Dandysmul și arta de a trăi la masculin (II) - tipurile de dandy

Istorie de eleganță masculină și tipurile de dandy

Dandysmul, apărut în primele decade ale secolului XIX, menționa un grup de tineri ce aparțineau de înalta societate engleză, ce formau un fel de aristocrație mutuală și aveau ca și responsabilități dirijarea modei în toate formele ei, dar în primul rând în ceea ce privea vestimentația. Ulterior dandysmul a devenit o atitudine.

Bărbatul și tipurile de dandy

Dandysmul a cunoscut mai multe tipuri de manifestări de-a lungul existenței sale prin ideea de eleganță masculină. Fenomenul a continuat să fie interpretat sub noi forme de fiecare nouă generație apărută, până astăzi.

Dandy-ul clasic reprezentat de George Bryan « Beau » Brummel, primul dandy al istoriei, a fost acela pentru care a căuta eleganța a fost unicul său scop. Fiecare acțiune a acestuia era legată de îmbunătățirea din ce în ce mai mult a aspectului elegant al bărbatului. Foarte atent la detalii, acesta nu concepea să apară cu o imagine comună în societate. Dandy-ul clasic căuta mereu să-i impresioneze pe cei din jur prin vestimentație, limbaj ales și maniere elevate.

Dandy-ul papillon, reprezentat de  Alfred Guillaume Gabriel sau Contele de Orsay, a fost un personaj foarte important pentru modă. Acesta a influențat modalitatea de a se îmbăca a bărbaților în perioada „vaurienne”, dar nu a urmat regulile pe care Brummel le-a impus anterior. Moda masculină de astăzi păstrează regulile pe care bărbatul dandy-papillon, le-a impus.

 sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *