Dandy Cu Stil

Imaginează-ți bărbatul ideal. Un gentleman desăvârșit, de la grija deosebită pentru ținută , modul în care se poartă cu o doamnă și până la dragostea pentru aventură și provocări. Un bărbat în adevăratul sens al cuvântului și un dandy cu stil.

Dandy: respect, atitudine si stil

George Brummel a fost un tip cel puțin interesant! S-a născut în anul 1778, într-o familie de clasa mijlocie din Anglia. Dar toate limitările impuse de poziția sociala de „muncitor” n-au reușit să-i limiteze ambiția și visul nici măcar o clipă! La început imita ținutele și eticheta nobililor, iar cu timpul s-a remarcat prin stilul vestimentar deosebit.

Brummel a fost primul dandy cu stil din istorie. Un bărbat cu atitudine de învingător, respect pentru etichetă și un stil ieșit din comun.

Aceasta a fost în secolul 18, dar hai să vedem cum putem adopta acel stil masculin memorabil în secolul 21.

Te respect, domnule!

Respectul trebuie câștigat, iar un dandy este maestru în această artă. Este un bărbat care emană eleganță atât prin ținută, cât și prin arta de a purta o conversație și bineînțeles prin bunele sale maniere.

Un înțelept a spus odată: „Este bine să ai putere, dar este și mai bine să n-ai nevoie de putere.” Arma supremă a unui dandy este inteligența și modul abil de a folosi cuvintele. Prin inteligență, cultură și rafinament, poate câștiga respectul oricui își dorește.

Și acesta este încă un argument pentru ideea că dandy nu te naști, ci poți deveni dacă investesți timp și energie și în stil vestimentar.

Atitudinea este o carte de vizită

Ce observi prima dată la o persoană? În primul rând observi dacă este bărbat sau femeie. Dar imediat după aceea îi observi atitudinea: deschis, sociabil, plăcut sau dimpotrivă. Și de obicei în 5 secunde decizi „Îmi place.”; „Nu-mi place!” sau „Mi-e indiferent.”

De aceea un dandy punea accent în special pe atitudine. Fiind un gentleman este conștient că de multe ori aparențele contează, iar a intui nevoia celui de lângă tine și a-i veni în ajutor poate fi cel mai nobil gest. Chiar și în lucrurile mărunte!

Și nu este vorba de a încerca să te faci plăcut cu orice preț. Ci mai degrabă de conștientizarea faptului că așa cum îi tratezi pe cei de lângă tine, așa te vor trata și ei pe tine.

Un dandy se remarcă prin atenția deosebită pentru îmbrăcăminte, politețea față de cei din jur, o încredere în sine de neclintit și  o atitudine regală.

Stilul rămâne

Se știe de mult că „moda trece, dar stilul rămâne!Stilul odată dobândit este un bun pe care-l păstrezi pe viață! Dandy-ul clasic se concentra pe detalii și avea mare grijă când își alegea îmbrăcămintea. Toate acestea pentru ca la orice apariție în public să aibă o ținută perfectă.

Următoarea etapă în evoluția Stilului Masculin a fost, Dandy-ul Papillon, care a adus un plus de energie și originalitate. Acesta influențează până și moda din zilele noastre.

Dar cu toate schimbările prin care trece moda, principiile stilului au rămas aceleași. Aceasta este frumusețea stilului: că nu ai nevoie decât de cele câteva principii de bază, după care poți improviza după bunul plac! Cât despre principiile de bază, îți recomand următoarele articole despre culori, layering și posibile greșeli în stil.

View this post on Instagram

Cam așa arătau câteva pălării pe care le purtau gangsteri în anii ’20⬇️ Din punct de vedere al stilului vestimentar ne putem inspira din aceea perioadă: 1) O dată avem pălăriile. Știu că nu prea le mai avem cu purtatul acestui accesoriu, dar dacă te uiți în mai multe fotografii din aceea perioadă majoritatea bărbaților aveau pălărie. Indiferent de statutul lor oficial. 2) Reverele late la sacouri. Am avut și eu o perioadă în care mai purtam sacouri cu revere înguste, dar și în prezent le folosesc când doresc o ținută mai casual. Dacă ești la primul tău costum alege revere late. De ce? Pentru că dorești să transmiți seriozitate, ești atent la imaginea ta și dorești să îți fie accentuată linia umerilor. 3) Costum în dungi verticale. Este mai impunător față de cel simplu și câștigi câțiva centimetri în înălțime. 4) Cămașa alba. Este printre cele mai clasice și merge la aproape orice. 5) Cravată cu aspect vintage. Modelul pe care îl port @theurbanties duce cu gândul la toamnă datorită imprimeului cu frunze. O poți purta în multe ținute. 6) Majoritatea bărbaților purtau costum cu trei piese. Adică purtau și vestă. Ce informație am omis din această perioadă? Ce feedback ai pentru ținută? 📷@mr_criste photo . . . #dailydapper #styleforum #stilmasculin #ptoman #wearasuit #madeinro #madeinromania #classicoutfit #vintagelook #dandylife #dandylook #dandyman #dandyism #vintagemensfashion #curatedvintage #Cluj #clujnapoca #pittistyle #tailoredclothing #mensfashionpost #suitandties ##clujcity #suitgrid #costumebarbati #costumebarbatesti #hatsofinstagram #hatseason #stetsonhats #fashionhats #menshats

A post shared by Laszlo Nagy (Stil Masculin) (@stilmasculin) on

Câteva exemple de dandy români aici și aici.  Acum, cred că ai toate resursele necesare pentru a fi un dandy cu stil!

Surse fotografii: foto

Related Posts

2 thoughts on “Dandy: respect, atitudine si stil

  1. Max spune:

    Moda trece, dar stilul ramane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *