Artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta in Londra, noua colectie F/W 2016 ready to wear, denumita NEPSIS. The last legion part II, luni 11 ianuarie, orele 14.00, 4th Floor Studios/ 255-259 Commercial Rd/ Tower Hamlets/ LONDON/ E1 2BT
Ultima legiune daco-romană din Britania a revenit! Ne-am întors, să împărtășim cu voi „arta războiului”, pentru ultima mare bătălie: NEPSIS – lucrarea minții.
Prieteni britanici, vă invităm să priviți în istorie, pentru un moment, într-o încercare de a recunoaște niște vechi prieteni, dacii.
Așadar, să ne reamintim de Banna, acum cunoscută ca și Birdoswald Roman Fort, care a rezistat din 112 până în anul 500. Legătura dintre Britania și români se reface prin creștinismul vechi și așa numita ultimă legiune, din care făcea parte Cohors I Aelia Dacorum – cohortă romană de daci rămași să apere Britania și după retragerea romană.
Florin Dobre este designerul român originar din Dobrogea, regiunea în care au fost încreștinați, în primul secol al erei noastre, primii daci, care, la rândul lor, au fost unul dintre primele popoare încreștinate, încă din sec. I d.HR.
Mesajul pe care „Nepsis” îl transmite…
„…este timpul să privim înapoi, ca să putem privi înainte cu alți ochi, cu mintea limpede, vigilentă și inima deschisă, gata să ne păzim mintea, gata să ne păzim inima…”
Termenul NEPSIS provine din Noul Testament: „Fiţi treji, privegheaţi. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită”. Aici, nepsis apare într-o formă verbală, ca un apel urgent la vigilență și trezvie: „fiți atenți și conștienți”.
Cu alte cuvinte, mesajul lui ”Nepsis” este: păzește-ți gândurile, pentru că ele au potențialul de a deveni acțiuni, care pot, la rândul lor, să degenereze, devenind adicții. Începe să fii „câinele de pază” al minții tale, pentru ca aceasta să fie instrumentul tău și nu viceversa.
Colecția NEPSIS, The last (re)legion reprezintă o călătorie spre origini, spre tradițiile sfinte moștenite de la strămoși. Designerul pășește, de această dată, pe „cărări deja bătătorite”, folosind același croi simplu, atât de ușor de realizat și de purtat, însă pe atât de puternic ca impact.
Liniile simple al portului tradițional au influențe din Țara Hațegului și din Ținutul Pădurenilor, unde au avut centrul politic străvechii daci. Aceștia sunt singurii reprezentați cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stămoșesc care, în multe forme, a rezistat până astăzi, se regăsește în colecția lui Florin. Designerul imaginează propulsarea acestui fond, cu putere, spre viitor.
Materialele folosite sunt produse de fosta fabrică Dorobanțul, care, din păcate, după 129 de ani de la nașterea sa, în 1886, a decedat în anul „de grație” 2015, în luna noiembrie. Materialele au designul unicat, însă, de această dată, de nereprodus. Stofa, lâna, bumbacul și inul fac parte și de această dată din colecție, tăiate în clasicul croitorilor, „întinerite” de linia designerului și personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colecțiile anterioare.
„NEPSIS, The last (re)legion” reprezintă rodul viselor mele ludice, aspirația sufletului meu către înălțimi. Dumnezeu a vrut să sculptez cruci, eu nu am vrut. Eu am vrut să deprind tehnica sculpturii și am zis să încep cu niște cruci. Apoi am descoperit creația populară și simplitatea ei frumoasă. Mi-am dat seama că oamenii care lucrau lemnul în trecut nu o făceau într-un spirit pragmatic, cu norme precise, ci, bucurându-se de răgazurile vieții, într-o inspirație tăcută, împodobeau obiectele de lângă casă (lada de zestre, stâlpii pridvorului, poarta, scaunele și mesele, furcile de tors, sărăriile, bâtele de cioban) sau obiectele de cult (cruci, pristolnice, troițe), lăsând frumusețea în trecerea timpului. Îmi place lemnul vechi de zeci de ani, mâncat de carii, care încă rezistă timpului. Îmi vine să îl mângâi și cu greu mă hotărăsc să îl lucrez. Sunt încă la început în arta sculpturii în lemn, observ și învăț dar vreau să zbor puțin… Sper să realizez niște cruci frumoase pentru colecția lui Florin, cruci pe care tinerii să le iubească și să le poarte cu bucurie în suflet.” (Marius, tâmplarul pașnic)