Fast slow fashion

De ce Fast fashion versus slow fashion? Slow fashion și fast fashion sunt niște termene de care ne intersectăm aproape zilnic. Aceast material l-am pregătit special pentru că mai avem câteva săptămâni în care mai poți profita de reducerile din magazine. Dacă ești genul de persoană cu buget limitat acum este momentul în care îți poți achiziționa o parte dintre piesele vestimentare pe care nu ți le-ai permis în timpul anului. Chiar dacă este această perioadă sper că ești atent la prețul corect pe care vrei să-l dai pe haine. Ceea ce mă duce la discuția despre fast fashion dacă tot sunt prezente aceste brand-uri peste tot.

Fast fashion versus slow fashion

Ce este de fapt fast fashion?

spring 2014 mens fashion trends content1
Fast fashion versus slow fashion

Sunt niște replici ale trendurilor preluate de la săptămâniile modei. Acestea sunt realizate într-un timp record, din materiale ieftine și o manoperă de proastă calitate la o preț accesibil pentru majoritatea populației. Adică acele persoane care nu își permit să dea prețul întreg de designer. Gândește-te doar la câți bani dai pe hainele de la aceste brand-uri. Aici intră de multe ori și categoria de 1+1 la tricouri sau alte articole vestimentare. Ia în calcul câte haine se aruncă lunar din această cauză în țările dezvoltate.

Sunt de așa de ieftine anumite articole vestimentare încât le cumperi fără să îți dai seama. De ce această foame continuă pentru a avea de fiecare dată haine noi? Probabil este de vină și media care critică “diverse personalități” că au purtat același articol vestimentar de două ori. Sau suntem egoiști pentru că ne trebuie în continuu lucruri noi?  În plus, ajungi să fi îmbrăcat la fel ca și alte sute de bărbați.

Deși activez în acest domeniu nu simt nevoia să am încontinuu lucruri noi și urăsc să merg la cumpărături. Singurele excepții sunt când am clienți, cu prieteni sau am nevoie de ceva urgent. Îmi plac și mie multe lucruri pe care le văd pe internet, dar când mă gândesc și la spațiul liber pe care nu-l mai am în dulap mă calmez repede. Chiar dacă aș avea un spațiu generos pentru depozitarea hainelor nu m-ar tenta să-mi iau mai mult decât am nevoie. Ieftin nu înseamnă neapărat bun.

Unele piese sunt gândite să se destrame mai repede pentru a putea fi înlocuite. Ți-ai făcut un calcul câteva piese ai înlocuit în ultima vreme?

Două brand-uri mari pe care le cunoștem cu toții din această categorie sunt H&M și Zara. Vei găsi marfă nouă tot la două săptămâni.  Alte brand-uri mizează pe două colecții cea de iarnă sau de vară și poate o colecție capsulă între cele două sezoane.

Fast fashion-ul îl văd mai potrivit pentru copii deoarece sunt într-o continuă creștere și care oricum își murdăresc și își rup hainele. În plus, hainele care rămân mici și sunt într-o stare bună le donezi la prietenii care au copii mai mici decât ai tăi. De ce să dai o avere pe hainele lor când trebuie să le schimbi mai des decât ale unui adult? Sau hai să zicem că este o soluție de compromis câteodată. Dar dacă devine un obicei atunci nu poate fi considerat o soluție de compromis. Întelegi unde bat?

Dar să nu uităm că și aceste brand-uri fast fashion au anumite colecții capsulă care sunt mai calitative față de ceea ce se vinde în general.

Aproape 30% din poluarea Chinei este din cauza acestei industrii. Ce să mai zicem că materialului sintetic îi ia sute de ani să se descompună. Unele brand-uri fast fashion au început o mică tentativă de colecții din bumbac organic, poliester reciclat, etc. Cred că în acest domeniu lipsește o campanie de responsabilizare a consumului de fast fashion.

La fast fashion este vorba de cantitate în loc de calitate. Ghici cine cumpără această marfă când e la reducere?

Ce este de fapt slow fashion?

Pitti Uomo 97 Mens Cave Mens Cave
Fast fashion versus slow fashion

Este un proces mult mai lent în care intră designul, partea de creație și se folosesc materiale de calitate și piesa rezistă în timp datorită manoperei și atenției la detalii. Este de fapt a face totul cât de bine posibil decât cât mai repede posibil. Ți-ai pus semne de întrebare de ce găsim haine second hand într-o stare așa de bună? Și aici nu mă refer la haine din colecții vechi de 2-5 ani. Mai vechi de atât.

Slow fashion asociază-l cu croitoria la comandă. Dar aici trebuie să alegi croitorul care pune accent pe calitate. Nu croitorii care se grăbesc să termine produsul cât mai repede făcând rabat la calitate. Având în vedere că ai și tu o anumită responsabilitate în procesul de creație. Precum materialul, accesoriile sau anumite finisaje pe care ți le dorești. Și cel mai importat este timpul în care se execută manopera. Dacă știi că îți face un lucru de calitate lasă-l să-l facă în ritmul lui. E importat pentru croitor să-și câștige onorariul, dar și să-și crească reputația că face un lucru bun. Din păcate la noi este o meserie pe moarte. Sunt prea puțini tineri care doresc să învețe cum se face o pereche de pantofi sau un costum.

Tot în aceași categorie întră și produsele realizate din materiale reciclate.

O filozofie a slow fashion-ului este să fii mai bine informat. Adică să citești eticheta cu atenție să vezi compoziția, etc. După ce te-ai plictisit de acel produs să-l donezi unui prieten sau unei persoane care chiar are nevoie de acel produs.

Slow fashion adică calitate în loc de cantitate.

Câteva sfaturi în cazul bugetelor limitate

-Cumpără haine și încălțăminte care poate fi reparată.

-Cumpără de la producători mici și locali.

-Cumpără de la second hand sau caută produse pe Ebay. Hainele second hand e o demonstrație că au trecut testul timpului. (despre Ebay am detaliat aici)

-Cumpără întotdeauna haine de calitate pe cât posibil de la surse sigure.

-Încearcă să ai cât mai puține haine, dar de calitate

-Fă schimb de haine cu prietenii.

-Caută articole handmade.

Deci, ce părere ai despre fast fashion versus slow fashion?

sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.