Site-ul are cititori noi şi majoritatea dintre nu sunt familiarizaţi cu articolele vechi şi cu regulile de bază ale stilului masculin. Fac aceleaşi greşeli în ţinute atunci când trimit poze pentru secţiunea de feedback. Pun aceleaşi întrebări pe pagina de Facebook a blog-ului.
M-am gândit că ar fi bine să enumăr cele mai frecvente greşeli pe care bărbaţii le fac din punct de vedere vestimentar. Astfel, pot să ofer câteva sfaturi pe care, dacă le vei pune în practică, îţi vei îmbunătăţi stilul personal.
51 sfaturi pentru a-ţi îmbunătăţi stilul personal
Astfel, aş dori să atrag atenţia asupra următoarelor aspecte legate de vestimentaţia masculină:
1) Nu mai încheia ultimul nasture de la sacou sau cardigan. Atunci când purtăm una din aceste haine, să încheiem nasturii doar la mijloc, nu şi pe cei de jos sau sus în cazul cardiganului. În aşa fel încât haina să formeze un X.
Acest lucru ne oferă mai mult confort şi arată faptul că eşti degajat, că porţi haina din plăcere, nu din nevoie. Și acest artificiu va aduce un plus la stilul tău personal.
2) Ai grijă să faci un dimple în cravată atunci când îţi legi nodul. Va spune despre tine că eşti o persoană care dă atenţie detaliilor şi că nu eşti un amator ce poartă cravata doar de nevoie, o dată/an.
3) Deşi pare mai confortabil, nu lăsa nodul de cravată să atârne şi să stea lipit de cămaşă. Un nod făcut şi purtat corect trebuie să stea puţin ridicat şi îndreptat în faţă, să atingă cămaşa doar în partea de sus, pe ultimul nasture.
4) După ce ai făcut nodul, vârful cravatei trebuie să atingă uşor catarama curelei. O cravată purtată mai lung sau mai scurt de atât denotă faptul că eşti un amator şi deranjează vizual în sensul că lumea nu te va lua în serios.
5) Nu mai ridica gulerul cămăşii sau al tricoului polo ! Acest gest este asociat de obicei cu persoane cărora le lipseşte educaţia şi care vor să epateze prin kitsch. Lasă gulerul jos, e mai elegant !
6) Dacă nu ştii cum să-ti asortezi şosetele, e foarte simplu: ori porţi o pereche de şosete de culoarea pantalonului, ori o pereche de şosete bleumarin.
7) Dacă doreşti să îţi scoţi în evidenţă cunoştinţele de stil şi ţinuta, atunci poartă pantaloni şi încălţăminte de culori diferite. Astfel, lumea va remarca separat atât pantofii cât şi materialul sau imprimeul pantalonilor.
8) Nu mai purta gulerul cămăşii peste reverul sacoului sau peste pulover ! Nu mai suntem în anii ’70 şi nu eşti nici femeie! Dacă ai probleme în acest sens atunci când porţi pulover, atunci soluţia e simplă: alege o cămaşă cu guler button-down care să-ţi ţină colţurile cămăşii sub pulover.
9) Hainele cumpărate trebuie ajustate la croitor înainte să le îmbrăcăm. Având în vedere faptul că acestea nu au fost făcute pe măsura noastră ci achiziţionate de pe raft.
Astfel, trebuie să mergem la un croitor să ne cambreze cămăşile pe talie înainte de a le purta. Sau să ne scurteze sau să ne strâmteze pantalonii, să le scurteze mânecile sacoului, etc.
10) Nu lăsa buzunarul pieptului de la sacou gol, pune-i o batistă ! Materialele, modelele şi modalităţile de împăturire sunt infinite.
11) Dacă îmbraci o ţinută casual, poţi adăuga puţină atitudine ţinutei accesorizându-ţi încălţămintea cu o pereche de şireturi colorate. Astfel, mai câștigi câteva puncte la stilul tău personal.
12) Renunţă la şosetele albe ! Reciteşte punctul 6.
13) Evită să porţi double denim. Ori porţi o pereche de blugi şi sus porţi un tricou. O cămaşă cu un sacou sau pulover, o jacheta din bumbac sau piele. Ori porţi o cămaşă sau o jachetă din denim şi jos porţi o pereche de pantaloni din bumbac.
14) Atunci când porţi sacou/costum:
– trebuie să se vadă în partea din spate a gulerului aproximativ 2 cm din cămaşă. La fel cum la mânecă trebuie să iasă 2 cm din manşeta cămăşii în faţa mânecii sacoului;
– lungimea sacoului este un subiect care poate fi dezbătut mult şi bine dar în general sacoul ar trebui să acopere fesele atunci când stai drept;
– la fel, lungimea pantalonilor este un subiect discutabil. Unii preferă ca pantalonul să fie la 1 deget de tocul pantofului, alţii preferă ca pantalonul să atingă foarte uşor pantoful;
– încheie nasturii corect. Dacă ai sacou cu 3 nasturi îl închei pe cel de la mijloc. Dacă ai sacou cu 2 nasturi îl închei pe cel de sus. Iar dacă ai sacou cu 1 nasture îl ţii închis până în momentul în care trebuie să te aşezi.
15) Nu mai confunda ghetele desert boots cu ghetele Chukka. Cele desert boots se poartă la ţinute casual, pe când Chukkas pot fi purtate şi la costum.
16) Indiferent că ai încălţăminte din piele netedă sau întoarsă, îngrijeşte-o ! Nu pleca din casă cu pantofii murdari.
17) Leagă şireturile corect. Atunci când şireturile sunt legate corect, funda trebuie să se aşeze pe orizontală, ca un papion, nu pe verticală de-a lungul pantofului.
18) Nu mai purta pantofi Derby din piele întoarsă la ţinute business sau la nuntă! Pentru acele ocazii e nevoie de o pereche de pantofi Oxford, din piele netedă.
19) Asortează corect accesoriile cu încălţămintea:
– dacă ai pantofi maro vei asorta o curea şi o geantă maro, dacă ai pantofi negri vei asorta o curea şi o geanta neagră;
– dacă ai pantofi din piele întoarsă vei asorta o curea din piele întoarsă iar dacă ai pantofi din piele netedă vei asorta o curea dintr-o piele asemănătoare.
20) Asortează corect cravata:
– cea mai lată parte a cravatei trebuie să fie egală cu cea mai lată parte a reverului sacoului;
– dacă eşti la început, încearcă să asortezi cravate uni sau cu imprimeu unei cămăşi albe. Iar pe măsură ce mai capeţi experienţă poţi asorta şi cravate cu imprimeu unei cămăşi colorate sau în dungi.
21) Accesorizează-te iarna cu o eşarfă sau un fular.
22) Lasă deoparte curelele care au cataramă firmată, nu eşti cowboy nu ajută la stilul tău personal.
23) Alege un nod de cravată care să se potrivească tipului de guler pe care îl porţi la cămaşă.
24) Nu mai purta puloverul aruncat peste umeri. Dacă ţi-e frig, îmbracă-l ! dacă ţi-e cald, lasă-l acasă sau în maşină dar nu îl mai purta pe umeri, legat de gât !
25) Renunţă la hainele şi la încălţămintea lucioasă. Sunt kitschioase şi transmit celor din jur că nu ai absolvit prea multe clase.
26) Nu mai purta cămăşi cu guler button-down la costum, decât la ţinute casual sau atunci când porţi un blazer, un sacou sport sau doar sacoul de la costum.
27) Nu mai purta cămaşa greşită la nuntă:
– fără cămăşi imprimate, care au epoleţi sau buzunare;
– fără cămăşi negre, pentru că eşti la nuntă, nu la înmormântare;
– fără cămaşi cu mânecă scurtă ! ori porţi cămaşă cu mânecă normală, ori porţi tricou !
28) Nu mai purta cămaşă cu guler rândunică, poartă o cămaşă cu guler normal.
29) Nu mai purta papioane şi cravate ieftine, lucioase şi exagerat din înguste, din polyester ! Sunt kitschioase. Există şanse mari să-ţi găseşti într-un second hand cravate bune, dacă bugetul este problema ta.
30) Nu mai purta seturi de cravtă+batistă+butoni, sunt hidoase! Bărbații care investesc în stilul lor personal nu se folosesc de astfel de seturi.
31) Nu mai purta pantaloni chino la nuntă ! Nu sunt adecvaţi pentru un astfel de eveniment.
32) Nu mai purta încălţăminte cu bombeu ascuţit şi pătrat, nu eşti Aladin !
33) Nu mai asorta un costum negru la o pereche de pantofi maro sau invers. Este o combinaţie cromatică ciudată, care nu se potriveşte.
34) Nu mai purta sacouri sport cu cotiere, la nuntă ! Dacă porţi foarte rar un sacou, asta nu înseamnă că orice sacou e potrivit pentru un eveniment cum este nunta !
35) Deja am menţionat mai sus să renunţi la şosetele albe în general (acestea se poartă numai la activităţi sportive), te sfătuiesc să nu porţi mocasini cu şosete albe în special! Este o combinaţie absolut oribilă.
36) Poartă numai fibre naturale, pe cât posibil: bumbac, in, lână, mătase, caşmir, etc. Elastanul şi vâscoza sunt acceptate în mici procente de până la 5%, dar îţi recomand să eviti polyesterul şi acrilul.
37) Încearcă să-ţi construieşti o garderobă cu haine clasice, din materiale de calitate şi care ţi se potrivesc. Nu să cumperi ţinute după cum dictează vitrina. Cu ajutorul pieselor clasice vei construi baza pentru stilul tău personal.
38) Nu cumpăra haine după brand ! Materialul, croiala şi modelul sunt mult mai importante.
39) Nu trebuie să plăteşti sume exorbitante pe haine dar înţelege că nici nu îţi poţi face o ţinută de nuntă din cap până-n picioare cu 200 euro.
40) Încearcă să renunţi un timp la alb şi negru pentru a te învăţa să porţi şi alte culori. Excepţie fac cămaşa albă şi pantofii negrii, eventual alături de o geantă neagră sau un ceas cu o curea de piele neagră.
41) Nu te interesează ce se poartă, te interesează ce ţi se potriveşte ! Degeaba sunt la modă dungile sau o anumită culoare dacă ţie nu ţi se potrivesc.
42) Cămaşa, chiar şi cambrată pe măsurile tale, nu are cum să stea perfect. Va forma cute în jurul taliei, obişnuieşte-te cu acest aspect.
43) Nu toate sacourile făcute în România se vor ridica la nivelul celor făcute în Londra sau Napoli. Inspiraţia ta în stilul masculin ar trebui să fie magazinele online din Anglia şi Italia, pentru că nu toate magazinele din România nu au produse de calitate.
44) Majoritatea vânzătorilor din magazinele româneşti nu au o pregătire în domeniu şi au un target lunar de atins. Pe scurt ei trebuie să vândă cu orice preţ, deci să nu ai încredere în ei.
45) Nu mai purta pantaloni trei sfert. Ori porţi pantaloni scurţi care nu depăşesc în lungime rotula genunchiului, ori porţi pantaloni lungi.
46) Nu mai purta boat shoes cu şosete. Soluţia sunt tălpicii sau aşa-zisele şosete invizibile.
47) Încearcă să eviţi lenjeria intimă cu bandă firmată. E kitschioasă.
48) Nu mai purta tricouri sau haine în general cu logo-uriaşe, eşti om cu suflet şi personalitate, nu panou publicitar.
49) Nu mai purta curea şi bretele în aceeaşi ţinută. Ori curea, ori bretele !
50) Nu mai accepta haine sau încălţăminte cadou, de la persoane care nu se pricep în domeniul stilului masculin.
51) Nu mai pune preţ pe tricoul firmat, cămaşa este piesa de bază din garderoba ta, nu tricoul !
Și mai multe detalii care te vor ajuta în stilul tău personal vei găsi în materialul video Cum să-ți asortezi hainele.
sursa foto: aici
Ma deranjează ca insisti foarte mult pe croitor( nu doar aici, ci si in alte articole). Inteleg, e normal sa iti ajustezi hainele pe măsura ta,dar nu e o regula bătuta in cuie sa iti duci orice haina la croitor. De exemplu am găsit multe articole care sa imi vin perfect: cum ar fi pantalonii, am multe perechi care se potrivesc taliei mele ( stau pe mine fara curea ) si au o lungime corecta, atingând ușor tocul pantofului. Așadar consider ca nu esti ” obligat ” sa iti ajustezi chiar fiecare articol vestimentar.
Însă tu cunosti mai bine acest domeniu si aștept părerea ta !
Foarte bune sfaturile. Ca cititor vechi pot spune ca m am conformat in totalitate cu ce scrie aici. Eu iti dau dreptate la partea cu croitorul. Nu a existat articol vestimentar care sa nu necesite ajustari, mai mari sau mai mici. Multi cumpara pantaloni care le vin perfect, dar la mine nu au existat pantaloni care nu au avut nevoie de scurtat si stramtat.
Ar trebui facuta o campanie in masa de educatie vestimentara, deoarece sunt extrem de multi prost imbracati pe strazi, majoritatea din cocalarism… dar aia nu pot fi scosi din gandirea lor :))
Cred ca primele sfaturi cu care trebuia sa se inceapa sunt:
– imbraca-te adecvat functie de eveniment, vreme, anotimp
– evita combinatii kitch-oase de culori sau accesorii…
Vad ca blugii sunt foarte promovati in asociere cu sacoul, insa trebuie precizat ca o astfel de tinuta este casual.
Banii chiar nu au treaba cu stilul personal. De ce credeti ca in 200 Euro nu se poate achizitiona o tinuta de nunta? Sunt companii care confectioneaza costume in Romania (Madotex, Daspi, Diasim si altele) la preturi de 350-400 Lei, cu minim 80% lana. La pretul de 500-600 Lei gasesti o gramada de costume de calitate si de la aceste companii si de la altele (si ma refer doar la cele din Romania, nu Turcia sau China!!!).
Pana la 900 Lei (echivalent 200 Euro) iti raman bani si pentru pantofi (100-150 Lei), curea (40-60 Lei), camasa (50-100 Lei) si cravata si batista de buzunar (25-50 Lei). Nu vorbesc din vise, chiar de curand am vazut niste oferte irezistibile, gen set cravata + batista la 25 Lei sau camasi la 65 Lei, toate made in Romania.
Nu mai folosi „ca si” chiar daca apoi urmeaza „cadou” , e gresit gramatical .