Andrew Marc New York Bomber Jacket Versatile The Urban Gent

Multe dintre piesele pe care le avem în garderoba noastră sunt inspirate din vestimentația militară. În special jacheta bomber care a avut succes în rândul bărbaților de la nașterea ei și până în ziua de azi. Având în vedere trecutul istoric ea va mai rezista încă multă vreme în garderoba masculină. A trecut testul timpului pentru că a fost într-o continuă transformare și parcă adaptată pentru fiecare perioadă stilistică în parte.

Jacheta Bomber - Scurt Istoric Și Sfaturi De Stil

Istoric jacheta bomber

A-2 a fost prima jachetă de acest tip a fost purtată de piloți. Era din piele, îmblănită iar manșetele și zona taliei dintr-un material elastic.

Jacheta Bomber - Scurt Istoric Și Sfaturi De Stil

Datorită modernizării aviației vechiul model de jacheta bomber nu mai erau la fel de eficiente pentru că din cauza ploii sau a transpirației acestea se încârcau cu apă și creau un disconfort. În plus, spațiul din carlingă era mult mai mic. Astfel urmașul, B-15, era mult mai slim, mai ușor, din bumbac și cu gulerul îmblănit.

Jacheta Bomber - Scurt Istoric Și Sfaturi De Stil

MA-1 e urmașa lui B-15, realizată din nylon, care avea un guler tricotat elastic.  Gulerul îmblănit a fost înlocuit cu cel tricotat deoarece încurca parașuta. Nuanța standard era bleumarin, dar se găsea și pe verde în timpul războiului din Korea și Vietnam. Verdele a fost ales pentru a folosi drept camuflaj în caz de prăbușire în zone cu vegetație. Acest model a avut pe mâna strânga un buzunar și un loc special amenajat pentru stilou. În plus, modelul avea căptușeala portocalie pentru a fi mai ușor de reperat pilotul în cazul unei prăbușiri.

În timpului celui de al doilea război mondial unui soldat american i-a venit ideea să își ducă jacheta bomber la un croitor japonez pentru a-i broda ceva pe spatele jachetei. Când colegii lui au observat jacheta brodată au dat și ei comandă să li se brodeze cireși, dragoni, vulturi, gheișe, hărți militare, etc.

Jacheta Bomber - Scurt Istoric Și Sfaturi De Stil

În anii ’60 jacheta a fost produsă pentru aviația europeană și civili care au adoptat-o rapid ca o parte din uniforma lor precum skinheads. Tot în aceași perioadă în Japonia a ajuns jacheta MA-1 datorită deschiderii spre moda americană.

1 6

Datorită rolurilor jucate  între anii 1950-2000 de Steve McQueen în The Hunter , Tom Cruise în Top Gun, Robert De Niro în Taxi Driver, Harrison Ford în Indiana Jones, Bruce Willis- Pulp Fiction, Edward Norton-American History X această jachetă s-a bucurat de un nou plus de popularitate.

În prezent, jachetele bomber se pot găsi confecționate din diverse tipuri de materiale: fie mai groase, mai subțiri, colorate, texturate, impermeabile, etc. Cea mai stilată opțiune mi se pare jacheta bomber din piele întoarsă. Un dezavantaj mi se pare că nu îți poți proteja gâtul când temperaturile sunt scăzute.

Cum ai purta jacheta bomber?

sursa foto:aici,aici, aiciaici, aici, aici

Related Posts

4 thoughts on “Jacheta bomber – scurt istoric și sfaturi de stil

 1. Mario spune:

  Salut, am întâlnit de foarte multe ori termenul de jacheta aviator ( flight jacket) care mi se pare ca arata identic cu jacheta bomber. Ambii termeni descriu aceeași jacheta sau exista diferențe intre ele?

  1. Laci spune:

   Practic sunt una si aceeasi chestie doar ca sunt rude.

 2. Interesanta istorie a acestor jachete. Chiar ma intrebasem la un moment dat cum au aparut. Nu ma dau in vant dupa ele, dar tot am ajuns sa-mi cumpar una, un model ceva mai atipic si feminin. Sunt totusi interesante si par destul de comfortabile.

  1. simon walking dead spune:

   . Nu ma dau in vant dupa ele, dar tot am ajuns sa-mi cumpar una, un model ceva mai atipic si feminin. Sunt totusi interesante si par destul de comfortabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *