În ultimii ani stilul vestimentar masculin a devenit mai variat și a suferit multe modificări. Accesul la informație, varietatea de haine, dar și a evenimentelor care au loc în viața noastră sunt din ce în ce mai multe. Pentru astfel de situații, e bine să avem câteva soluții în garderobă care ne pot scăpa în orice situație.
Ce articole vestimentare elegante ai nevoie în garderoba ta
Cuprins
1) Cămașa cu mânecă lungă
Știu că pare ciudat, dar am cunoscut așa de mulți bărbații care nu au nicio cămașă în garderoba lor. Din diverse motive nu au avut nevoie de ea și chiar dacă s-a cerut „au scăpat” cu o bluză sau tricou.
Din punctul de meu de vedere nu cred că trebuie să facem acest compromis. O cămașă albă nu costă o avere și este utilă aproape la fiecare eveniment precum botez, nuntă, ieșit în oraș sau oriunde trebuie să pari prezentabil.
Albul e o nuanță care vine bine aproape pe oricine. Dacă nu îți place albul, poți merge pe un albastru, roz, gri, mov deschis, etc. Doar să o eviți pe cea neagră deoarece îți micșorează posibilitățiile de asortare.
2) Pantaloni de stofă
Aceștia vin mai bine decât cei din jeans sau chinos. Probabil ai observat și tu că acei pantaloni buni pentru nuntă „au fost înlocuiți” de jeanși sau chinos. Și asta nu e lucru bun.
Din punct de vedere al eleganței, jeanșii sunt pe ultimul loc, chinos la mijloc iar pantalonii de costum/stofă sunt pe primul loc. Nunta, botezul și alte evenimente, în mod normal, nu sunt considerate casual. Există excepții, dar care sunt transmise de gazdă sau dress code-ul aferent. În plus, pantalonii de costum sunt confortabili, pe diverse croiuri, imprimeuri, mărimi, lungimi etc. Nu te vei simți îngrădit în niciun fel.
Vei găsi multe modele în comerț care să te ajute pentru evenimentul în sine. Aș alege o pereche de pantaloni gri, bleumarin, maro sau ceva în dungi. În momentele care îți permit să te îmbraci casual poți purta acești pantaloni cu un tricou simplu polo și sau o pereche de încălțăminte albă.
3) Pantofi
Aceștia sunt necesari pentru a completa ținuta formată din cămașă și pantaloni formali. Din punct de vedere cromatic poți alege foarte multe nuanțe, dar în locul tău m-aș rezuma la maro sau negru.
Pantofii maro îi poți asorta cu aproape orice nuanță înafară de negru. Din punctul meu de vedere asta ar trebui să fie alegerea ta. Dacă ești o persoană conservatoare atunci cei negri sunt potriviți pentru tine.
Pentru a profita de versatilitatea lor îți recomand un model pe care îl poți purta atât la jeanși precum și la chinos.
4) Cravata
Ea vine ca o completare la piesele enumerate mai sus. Cravata poate fi simplă, colorată și cu diverse imprimeuri. Acest accesoriu te va pune în evidență pentru că și în 2019 încă sunt bărbați care nu-l poartă. Se feresc de cravată pentru că nu știu cum să o poarte sau cum să-i facă nodul. Cu puțin exercițiu poți învăța cum să o alegi și cum să o asortezi. La anumite ținute/situații poți să renunți la ea. Poți alege dintr-o gamă de modele diversificate aici.
5) Vestă
Această ordine nu este deloc întâmplătoare. Le-am ales în ordinea cronologică a lucrurilor. La fel ca și în cazul pieselor de mai sus fiecare are locul ei în construirea ținutei. Este o mare diferență dintre a purta ținuta formată din elementele enumerate anterior și de a purta sau nu vestă.
Vesta va crește nivelul de formalitate a ținutei. E recomandat să o porți atunci când nu poți purta sacou sau e prea incomod să-l porți din cauza temperaturilor ridicate. Vesta o vei găsi în mai multe culori, materiale, etc. În această situație m-am referit la vestele care vin cu un plus de formalitate.
6) Sacoul bleumarin
După ce ai construit toată ținuta și ai ajuns în acest punct sacoul ar trebui să fie ultima piesă. Poți purta sacoul peste o ținută cu sau fără vestă. Totul depinde de nivelul tău de confort. Dacă ar trebui să aleg între o vestă și sacou nu aș putea să o fac. Fiecare are locul ei în garderobă/ținută. Într-adevăr cunosc bărbații care poartă veste, dar nu poartă sacouri și viceversa. Cei pe care îi știu purtători de veste destul de greu ar accepta un sacou. Aici intervine și stilul lor vestimentar precum și profesia. În schimb, cei care poartă sacouri, ar putea la fel de bine să poarte veste, dar s-au obișnuit prea mult fără ele.
Dacă ești la început un sacou bleumarin te scapă în majoritatea situaților. În plus, acestea merge și în momente mai relaxante să-l porți cu un tricou polo, pantaloni chinos sau încălțăminte albă sport.
7) Costumul unul dintre acele articole vestimentare elegante de care ai nevoie
L-am lăsat undeva mai în josul topului pentru că nu mulți bărbați se aruncă în achiziția unui costum. În majoritatea cazurilor sunt forțați de împrejurări precum în postura de mire, naș sau un alt eveniment formal important. Știu că mai intervine un factor important aici și anume cel financiar, fluctuația de greutate sau în postura de nu a găsi mărimea potrivită. Costumul se poate cumpăra și în perioada reducerilor, modifica la croitor sau făcut unul de la zero.
Acesta se poate purta la fel de lejer ca și o altă piesă vestimentară. Din punct de vedere cromatic se poate alege pe gri sau bleumarin.
8) Ceas
Ordinea e aleatorie. Adică nu trebie să fie neapărat pe această poziție. Nu trebuie să fie cel mai scump ceas, dar trebuie să arate într-un anumit fel. Se poate cumpăra un ceas decent la un preț bun fără să fie de la o marcă cunoscută. Aș evita în acest caz cele fake și modelele care sunt prea populare.
9) Batistă de buzunar
Are rolul de a completa ținuta prin accesorizarea sacoului sau o vestei în funcție de caz. E suficient să ai o batistă albă. Am menționat acest accesoriu care deși e foarte popular nu mulți profită de el. În cazul meu nu prea îl mai port. M-am plictisit de batista de buzunar. Poți purta batista de buzunar atât cu cravată precum și fără cravată. Te rog, să nu apelezi la seturile de cravata, batistă, butoni. Sunt de prost gust și se observă că te-ai chinuit prea tare să le asortezi.
Ce alte piese vestimentare elegante crezi că trebuia să mai enumăr?