Ce sunt diamantele

Noi bărbaţii, nu prea suntem obişnuiţi cu purtarea bijuteriilor sau a altor accesorii confecţionate din metale şi pietre preţioase. De fapt, nu este niciun secret că majoritatea nu avem nicio treabă cu esteticul sau când vine vorba de alegerea hainelor. Ca să nu mai zic de femeile care îşi petrec mult timp în faţa oglinzii să se aranjeze iar noi nu suntem capabili să facem un compliment pentru că nu ştim despre ce să ne legăm. Da, este adevărat, femeile se îmbracă mult mai bine, se asortează mult mai bine şi dacă am deschide puţin ochii, am putea învăţa câte ceva şi de la ele. Problema bărbatului, este lipsa de educaţie în acest domeniu, pe când femeile de la vârste fragede se dau cu ruj, se încalţă cu pantofii mamelor şi probează hainele acestora. În plus, femeile îşi dau sfaturi între ele, probează multe haine şi evident sunt într-un continuu proces de învăţare. Ele mai au avantajul pentru că au emisfera creativă, mai dezvoltată şi la noi e mai slab dezvoltată. Astfel, vreau să te îndrum pentru a înţelege mai bine unele lucruri de care te fereşti şi de ce nu, în acelaşi timp să contribuie şi la cultura ta generală.

Ce sunt diamantele?

M-am decis să-ţi vorbesc despre diamant pentru că este ceva de care mulţi ne ferim din cauza preţului şi că nu avem informaţiile necesare. Şi acum îmi pui întrebarea: “Măi Laci, de ce ar trebui să mă interese pe mine despre diamante?” Răspunsul meu este că fiecare bărbat cu stil, cunoaşte detalii importante despre fiecare articol în parte, de felul în care îl avantajează, un istoric de al lor şi cum se asortează cu alte piese vestimentare. Bineînţeles nu este vorba de acei cercei, piercinguri, inele, etc care au “diamant” şi se achiziţionează la un preţ de nimic.

În acest articol, voi nota despre modul lor de formare, detalii tehnice, preţul şi clasificarea lor.

Modul de formare

Diamantele s-au format în adâncurile nucleului, la temperatura de 1885 de grade Celsius. La această temperatură, metalele sunt în stare lichidă. Dacă mai punem la calcul presiunile mari, în astfel de condiţii, carbonul este împiedicat de a se transforma în grafit, dar în acelasi timp el se cristalizează în diamant. Gândeşte-te ca şi la un articol vestimentar care a evoluat în timp pentru a ajunge la forma pe care o porţi tu astăzi. În schimb, diamantului îi ia câteva milioane de ani.

Rolul de transportor al diamantului până la suprafaţa planetei îl are roca numită Kimberlit. Din punct de vedere chimic, diamantul, ca şi grafitul, nu este decât carbon pur, dar spre deosebire de grafit, care cristalizează în sistemul hexagonal, diamantul cristalizează în sistemul cubic.

Detalii tehnice

Pentru a putea prelucra o piatră de un carat (0,2 grame) este nevoie de aproximativ 250 de tone minereu. Dacă 250 de tone ţi s-a părut prea mult ia în calcul faptul că doar 15% dintre diamantele extrase din mine sunt potrivite pentru a fi folosite în bijuterii. Restul diamantelor extrase se folosesc în industrie.

În urma procesului de şlefuire, se pierde 50% din greutatea diamantului iar preţul creşte exponenţial în funcţie de “cei 4C”, adică Cut (tăietură), Color (culoare), Clarity (claritate) şi Carat (greutate în carate).

În cazul în care te întrebi care sunt cele mai valoase diamante, trebuie să le cauţi pe cele mai pure.

Cele mai preţioase sunt colorate în galben, verde, albastru, roşu sau negru. În funcţie de nuanţa aleasă, îţi poate mări posibilităţiile de asortare sau de ce nu să fie pata de culoare din ţinută.

Preţul

diamante7
ce sunt diamantele

Valoarea diamantelor, la fel ca şi preţul internaţional al aurului sau al petrolului, este reglementat la bursă, de preţurile industriei internaţionale a diamantelor bazate pe cerere şi ofertă. Motivul pentru care diamantele sunt  bunuri de lux şi prin urmare – foarte valoroase şi rare, este că furnizarea acestora,  limitată de extracţia tot mai dificilă. Diamantul este o investiţie, la fel ca şi un ceas pe care poţi da mii sau zeci de mii de euro, dar te ţine o viaţă şi se poate transmite din generaţie în generaţie.

Deşi s-ar putea să pară complicat la început, un cumpărător adevărat trebuie să ştie cât mai multe lucruri despre diamante, pentru a ştii pe ce dă banii. Este la fel când te duci să-ţi cumperi hainele. Primul lucru la care te uiţi trebuie să fie eticheta pentru a afla din ce materiale sunt confecţionate.

Clasificarea lor

Rapoartele de clasificare a diamantelor sunt documente importante emise de instituţii acreditate şi recunoscute internaţional, care ne arată în detaliu scrisoarea de recomandare a diamantului. Acestea conferă amprenta unică a diamantului care este o sursă de informaţii esenţiale în clasificarea gemologiştilor, bijutierilor sau a consumatorilor finali. Un raport de clasificare a diamantului va conţine o descriere completă a calităţii acestuia şi vor fi incluse informaţii despre tăietura, greutatea, claritatea, fluorescenţa, culoarea, măsurile în milimetri, proporţiile şi gradul de finisare. De asemenea acest raport ne va confirma dacă acea piatra este un diamant natural veritabil. Un asemenea raport de clasificare a diamantelor vă oferă posibilitatea să cumpăraţi diamantul preferat cu cea mai mare încredere.

Cel mai cunoscut laboratoar de clasificare a diamantelor este Gemological Institute of America’s Gem Trade Laboratory.

În concluzie, este destul de greu să cumperi sau să vorbeşti despre un diamant dacă nu cunoşti aceste detalii, dar informaţia înseamnă putere.

Informaţii preluate de pe: Diamante.ro

12 thoughts on “Ce sunt diamantele ?

 1. roek spune:

  interesant,tocmai ieri am fost la o expozitiune de diamante

 2. Stefan spune:

  Stii unde mi-ar placea diamante? La butoni.

 3. Laci spune:

  @ Stefan Cum de ai vrea la butoni, poti sa argumentezi raspunsul?

 4. Stefan spune:

  Ii am deja pe astia din poza, mi-ar placea unii similari dar cu diamante.

  https://imageshack.us/photo/my-images/263/imag0024ip.jpg/

 5. Andrei C spune:

  Diamantele sunt grozave, atata timp cat stii sa nu exagerezi cu ele:

  butoni cu diamante> DA
  cercei mari cu diamante( gen rapperii a,ericani de culoare) > NU
  o bratara cu diamante> DA, daca e suficient de discreta, si daca ai destula atitudine sa o porti

  P.s: Invitatie pe google plus, please? :-)

 6. Andrei spune:

  @Stefan – foarte fain butonii tai :).

 7. adelin1 spune:

  Excelent articol. Felicitarile mele sincere pentru munca depusa aici. Este bine documentat, concis si util.

 8. web hosting spune:

  Era o gluma in State :

  What makes a women happy ?

  A diamond and a jaguar …

  In rromabnia scapi si mai ieftin :)

  Eu unu nu port bijuterii mi se par inutile si nu arunc banii pe prostii

 9. Laci spune:

  @ Adelin1 Mersi.

  @Web hosting Faptul ca tu nu porti bijuterii, nu inseamna ca sunt prostii.

 10. Soarek Vlad spune:

  Ar merge si la acul de cravata incrustat in capat, nu numai la butoni. Simplu si rafinat:)

 11. Laci spune:

  Ar mai fi si alte locuri unde ati vrea diamante inafara de butoni si ace de cravata?

 12. Teodor spune:

  @ Laci: În articol nu vroiai să spui geologilor. Ai scris geologiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.