Luptele dintre gladiatori au reprezentat una dintre principalele forme de divertisment pentru mase în Roma Antică. Populația dornică de astfel de spectacole sângeroase urmărea în arenă confruntarea dintre bărbați – de obicei sclavi – care se putea termina cu moartea unuia dintre combatanți.
În unele situații, gladiatorii luptau cu animale sălbatice puternice. Existau și gladiatori voluntari, care își riscau viața pentru avantaje financiare. Un gladiator de top putea câștiga faimă și se putea bucura de un statut mai bun, fiind apreciat de oameni, inclusiv de către conducători. În cazul sclavilor și persoanelor condamnate pentru unele infracțiuni, acești gladiatori de ocazie erau mai degrabă disprețuiți de public.
Imaginea vechilor gladiatori în societatea modernă
În lumea modernă, gladiatorii au o imagine legendară, indusă inclusiv de unele filme celebre. Cea mai cunoscută producție este filmul Gladiatorul lansat în anul 2000, cu Russell Crowe în rolul principal. La capitolul jocuri video pot fi regăsite titluri precum Gladiator Glory: Duel Arena sau Gladiator Guild Manager, titluri foarte populare în rândul gamerilor. Iar printre cele mai noi sloturi online se remarcă Gladiator Legends de la Hacksaw Gaming, lansat în anul 2022 – un joc care întregește o colecție impresionantă de păcănele cu gladiatori.
Alimentația gladiatorilor, analizată cu ajutorul tehnologiei actuale
Ce mâncau gladiatorii romani pentru a fi cât mai puternici? Oamenii de știință au cercetat oasele gladiatorilor cu ajutorul aparatelor cu tehnologie de ultimă generație. Dovezile indică un fapt neașteptat: alimentația lor nu era bazată pe carne, ci tocmai pe proteine de origine vegetală. Analizate cu atenție, rămășițele gladiatorilor expun povești care altfel nu ar putea fi aflate. Cercetătorii au indicat faptul că bărbații gladiatori urmau o dietă aproape integral vegană.
Pentru a-și întări masa musculară, gladiatorii se antrenau intens, iar proteinele consumate erau în special din orz și fasole. Consumau în general legume și fructe, dar nu numai pentru că acestea erau ieftine, ci pentru că se pare că le ofereau mai
multă rezistență în ring.
Dieta romanilor abunda în leguminoase, in special cele de tipul boabelor. De altfel, celebrul filosof Platon recomanda o dietă bazată pe produse vegetale, tot din motive de sănătate. Viața gladiatorilor nu era de obicei prea lungă, așadar se urmărea puterea fizică intensă obținută într-un timp cât mai scurt.
Subiectul dietei vegane pentru sportivi, într-un documentar pe
streaming
The Game Changers este un documentar interesant de urmărit pe video streamimg, realizat în 2018. Cu James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic și Chris Paul între cei implicați în această producție, se urmărește prezentarea multor exemple de sportivi de top care au adoptat o dietă vegană, renunțând integral la proteine de origine animală – carne, lapte și ouă.
În cadrul The Game Changers se amintește chiar de aceste analize făcute pe oasele gladiatorilor, indicându-se că aceștia mâncau în mare parte legume pentru a avea o formă fizică adecvată și pentru a se recupera mai rapid după leziuni și accidentări.
Celebrul actor Arnold Schwarzenegger, un simbol al culturismului la nivel global, recomandă în prezent dieta vegană, pe care o și urmează de mai mulți ani, considerând-o calea cea mai bună spre sănătate și putere fizică.
Printre sportivii actuali care promovează alimentația de tip vegan merită amintite surorile Serena și Venus Williams. De asemenea, mulți campioni (inclusiv la Jocurile Olimpice) din diverse sporturi au ales să își schimbe modul de alimentație, orientându-se către o dietă plant-based.