Multă lume înțelege stilul ca pe un mod de a ne îmbrăca și că doar hainele contează. Este adevărat, însă doar parțial, pentru că stilul, după cum o aratăm noi și în celelalte articole, înseamnă mult mai mult. Enumerarea celorlalte elemente constituente ale stilului nu face obiectul acestui articol. Intenția mea fiind de a scrie despre cât de mult contează bagajul cultural și modul de a vorbi pentru un bărbat.
Vi s-a întâmplat vreodată să întâlniți un bărbat bine îmbrăcat, care să arate impecabil, să emane o aură de om de valoare, dar care atunci când se exprimă, fie în scris, fie oral, să o facă într-un mod care nu se ridică la înălțimea așteptărilor? Aici, cred eu, se ivește o problemă. Aceasta constă în faptul că, deși acel bărbat arată foarte bine în afară, în interior el este gol.
Și ce poate fi mai dizgrațios decât să vezi că un bărbat arătos nu poate să susțină o conversație banală sau să scrie corect câteva fraze? Acum nu vreau să lovesc în unii tovarăși de-ai mei de gen, însă această problemă există și nu cred că trebuie să fie ignorată atunci când vrem să ne dezvoltăm în ceea ce privește arta stilului masculin.
Doar hainele contează?
O soluție la această problemă este să citim cât mai mult. Lectura, nu numai că ne îmbogățește vocabularul, însă ne pune în fața unor fapte, chestiuni și probleme care ne pot da de gândit, îmbogățindu-ne astfel bagajul cultural, cât și imaginația. Această activitate devenind astfel un „must” pentru bărbatul care pornește sau este pe drumul dezvoltării unui stil propriu.
Cititul nu numai că reface acel decalaj dintre imaginea din exterior și cea din interior, dar și completează sau chiar desăvârșește eleganța unui bărbat. Îți conferă astfel credibilitate și o oarecare autoritate în fața celor cu care interacționezi. Ba mai mult, te poate ajuta să-ți depășești anumite limite sau frici care își au originea în incapacitatea de a purta o conversație pe o temă mai complexă.
Poți ieși astfel din multe situații sociale dificile și nu, nu îți trebuie niște replici învățate pe de rost, ci doar puțină inspirație venită din partea cărților. Nu cred că trebuie să ai o facultate pentru a-ți plăcea lectura. Ci doar un strop de plăcere și dorință de a cunoaște mai mult, de a-ți lărgi orizonturile, de a te forma din punct de vedere cultural.
În urma nobilei activități a lecturii, după cum spuneam mai sus, poți să-și depășești limitele, să cunoști oameni noi, poate peste nivelul tău, pe care vei avea mari șanse să-i înțelegi atunci când îți vor împărtăși părerile lor cu privire la diferite chestiuni mai mult sau mai puțin complicate. Și bineînțeles, datorită cărților te vei putea face și tu la rândul tău înțeles.
Putând chiar să te remarci și să rămâi în memoria interlocutorilor. Să nu uităm că lectura te poate rafina și în ceea ce privește manierele, bunul gust sau buna conduită în societate, lucruri care nu vor fi trecute cu vederea de persoanele care și-au însușit astfel de caracteristici. Nu mai vorbesc de aprecierile pe care reprezentantele sexului frumos le au față de bărbații bine îmbrăcați, cu un bagaj cultural deosebit și cu un comportament ce denotă eleganță și rafinament.
Cred că menționarea acestui lucru este de prisos și oricum vine de la sine odată ce ai ales să te dezvolți în această direcție. Cu siguranță vei te vei face remarcat și vei fi mai sigur pe tine. Iar cultura, va deveni, dacă nu cel mai important accesoriu al bărbatului, unul din cele mai importante, aceasta neputând fi cumpărată așa cum facem cu hainele sau cu alte accesorii.
În final, doresc să închei cu un citat din Giorgio Armani, care m-a inspirat într-o oarecare măsură în procesul de scriere al acestui articol. Citatul sună astfel: „Eleganța nu este despre a fi observat, este despre a rămâne în amintire.” Și cum poți rămâne în amintirea cuiva dacă nu printr-un aspect impecabil, o conduită ireproșabilă și un vocabular elevat?
Partea cu vocabularul elevat se poate dezbate, cel putin din punctul meu de vedere :D
Abia aștept să o dezbatem. Sunt curios care e punctul tău de vedere.
Un articol foarte bun !
Vorbești de cultura și la final dai un citat dintr un, ,clasic”:G,A.