Înainte de a începe să explicăm termenul de antreprenor pentru cei ce nu sunt familiarizaţi cu el.
ANTREPRENÓR, -OÁRE, antreprenori, -oare, s. m. și f. Persoană care conduce o antrepriză. – Din fr. entrepreneur.
ANTREPRÍZĂ, antreprize s. f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă
Ce ar trebui sa stie orice antreprenor
După părerea mea, vârstă de 20 de ani este ideală pentru începerea unei activităţi în domeniul de management, oricare ar fi domeniul. Oricum, niciodată nu este prea târziu. Aşadar în cazul în care iei decizia să îţi deschizi o mică firmă, uite ce ar trebui să ştii.
Dozeaza-ti intr-un mod eficient timpul
Faptul că ştii cum să îţi dozezi timpul dintre o activitate şi altă este de departe cea mai căutată proprietate în ziua de astăzi. Toţi am intrat cândva în aşa zisă ‘criză de timp’. Nu e nimic plăcut în asta, cu atât mai puţin când noi suntem cei care luăm decizia finală în desfăşurarea unui proiect sau a unei activităţi. Mai mult de cât atât, este calitatea care nu ţi-o poate confirma sau infirma nici o diplomă aşa că reţine: nu se acceptă scuză ‘nu am avut timp nici să … ‘
Motiveaza-te!
Înainte să ieşi de pe băncile liceului, ai avut cu siguranţă un profesor care ţi-a spus în repetate rânduri ‘Hai că se poate!’, toţi am avut. Din păcate, contrar a tot ce ţi se spune, după terminarea acestuia eşti pe cont propriu. Acel profesor este înlocuit cu un director a cărui singură replică motivantă este ‘Dacă nu poţi, acolo-i uşa!’ .
Asumă-ţi răspunderea
Foarte mulţi antreprenori aşteaptă până în ultima secundă a ultimului minut că să înveţe cum să înceapă, să menţină şi să piardă într-o afacere. Recent, Elon Musk, creatorul Tesla Motors a declarat într-un interviu că nu a crezut niciodată că ideea sa ar putea să aibă succes însă a mers mai departe pentru că ştia că el este singurul responsabil în cazul în care afacerea nu-i va merge.
Şi parcă e mai uşor să spui că din pricina unei decizii pripite nu a ieşit aşa cum a fost planificat decât să ai mustrări de conştiinţa că ai lăsat o decizie pe mâna altcuiva, şi respectiva persoană a clacat.
Sensul în care se învârt banii
Dacă nu înţelegi valuarea banului, nu ai nici cea mai mică şansă să începi să-l produci.
Trebuie să înţelegi cum merge piaţă monetară naţională dar şi internaţională. Niciodată nu ai de unde să ştii cât de sus poate ajunge afacerea ta pe plan intern cât şi extern. Îţi dau un pont. Foarte multe din aceste informaţii sunt gratuite pe site-uri de specialitate, poţi consulta spre exemplu site-ul IForex. Aspectul pe care trebuie să te axezi când începi o afacere este raportul dintre cerere şi oferta. Doar aşa poţi influenţă un cumpărător să achiziţioneze de la ţine. Da, mediul afacerilor e un continuu război.
Pentru a înţelege mai bine îţi recomand cartea Third Circle Theory scrisă de Pejman Ghadimi .
Pentru întrebări suplimentare, îmi poţi scrie în orice moment fie aici într-un comentariu sau pe Facebook. Aştept părerile tale legate de acest articol.
Ce crezi că ar să știe orice antreprenor?