Greşeli de stil făcute de începători

Fie că s-a întâmplat ceva în viaţa ta şi îţi doreşti o schimbare de look sau că tocmai ai început să prinzi gustul pentru stilul masculin, scopul acestui articol este să te ajute să eviţi anumite greșeli de stil făcute de mulţi bărbaţi vis-a-vis de vestimentaţia masculină. Avantajul pe care îl vei avea dacă vei evita aceste greşeli, este că vei economisi timp şi bani.

Greşeli de stil făcute de începători

Aici doresc să menţionez două tipuri de disconfort:
a) disconfortul psihic – cel mai greu lucru, atunci când doreşti să faci o schimbare, este să ieşi din zona ta de confort din punct de vedere psihic dar este totodată şi cel mai important pas dacă vrei într-adevăr o schimbare. Ţi se va părea ciudat la început să porţi anumite haine cu care nu eşti obişnuit, ţi se va părea că nu te reprezintă, probabil nu vei fi în apele tale, dar ciudat este că în scurt timp te vei obişnui şi te vei ataşa de noul tău stil;

b) disconfortul fizic – sigur, purtând toată viaţa tricouri, hanorace, trening-uri şi adidaşi, ţi se va părea inconfortabilă o cămaşă, un sacou sau o pereche de pantofi, dar te vei obişnui. În plus, dacă vei investi într-un sacou cu construcţie full canvas sau o pereche de pantofi confecţionaţi prin metoda goodyear welt (cu cusătură pe ramă), te asigur că vei avea parte de suficient confort.

În cazul în care ai prins gustul pentru vestimentaţia masculină, trebuie să ai în permanenţă un echilibru, să te îmbraci în funcţie de situaţie. Astfel nu e adecvat să mergi îmbrăcat în costum la un concert, într-un mediu în care toată lumea este îmbrăcată foarte casual, dar nici să mergi la o negociere de afaceri sau întâlnire de partid în pantaloni scurţi şi tricou. Încearcă să afli dinainte ce dress-code se impune în locul în care vei ajunge şi adaptează-ţi astfel ţinutele în funcţie de circumstanţe.

Investeşte într-o garderobă versatilă, nu în ţinute

Problemele cu ţinutele prezentate în vitrină de către micii sau marii retaileri de modă sunt următoarele:
– nu sunt compuse din haine clasice, ceea ce înseamnă că acele haine se vor demoda într-un timp foarte scurt;
– nu-ţi garantează nimeni că hainele din vitrină ţi se potrivesc, deci vei purta o culoare sau un model de croi care nu te va avantajează;
– majoritatea hainelor “la modă”,  ”în trend” sau din categoria “acest sezon se poartă…” nu sunt de calitate, deoarece colecţiile trebuie schimbate des şi costul de producţie trebuie ţinut jos.
În schimb, dacă alegi să îţi construieşti o garderobă versatilă, adică o garderobă formată din haine clasice, ai avantajul că acele haine vor fi tot timpul “la modă”, ţi se potrivesc culorile, te avantajează croiul şi sunt confecţionate din materiale de calitate. Cel mai mare avantaj este însă numărul de ţinute pe care le poţi forma cu hainele pe care le ai, de exemplu: dacă achiziţionezi 2 ţinute exact aşa cum sunt în vitrină pe manechin le porţi cum sunt şi atât, pe când dacă achiziţionezi 2 costume clasice (unul gri şi altul albastru) ai din start 4 ţinute:

3ca

3cg

3c1

3c2

Nu mai urmări trenduri

După cum am spus la punctul anterior, nu te interesează ce “se poartă”, pentru că nu te asigură nimeni că “ce se poartă” ţi se potriveşte sau că e de calitate. Şi, culmea, de multe ori hainele care “se poartă” şi sunt de calitate proastă sunt şi scumpe fără niciun motiv anume, adică nici materialul nu e ceva extraordinar şi nici tehnica de execuţie a hainei sau a pantofului nu impresionează.

Astfel vei evita să mai faci greșeli de stil.

Chiar dacă ai de gând să îţi achiziţionezi 4 costume sau 4 perechi de pantofi care sunt clasice şi de calitate, posibil ca acele modele să nu reflecte stilul tău personal sau să nu te avantajeze. Aşadar, acordă-ţi puţin timp şi gândeşte-te bine ce stil de viaţă ai, unde vei purta hainele respective, care e modelul de sacou care te avantajează, de ce pantofi ai nevoie pentru hainele pe care le ai, etc. E foarte bine să-ţi construieşti o garderobă dar cu răbdare, în timp, ca să nu te găseşti în faţa situaţiei în care cheltui mulţi bani pe haine pe care apoi nu le porţi sau nu îţi plac (chiar dacă acele haine sunt de calitate).

greșeli de stil
Greşeli de stil făcute de începători

Dacă nu ai nicio cămaşă “bună” în garderoba ta, începe cu CEL PUŢIN 2 cămăşi pe alb şi albastru deschis. Reprezintă baza garderobei tale, sunt clasice, sunt elegante şi foarte versatile, le poţi purta la costum, le poţi purta la pantaloni casual din bumbac sau la blugi, le poţi asorta foarte multe modele şi nuanţe de cravate.

6s

Ştiu că există un sentiment de entuziasm în atunci când descoperi accesorizarea, ceea ce e în regula, atâta timp cât nu exagerezi. Deci te sfătuiesc să nu porţi mai mult de 2 brăţări odată; dacă ai şi ceas pe mână, atunci îţi recoman să porţi maxim 1 brăţară.

greșeli de stil
Greşeli de stil făcute de începători


Dacă tot am ajuns şi la subiectul ceasului, te rog să ţii minte şi să aplici aceste 2 sfaturi:
– nu purta ceasuri supradimensionale pe care să le afişezi ostentativ, în special dacă ai o mână foarte subţire. Fii decent, poartă un ceas pe măsura ta !

greșeli de stil
Greşeli de stil făcute de începători

Ce alte greșeli de stil crezi că mai fac începătorii?

surse foto: aici, aici, aici, aici, aici, aici .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.