Cum Să Îți Alegi Tipul De Rever La Sacou

Tipul de rever la sacou poate fi de trei feluri: crestat, ascuțit și șal. Chiar dacă sunt doar trei variante, asta nu înseamnă că putem purta orice sacou indiferent de constituție, eveniment sau costum. Reverele transmit un mesaj subtil despre cât de formal sau casual este un sacou.

Cum să îți alegi tipul de rever la sacou

În continuarea vei putea vedea descrierea la câteva tipuri de rever pe care îl poți întâlni la sacou.

Rever sacou crestat (notch lapel)

Rever Sacou
tipul de rever la sacou

Acest tip de rever îl vei întâlni la majoritatea sacourilor pentru că este cel mai ieftin și ușor de realizat.Îl poți recunoaște după unghiul de 75-90 de grade care se formează în punctul unde gulerul se întâlnește cu reverul. Reverul crestat merge purtat aproape la orice ocazie, dar nu îl vei întâlni la sacourile la două rânduri sau smoching. Asta îl face să fie nepotrivit în situațiile formale unde se cere Black Tie, dar excelent pentru costumele business. Un sacou cu rever crestat se potrivește pentru orice constituție și reprezintă alegerea cea mai sigură pentru fiecare bărbat.

Rever sacou ascuțit (peak lapel)

Reverul ascuțit este considerat cel mai formal deoarece acesta se regăsea la morning coats și dinner jackets. Asta îl face un rever clasic. Totuși, reverul ascuțit este mult mai greu de confecționat față de cel crestat și asta îi mărește prețul. Este recomandat persoanelor care vor să câștige câțiva centimetri în plus din punct de vedere vizual. Un rever bine croit îți poate aduce iluzia de umeri lați. Dacă ai de ales între un rever de sacou crestat şi unul ascuțit, cel din urmă va atrage cu siguranță atenția.

Rever șal (shawl lapel)

Louis Purple2
tipul de rever la sacou

Îl poți recunoaște după marginile rotunde și fără întreruperi dacă ar fi să-l comparăm cu gulerul crestat sau ascuțit. Se spune că reprezintă alternativa reverului ascuțit. Acest rever de sacou de tip șal îl vei întâlni doar la evenimentele black tie și la nunți. Singurul tip de costum care ar trebui să aibă guler șal este smochingul. Dacă ai o fizionomie rotundă, gulerul șal nu este cel mai potrivit deoarece îți mărește capul foarte mult și nu cred că ți-ai dori acest lucru.

Ai trei variante și, bineînțeles, îți poți personaliza sacoul în funcție de lățimea reverelor.

Lapel-Flow-Chart
tipul de rever la sacou

Ce tip de rever vei alege la sacou ?

sursa foto: aici, aici si aici

7 thoughts on “Cum să îți alegi tipul de rever la sacou

 1. am spune:

  salut,

  O intrebare legata de sacouri. Astea din comert vad ca au in general buzunarul de la piept cusut….tre’ sa-l tai eu ca sa pun o batista acolo sau care-i treaba?:) Sunt un ignorant stiu….

  1. Adrian Bejan spune:

   La un sacou de calitate, atât buzunarul de la piept, cele laterale cât și pliul sau pliurile din spate sunt cusute pentru a-și menține forma si dimensiunile de fabrică fără întinderi sau deformări. În momentul în care vrei sa folosești acel buzunar, nu ai decât să-l descoși, dar cu atenție pentru că din neglijență se pot tăia și cusăturile de croitorie.

  2. Aurelian spune:

   Da, trebuie taiata cusatura. In general sunt cusute toate buzunarele, plus butoniera si slitul de la spate.

   1. am spune:

    am taiat buzunarul de la piept…..dar surpriza e adanc de vreun cm doar:(….presupun ca nu tre’ sa tai mai departe, deci mi-am luat mega tzeapa cu asta….

    1. Aurelian spune:

     Depinde. Du-te cu el de unde l-ai luat si intreaba acolo. Poate este un sacou de o calitate slaba, iar buzunarul este doar de forma.

     Buzunarele laterale si slitul cum sunt, tot cusute? Daca da, inseamna ca ar trebui si la buzunar sa mearga sa-i descosi atele.

     Nu stiu ce sacou ai ca sa te pot ajuta. Eu tot ce mi-am cumparat pana acum, a mers descusut.

 2. Dumitru spune:

  Bine ar fi sa fie in aceste pagine , consiliere cum sa ne alegem costumul in functie de eveniment cu accesorile necesare .

 3. anee30 spune:

  Buna, am si eu o intrebare…la sacoul tip sal nu se potriveste decat papionul sau se poate asorta si cu o cravata subtire?? fiind vorba de o nunta ma gandesc ca ar merge mai bn tot un papion. ms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *