Cravata, fiind în trecut o simplă eșarfă care ținea gâtului de cald, își are originea în Franța, atunci când regele Ludovic al XIII-lea a angajat în timpul „Războiului de 30 de ani” o trupă auxiliară de mercenari croați. Acesta a fost impresionat de felul complex în care mercenarii aveau eșarfele înnodate și de aici, nu a fost mult până când acest accesoriu a devenit popular în Curtea Regală. Termenul de la bază poartă denumirea de „Hrvat”, fiind apoi preluat în vocabularul francez sub forma de „cravate”.
Noul curent a fost adoptat foarte repede și de către englezi, atingând un grad de importanță foarte mare în perioada celebrului Beau Brummell. Acest accesoriu a devenit punctul de focalizare în ținuta oricărui bărbat respectabil, fiind dovada unui ritual complex și minuțios de îngrijire, atât de exagerat câteodată, încât purtătorul nu putea să își miște capul fără să își miște și restul corpului.
Există și un contra exemplu la această modalitate extremă și anume abordarea lejeră și nonșalantă în care pictorii și poeții din Era Romantică alegeau să o poarte, oferindu-le un aer mai casual.
În prezent, cravata este un accesoriu de semnătură al bărbatului, care completează mesajul pe care vrem să îl transmitem, atât prin cromatica aleasă, cât și prin felul în care decidem să o purtăm. Cravata atenționează receptorul vizual că îți pasă de felul în care arăți, indiferent dacă optezi pentru un blazer și o pereche de jeanși sau pentru un costum elegant.
Cuprins
Lungimea cravatei
Capătul cravatei nu ar trebui să depășească linia unde este poziționată cureaua. Am observat unii oameni care greșind în ajustarea lungimii, încearcă să remedieze situația prin introducerea cravatei în pantaloni. Din punctul meu de vedere, aceasta este o metodă incorectă și inestetică.
Lățimea cravatei
Aici nu avem o regulă generală întrucât aceasta variază în funcție de persoana care poartă cravata. În principiu, lățimea trebuie să fie armonizată cu proporțiile corpului: mărimea pieptului, a umerilor, a gulerului de la cămașă și forma feței.
Nodul cravatei
Prilejul perfect pentru a face o declarație de stil, diferitele modalități de a înnoda o cravată te vor scoate imediat în evidență. Nodul Eldredge, Trinity sau The Atlantic sunt doar câteva din metodele prin care un bărbat poate specula conturarea unei imagini pe cât de inedită, pe atât de elegantă.
Există o carte scrisă de Thomas Fink și Yong Mao („The 85 Ways to Tie a Tie” – Universitatea Cambridge) în care aceștia afirmă evident, că există 85 de feluri în care o cravată poate fi înnodată.
(Eldredge)
Încrețitura cravatei
Un aspect ce deseori este trecut cu vederea, dar care are o importanță esențială în finalizarea acestui ritual al cravatei. Este un element de detaliu ce conferă un plus de eleganță și care transmite în subconștientul privitorului ideea că ai depus un efort pentru realizarea sa. Faptul că nu ai făcut totul în grabă și ai mai sacrificat câteva secunde pentru a obține acest efect, va fi apreciat cu siguranță cel puțin de cunoscătorul codului vestimentar.
Culoarea cravatei
Faptul că o culoare poate evoca sentimente nu este o noutate și se aplică și în cazul unei cravate. Alege-o pe cea care se armonizează cu personalitatea ta, dar și cu locul în care ai de gând să mergi. În concluzie, înainte de a te îngriji de lungime, lățime și nod, trebuie să te hotărăști asupra culorii care te reprezintă în acel moment și asupra mesajului pe care vrei să îl transmiți la nivel nonverbal.
Roșu – avuție, putere, pasiune
Albastru – liniște, încredere, sinceritate
Galben – optimism, pozitivism
Verde – renaștere, dezvoltare, progres
Maro – practicism, realism
Portocaliu – entuziasm
Negru – formal, sobru, respect
Ce modalitate de a înnoda o cravată folosești acum sau ai de gând să abordezi pe viitor ?