Primul Costum

Primul costum îl vei achiziționa când nu te aștepți. Fie că ai nevoie de el sau că eşti pasionat de stilul masculin şi doreşti să îţi faci primul costum pe comandă, este un pas destul de important. De aceea, ar fi bine să iei o decizie înţeleaptă în ceea ce priveşte alegerea costumului.

Recomandat este să mergi pe o variantă clasică şi anume un costum bleumarin. Este o opţiune sigură, care te salvează de orice situaţie: banchet, nuntă, botez, înmormântare, primul tău interviu, întâlnire de afaceri, etc.

Pe lângă faptul că este foarte versatil şi poate fi purtat în multe situaţii, costumul bleumarin se potriveşte oricărui tip de păr şi ten.

Cum să porţi primul tău costum bleumarin:

1) Dacă mergi la o întâlnire de afaceri – vei asorta o cămaşă albă sau albastru deschis, alături de o cravată bleumarin şi o pereche de pantofi Oxford maro sau negri. În funcţie de situaţie şi de ce doreşti să transmiţi, mai poţi asorta o cravată roşie, gri sau o cravată în culorile brand-ului pentru care lucrezi sau a echipei sportive pe care o reprezinţi.
Ca un mic pont, mai poţi construi o ţinută business asortând costumului bleumarin o cămaşă în dungi verticale discrete, alb cu albastru. Un alt lucru pe care îl poţi face este să porţi sacoul  bleumarin de la costum cu o pereche de pantaloni gri de lână, aceasta fiind o ţinută clasică business.

2) Dacă mergi la un interviu – vei asorta o cămaşă albă sau una albastru deschis şi o pereche de pantofi Oxford, maro sau negri. Cravata este opţională, purtarea ei depinzând de cerinţele angajatorului. Atât la interviu, cât şi în cazul unei întâlniri de afaceri este recomandat ca batista de buzunar să fie cât mai simplă, de culoare albă, aşezată discret în aşa fel încât să iasă doar marginile foarte puţin din buzunar.

3) Dacă mergi la banchet – poţi asorta o cămaşă albă, albastru deschis sau roz,  alături de o cravată uni şi o batistă cu imprimeu sau o cravată cu imprimeu şi o batistă uni. Dacă banchetul are o tematică mai formală ar fi bine să alegi o pereche de încălţăminte neagră deoarece este un eveniment care are loc seara, după orele 18, iar dacă atmosfera este una mai degajată, mai casual, se poate purta şi o pereche de pantofi maro. În cazul în care nu se specifică un anumit dress code pe invitaţie, atunci se poate alege şi o pereche de pantofi din piele întoarsă, dar personal nu recomand aşa ceva, deoarece pantofii din piele întoarsă se poartă la ţinutele casual de peste zi, nu la evenimente care au loc seara.

4) Dacă mergi la nuntă cu primul tău costum – poţi purta o cămaşă albă şi poţi adăuga mai multă formalitate ţinutei cu ajutorul unei cravate albastru deschis şi a unei veste gri deschis, elemente care fac parte din ţinuta britanică morning dress. Pentru petrecerea de seară poţi păstra sacoul bleumarin şi înlocui pantalonii cu unii negri, o pereche de pantofi negri şi o cravată neagră din mătase sau un papion negru, alături de o batistă de buzunar albă.

5) Dacă vrei o ţinută casual de oraş – asortează sacoului bleumarin o cămaşă albă sau albastru deschis, o pereche de pantaloni chino bej sau gri şi o perehe de pantofi Oxford, Derby, loafers sau o pereche de ghete desert boots.

6) Dacă te afli între sezoane – foloseşte tehnica layering-ului. Aici posibilităţile de a crea o ţinută sunt foarte multe şi foarte variate:
– sub sacou poţi îmbrăca un pulover, un cardigan sau o vestă;
– peste sacou poţi îmbrăca o vestă sau o haină matlasată, o jachetă impermeabilă, un trenci, sau un palton.

7) Dacă eşti scund – alege un sacou cu închidere la 1 sau 2 nasturi, eventual cu buzunare laterale cusute înclinat pentru a da impresia că eşti mai înalt. Pantalonii să fie simpli, fără manşetă şi fără pense, cu talie normală, nu talie înaltă. Dacă ai şi câteva kilograme în plus, poţi opta pentru bretele în schimbul curelei. Dacă situaţia îţi permite şi dacă vrei să pari mai înalt, te poţi accesoriza cu o pălărie.

8) Dacă eşti înalt şi slab la primul tău costum – dacă eşti foarte înalt, teoretic, ai putea alege un sacou cu închidere la trei nasturi, dar personal nu le recomand; alege în schimb un sacou cu închidere la doi nasturi sau un sacou la două rânduri de nasturi. Dacă doreşti, poţi purta fără probleme pantaloni cu manşete sau cu talie înaltă.

9) Dacă eşti un tip atletic – alege un sacou cu închidere la doi nasturi. Dacă doreşti să îţi accentuezi din punct de vedere vizual umerii laţi, poţi alege un rever ascuţit, dacă nu, mergi pe varianta unui rever normal.

Indiferent de constituţia pe care o ai :
– îţi recomand să alegi un sacou cu două şliţuri la spate deoarece este confortabil şi îţi acoperă fesierii, în special atunci când te apleci;
– îţi amintesc de faptul că lăţimea reverului trebuie să fie de aceeaşi dimensiune cu partea cea mai lată a cravatei;
–  atunci când porţi costum nu e recomandat să porţi o cămaşă cu guler button-down, aceasta este pentru ţinute casual.

Ce stofă să alegi pentru primul tău costum:

–  dacă doreşti un costum all season, atunci ar trebui să alegi o ţesătură din lână mai lejeră, ca să îl poţi purta pe timp de vară în confort;
– dacă doreşti un costum pe care să îl porţi des, atunci e recomandat să alegi o lână mai rezistentă care nu se deteriorează foarte uşor, iar aici mă refer la tipurile de lână care nu sunt mai fine de Super120’S;
– dacă vrei un costum pe care să îl porţi mai rar, atunci poţi opta pentru o lână fină din gama Super120’S în sus. Aceasta va fi foarte catifelată la atingere şi se va aşeza foarte bine pe corpul tău, dezavantajul fiind însă că se deteriorează mai repede.
– pe lângă aceste variante, îţi amintesc de faptul că mai ai la dispoziţie şi tipurile de lână combinată cu bumbac, in, mătase, caşmir, etc.

Ce tip de construcţie să alegi

Ştiu că, de cele mai multe ori, alegem hainele în funcţie de buget. Cu toate acestea însă, pot spune că sacourile fused nu vor putea fi niciodată calitative în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă stofa este foarte bună. Gândeşte-te că întreaga parte frontală este construită cu ajutorul unei bucăţi de adeziv; acum imaginează-ţi cât confort şi câtă libertate de mişcare ar putea să-ţi ofere un sacou cu o astfel de construcţie. Aşadar, recomandarea mea este să îţi achiziţionezi sau să îţi faci pe comandă un sacou care are măcar o construcţie half-canvas, daca nu îţi permiţi unul full-canvas. Ce “pierzi” la preţ, câştigi la confort şi la felul în care sacoul se va aşeza pe tine. Totodată, un sacou full-canvas nu se va deteriora dacă îl duci la curăţătorie aşa de des cum se va întâmpla cu unul fused.

Mai multe detalii despre cum să îți asortezi haine atât în funcție de stil, dar și despre culoare vei găsi aici.

3 thoughts on “Primul tău costum

 1. Alin spune:

  Intr-un alt articol spuneai ca bleumarin nu se potriveste cu negru, cum de ti ai schimbat ideea ?

  1. CMS spune:

   Buna intrebare…din pacate fara raspuns…

   1. Laci spune:

    Daca te uiti putin peste articole vei observa ca sunt autori diferiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *