Aș spune că este un subiect sensibil la prima vedere. Preferi să stai comod sau să depui un minim de efort pentru a avea o cămașă călcată? Știu și eu de lipsa timpului, dar cred că fiecare avem problema asta. Dacă e posibil majoritatea am încerca să nu depunem deloc efort în ceea ce privește aranjarea ținutei și aici mă refer la partea estetică a hainelor.
Cămașa non iron versus cea normală
De-a lungul timpului s-au căutat soluții pentru de a ne ușura rutina precum și materiale care se calcă foarte ușor. Din punct de vedere al materialului avem cămășile non-iron. Adică după ce ai spălat și s-a uscat cămașa o poți purta fără a necesita o călcare fie că e vorba de o ținută casual sau formală. Cămașa non-iron va arăta gata călcată. Până acum totul e clar, dar cât de eficientă este o astfel de cămașă? Cât timp crezi că ai economisi dacă de astăzi toate cămășile tale vor fi non-iron?
Cămășile non-iron și-au făcut apariția în 1953 la inițiativa Brooks Brothers. Situația este următoarea. Bumbacul este tratat cu o rășină formaldehidă. Dacă faci o scurtă căutare îți vei da seama că este considerată o substanță cancerigenă și este apropiată ca și compoziție cu formolul. Această rășină astupă toate golurile din bumbac ca o peliculă care oprește materialul să respire. De ce ne-am dori acest lucru? Doar pentru că va fi un material ridig care nu se șifonează la fel de repede ca și bumbacul obișnuit? Merită să economisești cele 2-3 minute pentru cămașa non iron care îți garantează că vei transpira dacă o porți?
După câteva cercetări am descoperit brand-ul Twillory care a descoperit tehnologia Safe Cotton. Au înlocuit rășina formaldehidă cu o substanță care nu este considerată la fel de nocivă. În plus, după 30-40 de spălări cămășile non-iron își pierd din proprietăți.
Deci ce alegi? Să calci sau să profiți cămașa non iron?
După spalare le pun la uscat pe umerașe și astfel călcatul durează mai puțin.