Ziua Națională a Tweed-ului

Vineri, 3 aprilie, de la orele 20:00, te invităm la un eveniment la care nu trebuie sa mergi – Ziua Națională a Tweed-ului. Produs inițial în Scoția, tweed-ul este o țesătură din lână dură, aspră, care în trecut era țesută numai manual. Are caracteristici moi, flexibile, făcut pentru a face față condițiilor climatice severe.

În mod tradițional, culorile sunt pământești și se îmbină bine cu peisajul scoțian.Numele inițial al stofei tweed, in variantă scoțiană, a fost twill sau tweel. A primit acest nume din cauza unor interpretări greșite. La inceputul secolului al XVIII – lea, un vânzător de țesături din Londra, a citit greșit scrisoarea unui colaborator din Scoția, Dangerfield’s Mills și, crezând că denumirea stofei este aceeași cu a râului Tweed, a prezentat-o în același mod clientelei. Astfel, această pânză a luat numele de „tweed” și de atunci numele a rămas neschimbat.Unul dintre cei mai cunoscuți producători, atunci ca și acum, este Harris Tweed. În 1846, contesa de Dunmore, Catherine Murray, a văzut în țesătoria locală posibilitatea unei creșteri economice.


Mai târziu, pentru a proteja materialul de imitații „Harris Tweed Certification Trade Mark“ devenea primul patent de acest gen din Insule, un act care atesta că adevăratul Harris Tweed, singurul care are dreptul de a purta acest nume, provine exclusiv din insulele de vest ale Scoției.Chiar dacă în trecut tweed-ul era popular numai in rândul elitei sociale, în prezent conferă un statut special tuturor celor care își doresc să poarte un produs de calitate superioară, dintr-un material extrem de frumos si foarte apreciat în lumea modei.

Hainele din tweed sunt o investiție minunată pentru sezonul toamnă – iarnă mai ales că materialul este deosebit de călduros si rezistent.Tweed-ul a fost purtat de renumiți actori în filmele: Sherlock Holmes, James Bond, profesorul Henry Jones din Indiana Jones.Fiind într-o perioadă de claustrare si izolare, în care infrastructura evenimentelor a devenit inaccesibilă, desfăsuratorul arată astfel:

20:00 – Sosirea invitaților pe pagina evenimentului

21:00 – Live streaming Ralitza Tailoring – cu si despre tweed / Q & ARalitza Tailoring și Sava Ionut într-un eveniment pentru publicul virtual.

Cine mai participă la Ziua Națională a tweed-ului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *