Pantofi ieftini vs pantofi de calitate

Precum în cazul costumelor, este o diferenţă foarte mare între un pantofi ieftini (care costă până în 60-70 euro) şi cei de calitate (care are un preţ de pornire de la 300 euro). Există o majoritate a bărbaţilor care, de obicei, poartă numai încălţăminte sport şi care sunt obligaţi de împrejurări să poarte o dată pe an o pereche de pantofi, astfel nu investesc foarte mult în încălţăminte. Pe de altă parte, există bărbaţi care şi-ar permite să investească, dar nici aceştia nu o fac deoarece au impresia că toţi pantofii sunt la fel sau nu poartă prea des pantofi.

Pantofi ieftini versus pantofi de calitate

paprezzo pantofi galbeni before and after stilmasculin
Pantofi ieftini versus pantofi de calitate

Am ales preţul de pornire de 60-70 euro, deoarece acesta este bugetul pe care îl alocă majoritatea bărbaţilor achiziţionării unei perechi de pantofi. Pe de altă parte, un preţ mare nu garantează întotdeauna faptul că achiziţionezi un pantof de calitate şi este posibil să plăteşti numele brand-ului respectiv.

Şi, totuşi, de ce să plăteşti mai mult de 300 de euro pe o pereche ?

Pantofi bleu
Pantofi ieftini versus pantofi de calitate

Hai să vedem:
În primul rând pentru confort. Dacă ai o pereche de pantofi de calitate, confecţionată din materiale naturale, nu îţi transpiră piciorul cum îţi transpiră într-o pereche de încălţăminte sintetică. Apoi, dacă talpa este confecţionată prin metoda goodyear welt şi are talpa din plută, aceasta va fi moale şi nu va crea disconfort în timpul purtării.

În al doilea rând, un avantaj al unei perechi de pantofi de calitate este faptul că te vei putea bucura de ei mulţi ani de zile, din două motive: pantofii scumpi sunt, în majoritatea cazurilor, confecţionaţi din materiale de calitate, ceea ce înseamnă că uzura fizică apare greu şi, în 90% din cazuri, sunt modele clasice a căror uzură morală este practic inexistentă.

Am menţionat mai sus despre construcţia pantofului. Acesta este un aspect foarte important atunci când vorbim de calitate în stilul masculin deoarece, atât calitatea unei perechi de pantofi cât şi calitatea unui sacou sau a unei cravate sunt determinate, în egală măsură, de doi factori importanţi: materialele folosite şi construcţia sau tehnica prin care se lucrează pentru a obţine produsul final. La un preţ mai mare, pantofii pe care îi achiziţionezi ar trebui să fie construiţi prin metoda goodyear welt sau măcar prin metoda Blake. Spre deosebire de pantofii cu o construcţie goodyear welt, sau cusătură pe ramă (CR) cum e numită în România, cei cu construcţie Blake sunt tot cusuţi, însă au mai puţine straturi şi nu au stratul de plută, ceea ce îi face mai puţin confortabili, în special dacă stai mult în picioare sau mergi mult pe jos. Deoarece în urma acestei construcţii rezultă o talpă subţire, tehnica Blake este folosită de obicei pentru pantofi de vară sau loaferşi.

Alte caracteristici ale unei perechi de pantofi mai ieftine:

– marginea tălpii poate părea că este cusută, dar de fapt acea “cusătură” este doar un element decorativ pentru a da impresia unui pantof mai scump;

– e posibil ca adezivul folosit la lipirea tălpii de partea superioară să nu fie foarte bun şi pantoful să se dezlipească după 1-2 ani de purtare;

– se poate să găseşti pantofi până în preţul de 100 euro cu o cusătură pe talpă dar nu te bucura prea tare, cel mult au o construcţie Blake şi nu goodyear welt;

– am văzut cazuri în care o pereche de încălţăminte de 70 – 100 euro părea că are talpă de piele, în schimb acea talpă era dintr-un amestec de materiale care imitau pielea;

– pentru a vinde un pantof la un preţ mic, producătorul nu are cum să folosească cea mai bună piele, astfel va folosi o piele de calitatea a doua sau a treia, pe care o şlefuieşte şi apoi o vopseşte pentru a-i acoperi imperfecţiunile; chiar dacă la început pantofii vor seamăna foarte mult cu unii mai scumpi, cu cât îi vei purta mai mult, cu atât vor începe să formeze cute care lăsa pielea deteriorată;

– calapoadele folosite pentru pantofii ieftini au, de obicei, o formă lată pentru a acomoda toate tipurile de picior şi au bombeu pătrat sau ascuţit, puţini pantofi ieftini au un bombeu clasic, cu stil, rotunjit;

– un alt semn după care poţi recunoaşte un pantof de calitate inferioară este interiorul; deoarece au piele foarte tare la interior, pantofii ieftini sunt căptuşiţi cu tot felul de spume care să dea impresia comodităţii, însă acestea se vor deteriora destul de rapid.

Caracteristici ale unui pantofi de calitate:

pantofi le colonel tezyo
Pantofi ieftini versus pantofi de calitate

– pielea folosită este de cea mai bună calitate şi anume piele anilină; acest tip de piele „respira”, este foarte moale, placută la atingere, oferă încălţămintei un aspect clasic şi calitativ iar patina pe care o capătă în timp o face să fie foarte apreciată;

–  în majoritatea cazurilor, pantofii de calitate sunt lustruiţi de mână în fabrică înainte să fie oferiţi spre vânzare, ceea ce le conferă un aspect degradé foarte plăcut;

– 90% din pantofii de calitate au cusătură pe ramă (construcţie goodyear welt);

– ai la dispoziţie foarte multe culori din care să alegi;

– pe lângă pielea folosită, tipul de construcţie şi modelele clasice, pantofii de calitate care au un preţ ce porneşte de la 300 euro în sus sunt executaţi cu o foarte mare atenţie la detalii.

Ce ai alege dintre o pereche de pantofi ieftini versus pantofi de calitate?

surse foto: aici şi aici.

12 thoughts on “Pantofi ieftini versus pantofi de calitate

 1. Marius spune:

  Salut! Ce parere ai de pantofii de la Clarks? Pe mine ma tine o pereche cam 3 ani si inca arata bine, exista pantofi care tin mai mult de atat intr-o utilizare normala? Adica purtati, in medie, cam de 2 ori pe saptamana?

  1. Laci spune:

   Mie îmi plac. Am avut 3 perechi si una am facut-o cadou. Până acum s-au comportat bine. Un pantof bun și îngriijit de poate ține mai mult de 3 ani.

   1. Victor spune:

    Ce parerere ai despre pantofii de la Zara, din piele, in valoare de 70 de euro? Ma intereseaza un raport pret calitate.

    1. Laci spune:

     Incaltaminte de unica folosinta.

 2. Filip M. spune:

  Cusatura Blake nu inseamna neaparat un lucru negativ, asa cum e prezentat in articolul de mai sus. Exista pro si contra pentru ambele tipuri de cusatura, In fine, in ultima perioada am inceput sa iti citesc articolele din ce in ce mai putin, tocmai pt ca si-au pierdut din calitate.

  O zi buna,
  Filip

  1. Laci spune:

   Iti multumesc pentru feedback-ul oferit pentru articolul realizat de colegul meu Alexandru, Normal ca exista pro si contra pentru fiecare cusatura. Alex si-a expus punctul de vedere in stilul sau caracteristic.

   Sper sa reusesc in aceasta luna sa fac acel articol cu pro si contra la aceste tipuri de cusaturi.

 3. Catalin spune:

  Salut, Laci.
  Incerc sa imi cumpar o pereche de pantofi care sa se potriveasca cu stilul casual. Insa nu stiu cum sa ii aleg, sau de unde sa ii achizitionez.
  Te rog sa imi recomanzi cateva modele, eventual si cateva poze; niste firme sau magazine de unde le pot achizitiona mi-ar fi de mare ajutor.
  Fac schimbari in stilul meu, citesc toate sfaturile tale si fac eforturi sa le implementez.
  Te consider un profesionist, deci orice sfat este binevenit.

  1. Laci spune:

   Incerca la Otter.

 4. Salutare laci. Si felicitari pentru tot. Ce parere ai de achizitionarea unei perechi de pantofi de la crockett & jones?

  1. Laci spune:

   O decizie buna.

 5. Iam cumparat am dat 600 de euro.

 6. Robi spune:

  salut!ce parere ai de pantofii LLoyd?Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *