Paleta Aromelor Cum Să Alegi Parfumul Potrivit (Partea A Doua)
Cum să îți alegi parfumul potrivit

Dacă nu știi cum să îți alegi parfumul potrivit, te poți folosi de paleta aromelor. Ea este o metodă de clasificare în industria parfumurilor. Această metodă a fost creată în 1983 de Michael Edwards, de profesie consultant.


El a creat o schemă de clasificare a aromelor inspirat dintr-un seminar ţinut de Firmenich.  Noua schemă avea rolul de a simplifica clasificarea aromelor şi de a arăta relaţiile dintre fiecare clasă individual.

Cum să îți alegi parfumul potrivit

Familiile din jurul nucleului sunt: Floral, Soft Floral, Oriental Floral, Oriental, Soft Oriental, Oriental Lemnos, Muschi de copac,  Lemn uscat, Citric, Verde și Apă, cu Fougere în centru. Deşi aromele de sex masculin facilitează toate categoriile, ele apar în principal în Fougere, Oriental Lemnos, Lemnos cu mușchi (de copac), Lemn uscat şi Citric.

sursa foto:https://www.parfumnouveau.com

Cum să nu-ţi alegi parfumul

Când vine vorba de cumpărarea unui parfum, marea majoritate a bărbaţilor aleg una din cele două căi:
1.    Îşi cumpară acelaşi tip de parfum pe care îl folosesc din timpul liceului.
2.    Îşi schimbă parfumul cu acela care le place cum miroase cel mai bine în magazin.
A doua variantă este desigur şi cea mai avantajoasă, dar alegerea parfumului perfect nu se face după ceea ce-ţi miroase bine, ci după cum se potriveşte cu tipul tău de piele.

Parfumul pe care ți-l alegi

Tipuri De Parfumuri, Parfumul Potrivit
alegi parfumul

Diferenţa dintre un parfum pur, apa de parfum, apa de toaletă  şi apa de colonie constă în concentraţia de uleuri esentiale din compoziţia lor. Asta înseamnă că, acelea care au o concentraţie de uleiuri esentiale mai mare, vor mirosi mai puternic, vor dura mai mult şi bineînţeles vor costa şi mai mult.

Aceste parfumuri se vor folosi pentru ocazii speciale sau seara când ieşi în oraş.

Parfumurile cu concentraţie mai mică de uleiuri se vor folosi în timpul zilei sau peste alte arome gen after-shave.

Poți să alegi parfumul pur este cel mai avantajos parfum pe care ţi-l poţi achiziţiona. Acesta conţine cel puţin 22%  uleuri esențiale.

sursa foto : https://media.trendpimp.com

Următorul clasat ca şi concentraţie este apa de parfum, cu un conţinut de uleuri esenţiale de 15% – 22%.
Parfumul un pic mai slab decât apa de parfum este apa de toaletă, având un conţinut de uleiuri esenţiale situat între 8%-15%, şi apa de colonie cu 4% uleiuri esenţiale.

Cum să testezi parfumul preferat pe care îl alegi

Este indicat să testezi parfumul dimineaţa când simţul olfactiv nu este încă saturat. Când eşti în magazinul de parfumuri, alege-ţi parfumul preferat şi încercă-l mai întâi pe o fâşie de carton, disponibilă în magazin. Dacă ai şi alte preferinţe încearcă-le pe alte fâşii de carton pentru a nu crea confuzie între parfumuri.

Pentru a fi sigur că alegi parfumul cel mai bun, ia cu tine un bob de cafea. Miroase bobul de cafea după ce ai mirosit o fâşie de carton. Aroma bobului de cafea are efectul de a elimina mirosul parfumului testat anterior.
Structura mirosului unui parfum este piramidală, cu un vârf,  un mijloc şi o bază.

Miroase fâşia de carton pentru a avea prima impresie asupra mirosului parfumului. Aceasta este prima aromă (numită și de vârf).

Aşteaptă între 10 şi 15 minute, şi miroase din nou fâşia de carton. Acum vei mirosi a doua aromă (de mijloc) care domină prima aromă.

Următorul pas este să aștepți între 45 şi 60 de minute pentru a mirosi din nou bucata de carton. Acesta este ultima aromă (baza), cea mai durabilă aromă, care va ţine de la trei până la patru ore. Dacă consideri că toate cele trei arome îţi sunt pe plac atunci trebuie să alegi acest parfumul potrivit pentru tine.

De ce ingrediente din compoziţia parfumului să te fereşti

Multe tipuri de parfumuri au în compoziţia lor compuşi sintetici. Câţva compuşi sintetici îţi pot cauza probleme respiratorii, erupţii pe piele, dermatită sau eczemă. Aceşti compuşi sunt: alcool benzilic, acetat benzilic, acetat de etil, benzaldehida și acetona.

Cum să îţi potriveşti parfumul în funcţie de tipul de piele

Toată lumea are tipul de piele împărţit în trei tipuri: piele uleioasă, piele uscată, piele sensibilă.

Pielea uleioasă

Dacă ai pielea uleioasă atunci parfumurile mai slabe sunt potrivite, deoarece surplusul de ulei de pe piele interacţionează foarte bine cu parfumul şi intensifică puterea acestuia ca şi miros şi durabilitate. Dezavantajul constă că dacă transpiri mult, această combinaţie cu parfumul va duce la un miros neplăcut pentru tine şi cei din jur. Pentru a preveni acest dezavantaj, foloseşte parfumuri cu un conţinut mare de arome citrice, florale.
Parfumuri recomandate: Fahrenheit Summer for Men de Christian Dior, L’eau par Kenzo de Kenzo

Pielea uscată

Parfumul dispare mai repede de pe o piele uscată. O soluţie ar fi să aplici mai des parfumul, însă prea mult parfum poate fi dăunător pielii. Ceea ce poţi face este să alegi parfumuri cu aromă de tutun, deoarece acestea au un miros mai lung şi mai puternic.
Parfumuri recomandate: White Moss de Acca Kappa, Black de Kenneth Cole

Pielea sensibilă

Dacă te găseşti în această categorie, trebuie să ai mare grijă cum te dai cu parfum peste alte produse de piele deja aplicate (de ex. after-shave). Poţi fi predispus la iritaţii şi acnee. Pentru a evita acest lucru, încearcă să nu combini parfumul cu alte produse  pe piele.
Parfumurile recomandate pentru pielea sensibilă sunt aceleași cu cele pentru pielea uscată. Trebuie să te fereşti de ingredientele din parfum cum ar fi aromele sintetice.
Îți recomandăm Eruptable de Volcanic Earth și Polo Blue de Ralph Lauren

Cum ne parfumăm?

Parfumul, se aplică pe piele, la încheietura mâinii, a antebraţului, după ureche, practic în locurile unde venele sunt mai aproape de piele şi se poate simţi pulsul. Pentru a păstra intensitatea mirosului, încearcă să nu freci cu mâna zonele aplicate cu parfum, deoarece vaporii de alcool se vor evapora mai repede (din cauza căldurii rezultate în urma frecării), iar esențele de parfum vor fi distruse.  Dacă vrei să te dai cu parfum după ce ai ieşit de la duş, așteaptă să ţi se usuce pielea (pentru ca mirosul să țină mai mult).

Hainele nu se parfumează. Dacă parfumul e foarte concentrat, acesta îţi poate lăsa pete pe haine.

O regulă importantă este să nu dai cu cantități mari de parfum pe tine. Aroma parfumului trebuie să o simtă doar persoana de lângă tine. Femeile vor să te miroasă pe tine, nu marca parfumului.

Pentru partea întâi a acestui articol, click aici.

Cum îți alegi parfumul potrivit?

sursa foto:cliveworld.com

 

Related Posts

1 thoughts on “Cum să îți alegi parfumul potrivit (partea a doua ) – ghid pentru începători

  1. Anton Adrian spune:

    Laci ,din cate stiam eu Ludovic al 14-lea isi parfuma camasile,dar asta cred ca oricum e doar legenda.
    In alta ordine de idei Armani Code sau Channel Allure pentru ce tip de piele se preteaza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *