Cămașa Tradițională Românească Bărbătească

Întotdeauna am vorbit despre costume, sacouri,  accesorii, stil și e cazul să punem accentul și pe cămașa tradițională românească. Acum e timpul să vorbim despre portul nostru național. Ansamblul costumului bărbătesc comparativ cu cel femeiesc conţine mai puţine variante tipologice şi este mai puțin decorat. Piesele, care definesc aspectul vizual – decorativ ale costumului bărbătesc sunt: cămaşa(ia), iţarii şi brîul, căciula sau pălăria(chop), sumanul, cojocul şi mantaua.

Cămașa tradițională românească bărbătească

Însă acum o să ne orientăm spre cămaşa bărbătească, conform croielii este cunoscută prin răspândirea unor tipuri de bază: „cămaşa dreaptă tip tunică”, „cămaşa cu platcă”, „cămaşa de mire”.

Cămaşa dreaptă de tipul „tunică” este o formă arhaică de largă răspîndire teritorială în toate zonele Moldovei, deosebindu-se după dimensiuni.

O altă variantă răspîndită o avea „cămaşa cu platcă”, care era dublă, avînd şi căptuşeală. Acest tip avea o mai largă răspîndire la sfîrşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea în zona de centru a Moldovei, îndeosebi în portul tinerilor.

Cu un aer deosebit de frumoasă erau „cămeşele de mire”, care se brodau mărunt cu multă chibzuială de către fete pentru ziua nunţii, de mână. Cămaşa este ornamentată în cusături pe piept cu aţă albastră, roșie, galbenă, verde . De la brâu în jos cămașa este mai largă, are mici pliuri şi este legată la brâu cu un şnur tricolor. Gulerul se încheie la gât cu un nasture (bumb) alb.

Mânecile cămăsii sunt lungi și largi și sunt decorate pe umăr cu diverse modele la fel ca pe piept. Ornamentele se realizează prin cusături cu ață colorară, cu diferite modele geometrice, romburi și dreptunghiuri. Cămaşa bărbătească, ţesută în două iţe, din fuior sau pânză de mestecat (fuior şi bumbac) este de două tipuri: cu clini şi cu barburi. Ambele tipuri zonale au mâneci largi, guler îngust, sunt deschise în faţă şi pot fi cu sau fără fustă (întâlnită cel mai adesea la tineri). (regiunea Sibiului)

Costumul popular bărbătesc se remarcă prin modelul cusăturii, prin simplitatea și sobrietatea lui. În timp ce costumul femeii trebuie să epateze din punct de vedere estetic, cel al bărbatului, trebuie să îndeplinească aspecte mai degrabă practice decât estetice.

”Ia” despre care mai toată lumea vorbește și cea care ar trebuie să fie o mândrie națională. Este fabricată manual din in (în general) sau variații de bumbac ori mătase. Este subțire și are brodată pe suprafața acesteia diferite elemente decorative, depinzând însă de fiecare zonă în parte a țării.

De aceea, variațiunile pe care le întâlnim la costumele pentru bărbați în funcție de regiune sunt foarte discrete.

Ar trebui ca fiecare bărbat care își iubește țara să aibă o cămașă din portul national. Ai purta cămașa tradițională?

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *