Ce Este Cravata? Un Accesoriu?

Care este superlativul în vestimentație pentru un bărbat? Este cravata un accesoriu? După părerea mea, în mod sigur un costum. 2 pieces, 3 pieces, italian style, british style etc., întotdeauna un bărbat în costum arată bine. Bineînțeles, condiția este ca acel costum să fie pe măsura respectivei persoane, iar dacă este și un costum făcut la comandă, cu atât mai bine.

Regula de bază e ca la un costum să asortăm cămașa și cravata sau papionul, după preferințe. Trebuie să recunosc că nu sunt un fan al papionului și voi alege cravata în detrimentul acestuia întotdeauna. Un aspect care ține doar de gustul fiecăruia, aș zice. Ei bine, firesc ar fi ca orice bărbat care se respectă să știe să accesorizeze trio-ul costum-camasa-cravata și de asemenea să știe să facă un nod la cravata.

Acum că am mărturisit deja semi-apatia mea pentru papion și declarându-mi prietenia cravatei, aș vrea să mă opresc asupra acestui accesoriu indispensabil din garderoba oricărui bărbat.

Ce este cravata? Un accesoriu?

Meyer Wegener Tinuta Formala Stil Masculin Camasa Cravata
Ce este cravata?

Da, este doar un accesoriu, însă acest accesoriu este legătura dintre costumul și cămașa pe care le porți. Este plusul de culoare pe care îl afișezi atunci când intri într-o cameră plină de costume negre. Te ajută să fii văzut, observat, deoarece s-a întâmplat de câteva ori să îmi sară în ochi cravata înaintea persoanei, fie dintr-un motiv bun (o cravată potrivită) sau unul  care mie mi s-a parut mai rău (o cravata cu Donald Duck!).

Atunci ce fel de cravată mi se potriveste? Aici intervin mai mulți factori. Dacă ești o persoană înaltă și slabă, probabil ar fi indicat să porți o cravată slim. De asemenea, dacă este iarnă, o cravata din lână este alegerea potrivită, iar una din bumbac cu o nuanță deschisă pentru sezonul de vară nu te va pune într-o lumină proastă.

Așadar mi-am ales cravata și încep să fac nodul. Cât de lungă să fie aceasta? În mod sigur, nu trebuie să depășească cureaua, fie în sus sau în jos. Nu prea arată bine aș zice.

Ajungând la acest subiect, nodul la cravata, putem spune că acestea sunt chiar numeroase. Există noduri clasice (Simple, Four-in-Hand, Half-Windsor, Windsor etc.) dar și noduri care presupun ceva mai multa imaginație, precum Ellie Knot, the Merovingian Knot, the Truelove Knot s.a.m.d.. Astfel, pe lângă un costum bine “asezonat” cu o camașă și cravată, un nod aparte aduce un plus de eleganță.

Ne oprim momentan asupra nodurilor clasice, de altfel destul de numeroase. Cele mai folosite sunt Windsor, Half Windsor si Four in Hand. Mai putem enumera Pratt, Prince Albert sau Kelvin.

Nodul Windsor, unul pe care probabil toți bărbații îl stiu, este unul dintre cele mai potrivite noduri, indiferent de ocazie. Modalitatea de creare a acestuia este prezentată alăturat.

How-To-Tie-The-Windsor-Knot-Tying-Instructions
Ce este cravata

Pornind la prezentarea nodurilor mai aventuroase și poate mai puțin cunoscute, pe lângă cele enumerate  mai sus, mai putem adaugă și nodul Trinity, Fishbone sau Krasny Hourglass.

Nodul Trinity Cravata Accesoriu
Nodul Trinity – Ce este cravata?
Nodul Fishbone Ce Este Cravata? Un Accesoriu?
Nodul Fishbone – Ce este cravata?
Nodul Truelove
nodul truelove

Personal, dintre nodurile enumerate ultima data, mai aventuroase, imi place nodul Merovingian, pe care il prezint alaturat. Asa cum e prezentat pe pagina https://www.smokingpopes.net, e ca si cum cravata ta poarta si ea la randul ei o cravata. In ciuda faptului ca arata complicat, este un nod usor si care arata a succes.

Merovingian1
Ce este cravata

Deci e cravata un accesoriu versatil?

sursa foto: aici, aici, aici

1 thoughts on “Ce este cravata? Un accesoriu?

  1. razvan spune:

    Ieri mi-am cumparat o cravata tricotata dar am vazut dupa ca este din polyester.. Nu am mai gasit nicaieri decat in locul de unde am cumparat-o acest tip de cravata. Am vazut insa ca nu e chiar asa de urata pe cat se zice ca ar fi produsele din polyester.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *