Vermutul Bianco Bordiga
Vermutul Bianco Bordiga

Vermutul clasic Bianco Bordiga reprezintă mixul dintre vinurile albe din regiunea Piedmont și muscat infuzat cu o gamă variată de plante medicinale care cresc lângă cramă.

Aroma acestui vermut este complexă cu un balans între dulce și amar.

Câteva detalii despre cum se produce Vermutul Bianco Bordiga

Compoziția de bază este obținută din vinul alb din regiunea Piedmont și alcoolul triplu distilat din cereale (care nu are arome). La această compoziție se mai adaugă cel puțin 30 de plante, inclusiv nucșoară, coriandru, semințe de fenicul, rădăcini și flori de gențiană și alte ierburi care mai cresc în regiunea Piedmont.

O parte dintre plante sunt culese manual din munți. Acestea sunt lăsate să se usuce la altitudine pentru a-și păstra aromele mai bine. Florile de gențiană sunt recoltate primăvara, iar rădăcinile ei toamna.

Plantele sunt puse la macerat în alcool triplu distilat obținut din cereale. Ele sunt puse la macerat separat deoarece fiecare plantă necesită proceduri diferite pentru a extrage uleiurile esențiale.

După ce s-au extras uleiurile esențiale din fiecare plantă acestea se adaugă la vinul de bază. Iar amestecul se lasă timp de 10 zile înainte de a se adăuga zahărul din sfeclă italienească sau franceză. Se mai așteaptă încă 5-6 zile înainte ca acest amestec să se stabilizeze la rece. În trecut, această procedură se realiza prin mutarea rezervoarelor afară în timpul iernii. În prezent se folosesc de tehnologia modernă.

Vermutul bianco Bordiga trebuie să se „odihnească” câteva zile, se îmbuteliază și după o lună este gata de a fi consumat.

În timp ce producători mari fac materia primă într-o zi, distileria Bordiga, urmând rețeța lui Pietro Bordiga, o obțin între 40 și 60 de zile, iar în procesul de fabricație nu se folosesc chimicale.

Tot în cadrul aceleași distilerii se creează și ginul Occitan Bordiga – unul dintre cele mai vechi din Italia.

Se recomandă consumul acestui vermut cu apă minerală atunci când dorești să deguști o băutură aperitivă, cu gheață și o felie de lămâie sau portocală ori ca ingredient în cocktail-uri.

Vermutul Bianco Bordiga are AVB-UL 18° și se găsește la Bar Mag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *