ceasul de buzunar

Ceasul clasic al unui bărbat este cel de buzunar; purtarea unui asemenea accesoriu reprezintă evadarea din normalitate în zilele noastre şi o idee de distincţie, mai ales dacă este unul vechi. Am văzut destul de puţine persoane purtând un ceas de buzunar, iar cele care deţineau acest accesoriu au dat dovadă de rafinament şi respect faţă de clasicul bărbătesc.

Intrând puţin in istorie, numele ceas de buzunar ( pocket clock) a fost menţionat în Noiembrie 1462 într-o scrisoare trimisă de ceasornicarul italian Bartholomew Manfredi către Marchese di Manta.Primul ceas de buzunar a fost realizat de către Taqi al-Din în anul 1556,urmând ca în secolul 17 să devină un accesoriu foarte răspândit în Europa şi nu numai.

Ceasul de buzunar poate fi realizat din diferite metale, dar cele mai folosite sunt aurul şi argintul. Putem întâlni şi alama, însă este foarte greu de întreţinut. Vorbind de asortare şi versatilitate, cea mai bună alegere ar fi argintul. Aurul ne limitează destul de mult în vederea combinării acestuia cu alte culori.

Ceasul de buzunar este alcătuit din carcasă şi lanţ.

Din punctul de vedere al carcasei ceasul de buzunar poate fi de cinci tipuri:

Open-face

Designul acestui model nu are protecţie şi timpul poate fi citit fără a fi nevoit să deschizi vreun capac. Aceste ceasuri sunt foarte răspândite în zilele noastre, chiar dacă în secolele 18 și 19 nu prea se foloseau din cauza lipsei protecţiei.

Ceas de buzunar open face
Ceas de buzunar open face

Ceasul de buzunar Half-hunter

Protecţia acestui model prezintă un cristal sau o gaură pe mijloc pentru a-i permite deţinătorului să vadă acele fără a fi nevoit să o deschidă.

woodford-pocket-watch-half-hunter-1-large

Full-hunter

Acest model are protecţia complet acoperită cu ornamente sau iniţiale gravate pe exterior, iar pe interior se pot găsi poze decorative.

woodford-sterling-silver-polished-full-hunter-pocket

Ceasul de buzunar Double hunter

Este foarte asemănător cu modelul Full-hunter, cu un capac protector în faţă şi în spate, singura diferenţă fiind protecţia de sticlă. Aceasta e concepută în aşa fel încât să putem vedea tot mecanismul ceasului aflat în funcţiune.

1048 woodford sterling silver mechanical double hunter pocket watch open

Double half hunter

Este o combinaţie între Half-hunter şi Double hunter, având toate caracteristicile modelului Double hunter, diferenţa fiind făcută de protecţia din faţă care are un cristal sau o gaură pe mijloc pentru a ne permite să vedem acele şi tot mecanismul ceasului fără a o deschide.

1078-pocketwatch-open

Ceasul de buzunar poate fi purtat în mai multe feluri şi locuri ale vestimentaţiei noastre.La acest capitol fiecare persoană are preferinţele ei, fapt ce conduce în multe cazuri la idei foarte originale şi îndrăzneţe. Un rol important îl are lanţul deoarece acesta oferă acel plus de eleganţă costumaţiei noastre.

Ceasul poate fi pus în unul din cele două buzunare din faţă ale pantalonilor sau jeansilor, lanţul fiind agăţat de o gaică. Acesta poate fi dintr-un metal(argint,aur) sau piele. În unele cazuri lanţul este înlocuit cu o curea de ceas având ataşat în capăt un model decorativ sau o panglică în diferite forme.

O altă modalitate de purtare a ceasului o reprezintă buzunarul de la vestă. Lanţul poate fi prins în una dintre găurile destinate nasturilor, de preferat a treia butonieră pornind de jos în sus.În acest caz tradiţionalismul este reprezentat de lanţul Albert,un model foarte elegant şi respectat realizat în omagiul Prinţului Albert.

Consider că adăugarea ceasului de buzunar în vestimentaţie este un pas înainte către maturitate şi susţine idea de stilmasculin.

sursa foto: aici, aici, aici, aici, aici, aici

2 thoughts on “Ceasul de buzunar pentru bărbați – istoric și cum să-l alegi

  1. Andrei spune:

    Thomas Crown likes this post .

  2. Cepeha Radu spune:

    De unde pot achiziționa un ceas ca cele prezentate mai sus ? (Timișoara)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *