă să dai mereu un avertisment atunci când doresti să îți inclini scaunul. O viteză mică de coborâre a spătarului îl face atent pe cel din spatele tău și eviți o neplăcere cum ar fi să-i lovești laptopul la care lucrează sau să-i verși paharul cu apă.
• Reține ca ți se cuvine doar o cotieră și este de obicei cea cu comenzile pe ea. Dacă sunt trei scaune, cel de la mijloc are două cotiere.


• Ia cu tine o pereche de căști pe care sa le folosești daca vrei sa asculți muzică sau sa te uiți la un film. Pe zborurile lungi primești căști, dar nu se potrivesc la laptop/tableta/telefon.
• Dacă dorești un loc anume, întreabă la check-in, dar evită sa negociezi schimburi de locuri în avion. Eu îmi aleg mereu loc la culoar, pentru că nu am stare și simt nevoia să mă plimb. Și dacă este disponibil, aleg locul de lângă jumpseat (cel pe care se așează stewardesa la decolare și aterizare), chiar pe aripă. Cei din echipaj sunt parteneri de conversație remarcabili. Dacă nu au treabă. Când îi vezi ocupați, nu îi deranja decât daca este absolut necesar.

Și nu uita de zâmbet. Este accesoriul care îți deschide conversații și îți aduce o ceașcă în plus de cafea.

sursa foto: aici

3 thoughts on “Calatoreste cu stil

 1. Vladimir Alexandru spune:

  Se cheamă însoțitori de zbor, nu "stewardesa" stimați gentlemani.

 2. Vladimir Alexandru spune:

  Se cheamă însoțitori de zbor, nu "stewardesa" stimați gentlemani.

  1. Dan spune:

   Si gardianul e agent de paza, nu? :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.