Contele Alfred d'Orsay sau Dandy Papillon

„Este un bărbat înalt de aproape doi metri, solid ca un turn, din care se revarsă șuvoaie de păr castaniu închis. Iar farmecul și frumusețea lui sunt de neegalat pe această planetă. Figura sa impresionantă este adeseori asemănată cu cea a unui Zeu antic.” Așa era văzut contemporani Alfred Guillaume Gabriel, pe scurt Contele Alfred d’Orsay, aristocrat francez, pictor, sculptor, dar cel mai important figura centrala a stilului masculin din secolul 19.

Contele Alfred d’Orsay sau Dandy Papillon

Viața Contelui

Contele Alfred d'Orsay sau Dandy Papillon

Fiul unuia dintre generalii lui Napoleon și descendent ilegitim al dinastiei Wurttemburg, d’Orsay a moștenit sângele nobil de la mama sa, iar curajul, intelectul și personalitatea puternică de la tatăl său.

La 20 de ani a intrat în armata franceză, servind în cadrul unității Garde du Corps sub domnia regelui Louis XVIII. La scurt timp a călătorit în Marea Britanie unde a avut onoarea să asiste la încoronarea regelui George IV . Între timp a învățat limba engleză și s-a împrietenit cu oameni importanți din înalta societate englezească, printre care au fost Lordul Byron, Thomas Moore și Contele de Blessington. După aproape un an petrecut la Londra s-a întors în Franța, pentru a-și continua cariera militară.

Nimeni nu ar fi bănuit atunci că acest tânăr ofițer va deveni la un moment dat favoritul Curții Regale Britanice și un „dictator” al modei Londoneze. Dar toate acestea s-au întâmplat în mare parte datorită norocului și a flerului său înnăscut.

Ascensiunea sa a fost ghidată și susținută de prietenia din ce în ce mai strânsă cu puternica familie Blessington. În scurt timp a renunțat la cariera militară și s-a mutat alături de aceștia în Londra, unde a putut să-și dedice tot timpul pasiunii lui pentru modă și artă.

Aici, fiind un dandy desăvârșit și un networker neobosit s-a remarcat foarte repede. Având un bun simț al stilului și o personalitate extravagantă, la început a stârnit admirația, iar apoi a devenit model și trendsetter.

 Urmașul lui Beau Brummell

62596_c-dorsay_lg

Beau Brummel a fost primul și cel mai influent dandy din istorie, care a pus bazele stilului masculin. Contele d’Orsay și-a făcut apariția la 30 de ani după aceea și a dus mai departe opera lui Brummell.

Contele d’Orsay iubea să stârnească admirația, întruchipând chiar un arhetip al extravaganței Victoriene. Chiar dacă Brummell l-ar fi considerat vulgar, contemporanii săi l-au admirat foarte mult și s-au lăsat inspirați de ținutele sale.

Pe lângă frumusețea fizică și ținutele perfecte, Contele mai avea un as în mânecă, era talentat la desen. Abilitate care l-a ajutat de asemenea să impresioneze prin portretele pe care le făcea adesea în timpul evenimentelor mondene.

A desenat mulți oameni importanți ai vremii, precum Disraeli, Wellington sau Dickens, dar cea mai valoroasă operă a sa a fost el însuși și imagine de dandy pe care a lasat-o lumii.

Dandy Papillon

Așa se numește curentul creat de Contele d’Orsay, care influențează până și moda masculină din zilele noastre. Fiind atât de excentric pentru perioada aceea și pentru că sfida regulile stilului clasic unii l-au numit The Butterfly Dandy.

Acest curent a fost mult mai colorat și plin de viață decât Dandyul Clasic promovat de Brummell, care era definit de simplitate și modestie. Contele a îmbogățit mult stilul masculin prin culoare, noi combinații vestimentare și accesorii.

Spre bătrânețe, când perioada de glorie îi trecuse, s-a întors la Paris unde a primit postul de director la Academia Artelor Frumoase.

Surse fotografii: foto1, foto2, foto3.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *