Brogue Pantofii Clasici

Brogue sunt pantofii clasici de care fiecare bărbat are nevoie. Diferenţa dintre un pantof obişnuit şi unul cu stil constă în felul în care este lucrat, cusut, precum şi în istoria pe care o are în spatele lui. Acesta se aseamănă unui parfum deoarece măiestria alegerii compoziţionale şi proporţiile esenţelor pot face diferenţa dintre un parfum efemer şi unul care rezistă în timp. Cele două elemente comparate fac parte dintr-o viziune profundă asupra stilului, de unde şi nevoia de a avea în vedere creaţii vestimentare de tipul brogue. Acest model este reprezentat de pantoful cu perforaţii decorative. Termenul brogue derivă de la cuvântul galez „brog”care înseamnă pantof. În unele părţi din Europa ei mai sunt cunoscuţi prin denumirea de Budapest.

Brogue pantofii clasici cu stil

Inventantorii acestui imprimeu au fost fermieri irlandezi. Din cauza pământului apos pe care îl lucrau aceştia au făcut găuri în pantofii de piele groasă pentru ca apa să se evapore mai repede. În Anglia acestă pereche de pantofi a început să devină populară printre pădurari şi paznici şi mai târziu s-a răspândit şi în rândurile aristocraţilor, având ca primă destinaţie încălţămintea pentru vânătoare. O dată ce pantofii brogue şi-au făcut calea în nobilime, aceştia au trecut printr-un proces de transformare. Pantofarii au început să creeze brogues din piele fină şi subţire şi astfel formele pantofilor au devenit mai elegante.

Un alt efect major asupra pantofului l-a avut renunţarea la funcţionalitatea iniţială a imprimeului perforat, acesta devenind astfel doar un decor. Imprimeurile au început să fie mai delicate, mai ales între căpută (partea din faţă, deasupra labei piciorului) şi laterale (elemente de structură pe verticală) fiindcă a fost aplicat imprimeul brogue care era cusut la extremităţi. Efectele au fost productive deoarece ne-au oferit două perechi de pantofi – full-brogue şi half brogue – în urma perforaţiilor folosite.

Cele două modele se pot deosebi dupa forma bazei bombeului. La full-brogue bombeul este în formă de aripă, iar la half-brogue baza este dreaptă. Astfel, pantoful full-brogue este ideal pentru evenimentele care nu necesită ţinute formale şi se potrivesc la costumele de tweed, flanelă, poleschin sau din catifea cord, dar acestă regulă este flexibilă. Cu cât predomină acest imprimeu pe pantof, cu atât el scade din formalitate. Half-brogue cu suprafaţa texturată se potriveşte la costumele din materiale moi sau la cele cu model, precum flanela.

Totuşi, pantofii brogue sunt purtaţi des la birou deoarece sunt asociaţi imaginii profesionale. Designul acestor pantofi şi cusătura de pe căpută i-au făcut populari acum câţiva ani. Aceste caracteristici au migrat şi asupra altor pantofi, de aceea este uşor să observăm ce influenţă au avut asupra încălţămintei în general. Această valorificare pe scară largă a avut loc datorită faptului că brogue în lume este sinonimul pentru stil, clasă, business, fiind purtat de majoritatea oamenilor de afaceri şi fiind consideraţi o alegere clasică în materie de pantofi.

Pe lângă aceste aspecte brogues moderni sunt consideraţi sofisticaţi. Aceştia îşi regăsesc calităţile în două stiluri – Oxford şi Derby. Stilul Oxford are găurile pentru şireturi care trec şi prin căpută, fiind numiţi pantofi închişi, în timp ce stilul Derby este caracterizat de plasarea acestora deasupra căputei, primind denumirea de pantofi deschişi.

Indiferent de stil, lumea a început să poarte aceşti pantofi la jeanşi şi cămaşă, la costum business sau la pantaloni kaki pentru că este de ajuns să porţi această pereche de pantofi ca să-ţi afişezi gustul tău stilistic. Oricare ar fi stilul tău, consider că nici unui bărbat nu-i face rău să deţină o astfel de pereche deoarece designul lor nu s-a schimbat şi este un element vestimentar adaptabil aproape fiecărei ţinute.

Cum ți se par pantofii clasici brogue?

sursa foto: thechap.net

Related Posts

24 thoughts on “Brogue pantofii clasici cu stil

 1. Iz Andrew spune:

  Interesant ,stiam ca se numesc Oxford ,dar nu stiam de modelul Derby si de diferentele dintre cele 2 modele.

 2. kvl spune:

  merg ff bine la blugi dar si lau un costum gri petrol.

 3. Doubt spune:

  ar merge la o tinuta de club cu niste pantaloni chino de exemplu?

 4. Laci spune:

  @ Doubt

  Poti vedea articolul despre pantalonii chino unde este o fotografie care-ti confirma ceea ce vrei sa incerci.

 5. Stefan spune:

  Intr-adevar, pantofii Brogue sunt mai speciali si mult mai frumosi, in multe cazuri, decat cei simpli. Cu toate astea, ma surprinde pretul mai piperat decat cel al pantofilor simpli, eu personal nu am gasit nici o pereche cu adevarat frumoasa sub 500 de lei. Poate ca este cazul COnstantei doar, il alte orase fiind mai accesibili…

 6. T. Catalin spune:

  Toamna asta am prin la reducere o pereche de pantofi brogue din piele intoarsa in 3 nuante de maro, si sunt foarte multumit de ei….

 7. Laci spune:

  @T.Catalin Super

 8. Gabriel Marian spune:

  cei mai frumosi :D

 9. Cosmin spune:

  eu n am gasit nicio pereche brogue 38 sau 39 .:(

 10. Laci spune:

  @Cosmin De ce nu-ti faci la comanda daca ai o astfel de marime?

 11. CrsZ spune:

  unde gasesc sa mi cumpar o pereche de pantofi brogue in 2 culori negru-maro ?

 12. Adi spune:

  Pentru cei interesati un astfel de model se gaseste la magazinele Leonardo. Sper sa nu se considere reclama, dar pun si link-ul pe site: . Poate unii sunt mai pretentiosi in alegerea unui pantof, dar pentru un novice ca mine acestia reprezinta o alegere buna. Desigur combinati cu o curatenie riguroasa a pantofilor.

  1. Teo spune:

   mi-am luat si eu o pereche de la leonardo is foarte buni pentru pretul cerut aceeasi pereche de pantofi(95% identic) la zara erau 330 RON

 13. Dan spune:

  S-ar potrivi la un costum bleumarin, pentru banchetul de absolvire al facultatii?

 14. Dan spune:

  Ar merge la un costum bleumarin o pereche de pantofi Brogue maro, pentru banchetul de absolvira facultatii?

 15. Arsenie Lupu spune:

  ce pret ar avea acesti pantofi?

 16. Arsenie Lupu spune:

  ce pret ar avea acesti pantofi?

 17. Mircea Otava spune:

  cei de la Clarks au o sectiune speciala pentru acest tip de pantofi….

 18. Sunt Vass cei din poza. He, he, he! Am si eu!

 19. Sunt Vass cei din poza. He, he, he! Am si eu!

 20. Juliano spune:

  La indicațiile iubitei mele mi-am achiziționat O pereche din gama aceasta de pantofi. Sunt. ……M I N U N A Ț I………!!!

 21. nicu spune:

  merg si cu tricou polo?

  1. Laci spune:

   Da, dar depinde si de ce mai pui pe tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *