Cum Se Serveste Un Vin
Cum se servește un vin

Judecând după feedback-ul pozitiv pe care l-a înregistrat articolul precedent cred că putem trece la pasul următor și anume la cum se servește un vin. Așa cum în lumea modei există o serie de reguli (combinații de culori, asortări vestimentare, „do & don’t”) care ar trebui respectate pentru a arăta bine și în lumea vinului există un mic set de reguli privitoare la servirea vinului, ce ar trebui cunoscute pentru a ne bucura de experiența pe care ne-o oferă un pahar de vin. Vi le voi prezența în cele ce urmează pe cele mai importante dintre ele.

Dacă tocmai ai ajuns acasă cu „prada” luată din supermarket sau din magazinul de specialitate mai las-o cel puțin o zi (dacă nu chiar două) să se odihnească la loc răcoros și întunecat înainte să-i dai cep. În schimb, dacă sticlele stau cuminți de ceva vreme în poziție orizontală și crezi că a venit momentul să le deschizi ar trebui să te asiguri că respecți următoarele lucruri…

1. Temperatura potrivită atunci când se servește un vin

Vinuri Beciul Domnesc Vincon
Cum se servește un vin

Cele mai reci se servesc spumantele (5 grade Celsius), rose-urile (5-7 grade Celsius) și vinurile albe dulci (5-7 grade Celsius). Eu unul m-am obișnuit să țin mai tot timpul o sticlă de spumant în ușa frigiderului, de obicei lângă sticlă de lapte. Se întâmplă că rămâne acolo cu zilele, însă în ultima vreme mi-am făcut obiceiul de a o deschide cu precădere sâmbătă dimineață la micul dejun. O dată deschisă, sticla de spumant va fi pusă într-o frapieră cu gheață și apă rece, astfel încât să-și păstreze temperatura scăzută pentru o perioadă cât mai lungă timp.

De regulă vinurile albe se servesc la temperaturi de 10-12 grade Celsius. Desigur, unele (un Chardonnay sau un Viognier) se exprimă mai bine la 12-14 grade, iar altele (un Rielsing sau un Sauvingnon Blanc) se dovedesc a fi mult mai echilibrate dacă sunt servite chiar pe la 8-10 grade. Pentru a ajunge la o temperatură de 10-12 grade, o sticlă de vin alb trebuie să stea în frigider în jur de 45 de minute.

Contrar opiniei generale vinurile roșii nu se servesc la temperatura camerei, mai ales când această temperatură atinge 24-26 de grade. Vinurile roșii se servesc începând de la temperaturi de 14 grade Celsius, dar există vinuri care se deschid și se exprimă plenar pe la 18-19 grade. Dacă vreți să răciți o sticlă de vin roșu, la temperatura de 16 grade, o perioadă de 30-35 de minute în frigider ar trebuie să fie de ajuns.

Crama Jelna Pitti Uomo Stilmasculin
Cum se servește un vin

De ce e atât de importantă temperatură la care e servit un vin? O s-o spun pe șleau: dacă vinul e prea rece sau prea cald nu vă mai bucurați de experiența unui pahar de vin ci doar de o băutură alcoolică. Există desigur și explicații științifice, dar în principiu pentru a ne bucura din plin de aromele, buchetul sau gustul unui vin acesta trebuie servit cât mai aproape de temperatură optimă. Deși e o regulă foarte importantă, e cel mai adesea ignorată de către chelnerii din baruri sau restaurante.

2. Deschiderea sticlei

Sticlele de vin închise cu dop de plută se deschid cu tirbusonul. Nu împingându-le dopul înăuntru și nici lovind sticla înfășurată în prosop de pereții camerei! Deși sunt sigur că mai toți ați recurs cel puțin o dată la astfel de practici, din dorință de a da cât mai repede pe gât licoarea bahică, pe viitor vă recomand ca pentru deschiderea sticlelor de vin închise cu dop de plută să folosiți tirbușonul.

Tirbuson
tirbuson – cum se serveste un vin

Tirbușonul pe care vă recomand să-l folosiți se numește „waiter’s friend” (sau tirbușonul ospătarului) și se deosebește de celelalte tirbușoane prin următoarele detalii:

– are un mic cuțitaș, care vă va ajuta să îndepărtați capișonul sticlei de vin;

– are o spirală cu spire rare care va pătrunde cu ușurință prin dopul de plută și nu-l va fărmița;

– are un braț care se deschide în două drepte, facilitând astfel extragerea fără probleme și a dopurilor de plută mai lungi.

Nu cred că e nevoie să vă explic cum se deschid sticlele de vin închise cu screw-cap. Vă dau un singur indiciu: twist to open!

Spre deosebire de vinurile liniștite, sticlele de spumant sunt închise cu un dop de plută care este asigurat de un coșuleț din sârmă. Pentru a deschide o sticlă de spumant (răcită în mod corespunzător) se va îndepărta folia capișonului, se va deschide și se va îndepărta coșulețul de sârmă, după care ținând cu o mână sticla în poziție înclinată, cu cealaltă se va extrage dopul de plută prin răsuciri fine. Tact și eleganță, domnii mei! Într-un cadru formal, eticheta impune ca sticlele de spumant să fie deschise fără zgomot și fără a risipi băutura.

3. Paharele potrivite atunci când se servește un vin

Dacă ați ajuns aici, ați reușit să răciți vinul la temperatura corectă și să-l deschideți cu tirbusonul, așa că următorul pas ar fi să-l serviți în pahare.

În principiu, există trei tipuri de pahare pentru vin:

– pahare pentru vin alb / rose

– pahare pentru vin roșu

– pahare pentru vin spumant

Pahare De Vin
pahare de vin – Cum se servește un vin

Lucrurile sunt mult mai complicate de atât, însă ceea ce e esențial să rețineți e că forma paharului influențează în mod substanțial aroma și gustul vinului. Același vin nu va avea exact același gust și aceeași aromă din două pahare cu forme diferite! Vă provoc să faceți acest experiment!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Laszlo Nagy (Stil Masculin) (@stilmasculin) on

Și da ați ghicit, câte un set de pahare pentru fiecare din cele 3 tipuri de vin n-ar trebui să va lipsească din casă.

Un pahar de vin se va ține întotdeauna de picior sau de talpă și niciodată de corp! Oricât de sexy sau de cool ar arată! Datorită contactului cu palma sau cu degetele, vinul din pahar se poate încălzi. În plus putem lasă amprente pe cupă paharului, lucru deloc elegant.

Paharele de vin nu se vor umple niciodată mai mult de jumătate! Dacă vreți să respectați eticheta, un pahar de vin se va umple până la cel mult o treime din volumul său. Motivația acestui lucru e în strânsă legătură cu tema viitorul articol, în care voi descrie pașii ce trebuie urmați pentru a degusta un vin…

Cum crezi că se servește un vin?

Până la următoarea întâlnire, rămâneți Printre Vinuri!

Related Posts

15 thoughts on “Cum se servește un vin în 2024

 1. Pantera spune:

  Super articolul!Multumim!

  1. Laci spune:

   Presupun ca stiai o parte din informatii mai ales ca iti plac vinurile.

   1. Paul spune:

    Foarte bun articol! Felicit și apreciez încă odată inițiativa! Și à propos: trebuie să bem vinul lui Cristi! :)

 2. diana spune:

  Multumesc… :*

 3. razvan sr spune:

  Salut Laci!
  Din cate stiu, nu e prea bine sa-ti supui spumantul la vibratiile produse de frigider, timp indelungat. E recomandat sa-l pui la frigider doar cu 45 de minute inainte de deschidere.
  Vinul rosu se toarna in pahar pana acolo unde paharul are diametrul cel mai mare astfel incat vinul sa ia contact cu aerul pe o suprafata mai mare.

  1. Bogdan Bocse spune:

   Salut Razvan,

   Intr-adevar nu e bine ca vinurile (inclusiv cele linistite, nu doar spumantele) sa fie pastrate pe termen indelungat (adica luni sau ani) intr-un mediu cu vibratii asa cum este frigiderul pentru alimente. Eu ma refeream insa la consumul curent si nu la pastrarea pe termen lung. De aceea, o sticla de vin (spumant sau linistit) nu va pati nimic daca sta doar cateva zile in frigider. 45 de minute nu cred ca sunt de ajuns pentru a aduce o sticla de spumant de la o temperatura de 20-22 de grade (sau poate chiar mai mult) cate sunt in mediul ambiant la o temperatura de 5 grade.

   In ceea ce priveste nivelul vinului in pahar, acesta nu are legatura cu diamentrul paharului, pentru ca in timpul degustarii rotim si agitam paharul exact pentru ca vinul sa vina in contact cu un volum cat mai mare de aer. Ori un pahar pe jumatate plin va fi foarte greu de rotit si agitat. In schimb, in timpul decantarii, adica a trecerii vinului (de obicei rosu) din sticla in decantor, pentru a-l aerisi sau pentru a scapa de eventualele depuneri, nivelul vinului va ajunge in decantor in zona cu diametrul cel mai mare al decantorului. Cele mai multe decantoare sunt astfel gandite incat, pentru un volum de 750 ml (cat are o sticla de vin), nivelul vinului sa ajunga in dreptul diametrului cel mai mare al decantorului. In decantor, vinul se aeriseste in repaos, fara a fi agitat.

   Nu am discutat despre decantare in acest articol pentru ca ma gandeam sa abordez subiectul intr-un articol separat in care vreau sa tratez si subiectul sabrarii.

 4. Nelu spune:

  Eu am o intrebare: Ce facem in cazul in care temperaturile recomandate sint totusi prea scazute???? Nu din cauza sensibilitatii exagerate a organismului ci din cu totul alt motiv, pe care il am eu, cel putin. La asemenea temperaturi pentru mine nu mai are vinul nimic. Nici aroma nici gust sau miros. de la 15-16 grade in sus ii simt calitatile. Sub aceste temperaturi nu-i decit „apa de la frigider”. Si te rog sa ma crezi ,ca la 49 de ani am avut destule ocazii de a servi un vin in cele mai variate moduri. Efectul era acelasi.

 5. George spune:

  De unde se poate achiziționa acel tirbușon?

 6. De regula vinurile albe se servesc cu carne alba (peste, pui), iar cele rosii cu carne rosie (v@nat…)

 7. Robi Robert spune:

  Foarte bun articolul. Multumim si felicitari

 8. Robi Robert spune:

  Foarte bun articolul. Multumim si felicitari

 9. Raúl Bracho spune:

  Bun articolul, ne place :)

 10. Raúl Bracho spune:

  Bun articolul, ne place :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *