Metaxa Angels' Treasure - The Decanter &Amp; Tasting Glass

Orice distilat care e lăsat la maturat în butoaie interacționează cu mediul din jurul lui. Prin procesul de evaporare, apa și alcoolul pe care îl conțin se strecoară prin porii butoaielor. În condiții de umiditate, în mod natural alcoolul se evaporă mai repede și mai ușor decât apa, lăsând băutura aflată în procesul de maturare cu o concentrație mai mică de alcool. Evaporarea din timpul maturării se numeste „Angel’s share” – Partea Îngerilor.

Metaxa Angels Treasure – băutură fină sau parfum?

În pivnițele Casei METAXA din Attica, procesul de maturare decurge altfel. În Attica umiditatea este redusă iar temperaturile sunt moderate și stabile de-a lungul anului. Evaporând o cantitate mai mare de apă, licoarea rezultată are un conținut de alcool semnificativ mai mare față de distilatele puse inițial în butoi. Astfel amestecul de vinuri Muscat și de distilate pretioase, selectate cu meticulozitate și lăsate la maturat timp de zeci de ani, se transformă într-o băutură unică, diferită de oricare alta.

Lichidul de culoarea chihlimbarului este înnobilat de un parfum intens de coajă amară de portocale, fructe uscate, mirodenii, ciocolată, stejar, vanilie de Bourbon, gem de prune și imortele. Gustul este catifelat, mătăsos și complex iar notele de final sunt intense, cu un finish prelungit.

Metaxa Angels' Treasure &Amp; Metaxa Master Costas Raptis (3)
METAXA ANGELS’ Treasure & Metaxa Master Costas Raptis

Pe punctul de a dezvălui METAXA ANGELS’ Treasure, Maestrul Metaxa a împărtășit expertului olfactiv Pierre Aulas, cunoscut pentru crearea unor parfumuri fine pentru prestigioase mărci de lux din lume inspirația sa.

Metaxa Angels' Treasure &Amp; Pierre Aulas (3)
METAXA ANGELS’ Treasure & Pierre Aulas

Prima impresie lăsată a fost cea a unei bogății armonioase dată de un buchet de arome foarte echillibrat. A descoperit arome fructate cu note de prune și pere confiate, note florale cu accente de violete completate cu arome de cuișoare, scorțișoară și nucșoară. Gustul are ușoare note de lemn dulce, nuci și vanilie înmiresmată.

Din toata această simfonie de arome, Pierre a selectat trei note care au ieșit în evidență:

-Vanilie de Bourbon, cu texturi de ambră si care te duce parcă cu gândul la caramel.

-Apoi aroma de gem de prune, dulce și densă.

-Nota finală, Imortela, o mireasmă cu note de nuci, condimente precum scorțișoara și nucșoara, tutun, miere și lemn dulce. Imortela este o floare ce crește în zonele mediteraneeane, al cărei nume botanic (Helichrysum) înseamnă Soare Auriu, fiind floarea pe care Zeul Apollo a purtat-o în jurul capului ca semn al nemuririi sale.

În prezent, Pierre Aulas, este director artistic olfactiv freelancer pentru mărci de prestigiu, contribuind la dezvoltarea celor mai bune parfumuri ale acestora: Thierry Mugler, Azzaro, Chloe, Balenciaga, Shiseido, Miu Miu.

Premiile  pe care le-a câștigat METAXA ANGELS’ Treasure

METAXA ANGELS’ Treasure are un decantor pe măsura calităților sale, realizat cu atenție la detalii, cu linii ce amintesc de arcuirile aripilor de îngeri, încoronat cu un dop ce simbolizează o picătură din licoarea prețioasă.

*International Spirits Challenge, Medalia de Bronz la Degustare

*International Wine & Spirit Competition (IWSC), Medalia de Bronz la Degustare

*Spirits Business Master, Medalia de Argint pentru Design

*Pentawards, Medalia de Bronz pentru Design

Despre METAXA ANGELS’ Treasure:

  • Aspect: culoare de chihlimbar intens, cu reflexii arămii.
  • Buchet de arome: Intensitate aromatică excelentă, cu un parfum pronunțat, dulceag. Arome de coajă amară de portocală, fructe uscate, prune și caise. Note de mirodenii dulci, scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ciocolată, stejar, praline, vanilie de Bourbon, gem de prune și imortelă.
  • Gust: Catifelat, mătăsos, plăcut și complex. Note de citrice, în special portocale amare, amestec de diferite soiuri de ardei, ciocolată amară, tutun și lemn de stejar.
  • Final: Intens, complex și prelung, cu o prezență aproape palpabilă de portocale amărui și condimente dulci.
  • ABV: 41°

Despre Constantinos Raptis, Maestrul Metaxa:

Inca de la înființarea Casei Metaxa, din 1888, gustul fin specific METAXA este lăsat pe rand în grija a unui singur Creator.

În prezent, Constantinos Raptis este cel de-al cincilea Maestru Metaxa de la începuturile Casei. El este cel care garantează continuitatea caracterului autentic METAXA. Fiind păstrătorul ales al secretelor Casei în ce privește gustul, Costas stăpânește arta selectării, a maturării și a amestecului care dau viață gustului fin METAXA. Talentul său este remarcabil în lumea băuturilor alcoolice, deoarece pentru a obține gustul specific METAXA, Costas lucrează cu fructe, flori și plante.

Devotamentul lui Costas Raptis față de METAXA a inceput acum aproape 30 de ani, când s-a alăturat Casei, imediat după ce a absolvit Universitatea de la Atena, cu specializări în Chimie și Oenologie. De-a lungul anilor, Costas Raptis a semnat o serie de creații ale Casei Metaxa, inclusiv METAXA Private Reserve, METAXA 12 Stele și METAXA ANGELS’ Treasure.

Copyright @ Yiorgos Kaplanidis for House of Metaxa 2016.

Related Posts

1 thoughts on “Metaxa Angels Treasure – băutură fină sau parfum?

  1. Cred ca trebuie sa privim orice lucru din mai multe perspective…daca un stil anume nu promoveaza ceva desavarsit atunci trebuie spus si punctul negativ.Cred ca latura mai putin sanatoasa a bauturilor alcoolice nu este o noutate dar presupunem ca toata lumea stie asta asa ca…este mai ales obiceiul barbatilor de a consuma si efectele sunt foarte cautate,reclama este mare,industria la fel dar este si bun?sanatos?parerea mea este ca nu si daca esti un barbat care se respecta o sa cauti sa intelegi asta sau cel putin sa te documentezi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *