29 octombrie a fost o zi importantă pentru stilul masculin. La București, cu ocazia celebrării a 11 ani de croitorie în România de către Zenonni, am avut parte de invitatul special Hugo Jacomet, fondatorul site-ului Parisian Gentleman. Acest eveniment a coincis cu turneul de lansare a cărții The Parisian Gentleman, România fiind a doua locație din lume unde a avut loc lansarea de carte.
De vorbă cu Hugo Jacomet fondatorul Parisian Gentleman
Cum a fost întâlnirea cu Hugo Jacomet de la Parisian Gentleman
Am profitat de această oportunitate pentru a ”stoarce” niște informații utile pentru mine, dar și pentru cititorii Stil Masculin. Deși am avut foarte multe întrebări pregătite, nu am reușit să primesc răspuns pentru fiecare.
În primul rând, Hugo Jacomet de la The Parisian Gentleman este genul de persoană pe care o dorești lângă tine pentru că de fiecare dată zice ceva potrivit și amuză atmosfera. În al doilea rând, omul este o întreagă enciclopedie de stil de la care orice pasionat de acest subiect ar avea foarte multe de învățat. În al treilea rând, gentlemanul din Paris este foarte onest și spune lucrurilor pe nume, fie că e vorba de brand-uri rivale, fie că e vorba de prieteni. Probabil că ți-ai dat seama de acest lucru din articolele pe care le-ai citit pe site-ul Parisian Gentlemen.
Hugo Jacomet a pornit această activitate în anul 2009 (în același an s-a născut și proiectul Stil Masculin) și în prezent are 3.000.000 de accesări, dintre care România este pe locul 5 în topul accesărilor. Cu această ocazie fac promisiunea de a ridica România la locul 4 pentru că știu că avem și noi un cuvânt de spus.
De ceva vreme mă lovesc cu lipsa spațiului liber în garderobă pentru că, lucrând cu multe brand-uri, am ajuns să fac multe review-uri și combinații vestimentare. Știam că aceeași problemă o are și el, și eram foarte curios cât de generoasă este garderoba lui.
În prezent garderoba lui Hugo Jacomet conține 15 costume bespoke, 40-50 de perechi de pantofi (Pantofii preferați sunt Pierre Corthay), nu mai ține minte numărul la cămăși, iar cravate are sute pentru că ele costă puțin comparativ cu produsele bespoke. Are acest număr impresionant de articole vestimentare deoarece, fiind în domeniu, este curtat de multe brand-uri. Dar pentru că Hugo călătorește foarte mult trebuie să fie foarte selectiv cu lucrurile pe care le introduce în garderoba sa. Atunci când călătorești foarte des, Hugo recomandă hainele care nu se șifonează, cum ar fi acele traveling suits.
Datorită experienței pe care o are cu brand-urile bespoke și made to measure, Hugo nu s-ar mai întoarce la ready to wear. Deoarece atunci când experimentezi cu materiale și le vezi cum sunt croite și personalizate pentru tine, este imposibil să te mai întorci. Deși Kiton și Attolini fac costume bune ready to wear, prețurile sunt jignitor de mari.
Hugo crede în lucruri diferite pentru că altfel ar fi plictisitor. Recomandarea lui este ca tu să îți găsești un croitor și să lucrezi cu el. Cu pași mici, să renunți la produsele ready to wear și să nu uiți să te educi în continuu și să faci întotdeauna alegerea corectă.
Pe lângă cartea proaspăt lansată, The Parisian Gentleman, următoarea pe rol este The Italian Gentleman care sper să fie lansată în 2016-2017, depinzând de timpul pe care-l alocă cărții. Am rămas surprins când am aflat de la Hugo că nu va fi o carte The English Gentleman deoarece la editura cu care lucrează, Thames & Hudson, s-a publicat în 2010 Saville Row, iar în 2011 The Perfect Gentleman – carte pe care o recomandă. Ambele cărți acoperă în totalitate subiectul „The English Gentleman”. O viitoare carte ar putea „Japonia – lumea nouă a gentlemanilor”
Chiar dacă te duci în Paris, Napoli sau Londra este imposibil să găsești cel mai bun croitor. Pentru că vei găsi croitori buni peste tot în lume. Totul depinde de nevoile tale.
Dacă tu cauți ceva conservativ, clasic, te duci în Anglia. Aici Hugo a făcut o mică paranteză. Dacă primești complimente pentru costumul tău înseamnă că croitorul tău a făcut o treabă proastă. Trebuie să fii invizibil, dar cine nu își dorește să primească complimente atunci când poartă un costum făcut la comandă?
Pe polul opus se situează croitorii din Italia deoarece costumele realizate de ei sunt foarte ușoare pentru că italienii gesticulează mult și își doresc o libertate mai mare de mișcare.
Între Londra și Napoli este Parisul care se mândrește cu tradiția Haute Couture. Hugo ne amintește de doi croitori importanți din Paris, Cifonelli și Camps de Luca, croitori care sunt foarte migăloși, realizând costume sofisticate.
Despre România crede că încă mai avem de lucrat la descoperirea propriul stil și să susținem artizani pentru că avem o adevărată tradiție în așa ceva.
Lui Hugo nu îi este frică de culoare și chiar recomandă purtarea ei pentru că astfel îi dă oportunitatea de a sparge un mit. Costumele negre nu sunt versatile și sunt potrivite doar la evenimentele nefericite. Desigur, excepția este smochingul, dar asta este o altă poveste. Viața e foarte plictisitoare fără culoare.
În opinia lui, cel mai bun „fit” este oferit de Cifonelli, dar sunt foarte mulți croitori buni în Italia.
Fiecare gentleman ar trebui să aibă garderoba formată din 4-5 costume bespoke (un costum gri la un singur rând și unul bleumarin pentru orice sezon, un costum flanel pentru iarnă și unul din in sau in cu mătase pentru vară), 4-5 perechi de pantofi pentru orice, un sacou sport, un sacou la două rânduri, un trenci, o haină Chesterfield sau PeaCoat și un sacou din tweed pentru sfârșit de săptămână. De fiecare dată trebuie să investești în calitate, nu în cantitate.
Dacă ar fi să aleagă între bespoke și made to measure răspunsul este bespoke. Evident este o diferență între cele două: de calitate, cost, durată de timp și personalizare. Dar cu cât protejăm mai bine bespoke-ul, cu atât forțăm costumele made to measure sau ready to wear să fie mai calitative. În viitor lumea se va îndepărta de ready to wear și va merge înspre artizani. Este de datoria mea și a ta de a proteja și a promova lucrurile hand made pentru ca acest lucru să nu dispară de pe piață.
Revin peste câteva săptămâni cu un review al cărții.
Mulțumesc Zenonni și Bucharest Gentleman pentru acest eveniment!
Super intalnire si experienta, ma bucur pentru aceasta realizare si pentru faptul ca o persoana relativ importanta in domeniu a ales Romania ca o doua tara pentru lansarea cartii sale. Totusi Franta are un cuvant de spus in lumea modei si e bine ca a fost ceva asociat si cu noi.