The Distinguished Gentlemans Drive Bucharest s-a inspirat din acțiunea caritabilă globală cu mașini clasice (pre ‘80’s) dedicată sănătății bărbaților, lansată în anul 2021. Este evenimentul geamăn a celei mai de succes acțiuni globale caritabile moto dedicate sănătății bărbaților – The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR), organizat pentru prima dată în anul 2012.

The Distinguished Gentleman’s Ride a fost fondat în Sydney, Australia în 2012 de Mark Hawwa. După ce s-a inspirat din serialul Mad Men (despre publicitarii anilor 60-70, cu probleme emoționale), Mark a decis că o plimbare tematică ar fi o modalitate excelentă de a combate stereotipul adesea negativ al motocicliștilor și de a conecta comunitatea mondială de motociclism și de a strânge fonduri pentru o cauză importantă pentru fiecare bărbat.


Atât DGD, cât și DGR colectează fonduri la nivel global pentru cercetarea medicală dedicatăcancerului de prostată și testicular și pentru prevenția suicidului în rândul bărbaților. Proiectele de finanțare sunt coordonate de fundația Movember iar fondurile merg exclusiv către aceasta. În ultimii 20 de ani, Movember a finanțat peste 1.200 de proiecte de cercetare și prevenție la nivel mondial.

The Distinguished Gentlemans Drive Bucharest 1st. Edition

Bucureștiul este unul dintre cele 900 de orașe participante din aprox.120 de țări, ce a reușit să strângă o comunitate de rideri dedicați cauzei în ultimii 10 ani, astfel că la ediția pe 2 roți din primăvara acestui an au participat peste 300 de motocicliști români.

Anul acesta reprezintă o premieră pentru organizarea evenimentului automobilistic în România. Acțiunea celebrează spiritul mașinilor clasice fabricate înainte de 1980, bonomia și spiritul de întrajutorare într-un ton elegant, relaxat, ce facilitează o interacțiune socială menită să formeze o tradiție în spiritul The Distinguished Gentleman’s Drive.

  • 200 de orașe din peste 60 de țări participante vor găzdui DGD anul acesta la nivel mondial.
  • Miza DGD este reprezentată prin mesajele de prevenție ce pot duce la salvarea vieților:
    ● recomandarea testului de sânge PSA (măsurarea antigenului) pentru bărbații de
    peste 50 de ani, iar pentru cei cu un istoric în familie li se recomandă începând cu
    vârsta de 40-45 de ani.
  • ● apelul la specialist pentru sănătatea mintală și pentru prevenția suicidului

Donațiile au loc centralizat în întreaga lume prin platforma dedicată și merg exclusiv către Movember: https://www.gentlemansdrive.com/drives/romania/bucharest

Host-ul DGD și DGR este Răzvan Buzoianu, jurnalist, community builder și organizator de evenimente, iar ediția din această toamnă este pusă în mișcare alături de agenția de marketing Permanent4 Agency.

Povara mortalității cauzate de cancerul de prostată este considerabilă la bărbați


Din punct de vedere epidemiologic, incidența afecțiunii de cancer de prostată este în creștere continuă, fiind a doua cauză de deces, la bărbați, după cel de piele.


Conform estimărilor Eurostat, bazate pe tendințele de incidență din anii anteriori, în România au fost estimate aproximativ 95.000 de noi cazuri de cancer și aproximativ 54.000 de decese cauzate de cancer în 2020. Deși se preconiza că incidența va fi mai scăzută decât media UE, mortalitatea cauzată în România a fost estimată a fi ușor mai ridicată, la 283 decese la 100.000 de locuitori; media la nivelul UE a fost de 264. Acest lucru indică existența unor deficiențe în diagnosticarea cancerului și în rezultatele tratamentului.


Pentru prevenția cancerului de prostată se recomandă testul de sânge PSA (măsurarea antigenului) pentru bărbații de peste 50 de ani, iar pentru cei cu un istoric în familie li se recomandă începând cu vârsta de 40-45 de ani.


Sinuciderea este o problemă comună a țărilor bogate și sărace deopotrivă

În lume, 3 din 4 sinucigași sunt bărbați – 510.000 de bărbați se sinucid la nivel global în decurs de un an, mai exact 1 persoană / minut.

România se află pe locul 18 în UE în privința ratei de sinucidere și pe locul 59 în lume, cu o rată de 9.79 sinucideri la 100.000 de locuitori, la egalitate cu țări precum Bulgaria sau Namibia. Bărbații români au o rată mai mare a suicidului, raportul fiind de 16.5%, versus cel al româncelor, de 3.3% – așadar de peste 5 ori mai mare. Raportat la UE, incidența suicidului la bărbați în România este peste media europeană, la aceste statistici contribuind decisiv grupele de vârstă 50-69 (+30% față de media EU-28), 70-74 (+25%) și 15-24 & 35- 44 (+20%). Sursa: Eurostat.


Deși sinuciderile nu reprezintă o cauză majoră de deces, iar datele pentru anumite state membre pot subevaluate, acestea sunt deseori considerate un indicator important al unor probleme care trebuie abordate sau de care trebuie să se țină seama în cadrul societății.

Locația și traseul sunt secrete pentru public, ele vor fi dezvăluite doar participanților înscriși în platforma oficială de eveniment, după confirmarea înscrierii: https://www.gentlemansdrive.com/drives/romania/bucharest

Deși nu se alătură datei globale (24 septembrie) din motive obiective, DGD se ghidează după aceleași principii impuse de evenimentul global prin intermediul unei documentații complexe de organizare, reprezentare, comunicare și colectare de fonduri.

Cine mai participă la The Distinguished Gentlemans Drive Bucharest 1st. Edition ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *