Cum Se Poartă Și Se Asortează Pălăria Fedora

Ce credeţi că au în comun Indiana Jones, Freddy Krueger, Hugh Jackman, Johnny Depp, Ne-Yo şi Michael Jackson? Toţi au purtat pălăria fedora.

De la începutul civilizaţiei oamenii au purtat ceva pe cap. Omul primitiv purta şepci confecţionate din pielea animalelor vânate pentru a fi protejat de ploaie, frig şi obiecte căzătoare. Pălăriile au fost purtate pentru prima dată de către bărbaţi ca şi accesoriu încă din secolul al XIV-lea. Acestea erau confecţionate din diverse materiale cum ar mătase, catifea, piele, pâslă şi taftă.

Mic istoric despre pălăria fedora

Pălăria fedora mai este cunoscută sub numele de „pălăria gangsterilor” fiind purtată de oameni precum Al Capone şi mulţi de aceaşi speţă. Numele „fedora” a venit din urma unei scene jucate în 1882. Actriţa principală, Sarah Bernhardt, care o interpreta pe prinţesa Fedora Romazova, a purtat o asemenea pălărie ce a devenit cunoscută drept „fedora”. Numele de fedora are origini ruseşti.

Fedora a apărut ca accesoriu pentru femei şi, în 1920, a fost adoptată şi de bărbaţi. Între 1920 -1930, fedora a devenit un articol esenţial pentru fiecare bărbat, fiind purtată cu costum şi cravată. Fedora era de asemenea purtată în zonele industriale şi era o modalitate de a te proteja de frig şi ploaie. Aceasta a dispărut din garderoba bărbaţilor în ani ’70 fără un motiv anume. Hainele au început să devină mai casual iar fedora a fost înlocuită cu şepcile sport şi bandele elastice. Cu timpul, a revenit în moda feminină şi mai târziu ca accesoriu pentru bărbaţii care vroiau să iasă în evidenţă.

În zilele noastre pălăria fedora este şi nu este la modă. Popularitatea acestora a crescut prin intermediul celebrităţilor, fiind purtate în filme şi la evenimente importante.

Acestea sunt foarte elegante datorită marginilor flexibile şi a părţii din spate ridicate şi a celei din faţă lăsate.

Uitându-te la tipurile şi stilurile diferite de fedora, vei observa că şi calitatea este diferită. Indifirent de calitate, pălările fedora sunt un accesoriu potrivit pentru temperaturile ridicate şi nu numai. În plus, sunt confecționate din diferite materiale.

CUM SE ALEGE O PĂLĂRIE FEDORA PENTRU BĂRBAȚI

Culoarea

Nu trebuie să fii un geniu la acest capitol; potriveşte culoarea pălăriei cu tenta de culoare predominantă din ţinuta ta. Poartă pălărie neagră dacă predomină negrul în ţinuta ta, mai ales că o pălărie neagră are mult stil.

Cu toate astea, vei găsi prin magazine mai multe culori și materiale, deci o mare diversitate. Spre exemplu, se pot găsi în culori aprinse şi vibrante cum ar fi: verdele, argintiul, rozul şi movul. Designul diferitelor pălării fedora ta va scoate în evidenţă prin eleganţa şi prin frumuseţea lor.

Mărimea

Dacă îţi e prea mare pălăria fedora, va cădea pe faţă şi va da senzaţia că ai un cap mic. Dacă îţi este prea mică, te va strânge şi va lăsa o urmă roşie pe frunte. Foloseşte un metru de croitorie pentru măsurarea circuferinţei capului în zona de deasupra urechilor. Pălăriile ce nu au dimensiunea trecută pe etichetă, de obicei, nu sunt de calitate.

Materialul

Pălăria Fedora este frecvent reinventată datorită materialelor din care este confecţionată. Fii atent la materialele folosite şi evită-le pe cele sintetice. Cele mai bune materiale sunt lâna şi tweed-ul. Dacă eşti în magazin şi nu este menţionat materialul, roagă-l pe vânzător să te ajute. Nu te grăbi să-ţi cumperi prima pălărie pe care o vezi, fii răbdător şi uită-te şi la alte modele înainte să iei decizia finală.

Cum se poartă pălăria fedora?

Nu există o regulă pentru purtatul pălăriei în ziua de azi, acestea se aleg de regulă după preferinţe sau după sezon. Bărbaţii poartă pălăriile pentru a completa o ţinută, un look sau un anume stil şi acestea încă sunt simbolul unui bărbat bine îmbrăcat. Acestă pălărie este purtată de bărbaţii la costum precum şi de cei îmbrăcaţi cu blugi şi haină de piele.

Când vine vorba de alegerea unei pălării fedora trebuie să te gândeşti când o vei purta şi la ce ocazii. Aceasta se poartă cu marginea din faţă la nivelul sprâncenelor sau uşor lăsată pe partea stângă sau dreaptă.

Lucruri ce trebuie să le iei în considerare când porți pălăria fedora

  • Schimbă-ţi frizura pentru a arăta bine şi cu fedora pe cap şi fără ea.
  • Poartă o pană pe banda de pe pălărie pentru a adăuga un stil personal.
  • Dacă te simţi aventuros cumpără-ţi o fedora de paie şi poart-o cu atitudine.
  • Aminteşte-ţi că sunt situaţii când trebuie să o dai jos.

Din momentul în care a apărut, pălăria fedora a fost un simbol al clasei şi al eleganţei. Potriveşte-ţi o fedora clasică cu un costum şi pardesiu şi vei arăta de milioane. Unii o poartă şi la blugi. Încearcă combinaţii diferite până vei găsi cele mai confortabile ţinute.

Related Posts

50 thoughts on “Cum se poartă și se asortează pălăria fedora

  1. alex mazilu spune:

    frumos…
    imi place ideea blogului !
    succes !

  2. George spune:

    O poti purta cu : Pantofi albi, blugi deschisi, camasa alba palarie alba?

    O poti purta cu ochelari? este doar pentru sezonul de vara?

  3. Laci spune:

    @george iţi recomand un pic de contrast. Te pierzi cu atat alb pe tine. Combinaţia 1: Pantofi albi, pantaloni închisi la culoare, curea albă, cămaşa sau tricou polo închis la culoare şi pălărie albă cu sau fără bandă neagră (depinde cum găseşti). Combinaţia 2:Pantofi negri, blugi deschişi,curea neagră, tricou polo deschis la culoare, incearcă o vestă sau un cardigan închis la culoare, şi o pălărie cu un bandă neagră.
    Combinaţia 3: La fel precum combinaţia 1, dar înlocuieşte pantofi albi cu o pereche de tenişi albi Converse (cei ce au dungă roşie pe partea cauciucată) şi înlocuieşte cureaua cu una roşie sau pălăria cu una cu bandă roşie. Ce mai porţi încerca să ai ai ceva roşu pe tine.

    Se poate purta cu ochelari şi e potrivită şi pentru sezonul de vară (poţi opta pentru una din paie).

    Spre că ţi-am putut fi de folos.

  4. Petrov spune:

    foarte misto articolul:) puteai zice si ca azi o poarta mult hipsterii pe la noi:D

  5. Alexander spune:

    Salut, eu port de obicei costum (cu sau fara pardesiu – in functie de vreme) asta pentru ca si job-ul mi-o cere , si in acelasi timp ma si simt foarte comod.De cand am inceput sa port palarii fedora , intr-adevar am vazut ca „datele problemei” se schimba , multe persoane ramanand un pic uimite probabil ca inca se mai poarta si la costum palaria, in ultimul timp facandu-se prezenta mai mult in tinutele casual ale vedetelor , asortate la blugi.

  6. Roland spune:

    salut Laci
    am nevoie de un sfat. la un costum gri, nuanta mai deschisa, ce pantofi si ce palarie fedora merg? macar cu palaria daca m-ai putea ajuta, ti-as fi foarte recunoscator :)

  7. Laci spune:

    @ Roland. Pantofii maro merg foarte bine la costumul gri. Deoarece predomina griul in tinuta, iti recomand sa porti o fedora de aceasi nuanta.

  8. Roland spune:

    cam la asta ma gandeam si eu, desi la culoarea palariei eram putin incert…multumesc mult!

  9. Laci spune:

    @roland Cu placere. Daca mai ai alte nelamuri, te ascult.

  10. Pentru palarii din piele „Indiana Jones” de o calitate ireprosabila viziteaza https://www.serviete-genti.ro/portofele_accesorii_3.htm

  11. kharmenyo spune:

    de unde as putea cumpara o palarie fedora in tara?

  12. florin spune:

    deci.. imi poate spune cineva unde pot gasi fedora?? dar nu fedora cu marginea din spate ridicata.. din alea am.. vreau classics cu toate marginile lasate. am cautat in milano si nu am gasit.. dar poate nu am cautat unde trebuie. ms anticipat

  13. Kovacs Alex spune:

    Iti da un aer mai misterios palaria fedora.

  14. Marian spune:

    Salut! Prima poza este din romania? daca da, de unde? :D

  15. Laci spune:

    @ Marian Nu este din Romania.

  16. radu spune:

    de ce nu se da o adresa? nr de tf?va rog cine stie adresa trimite multumesc mult

  17. radu spune:

    vreau sa cumpar o palarie fedora doresc adresa sau nr de telefon multumesc

  18. Mihai spune:

    Intr-un timp vazusem fedora in magazinele New Yorker.

  19. Teodor spune:

    Trebuie să o dăm jos când ne întâlnim cu oricine, sau numai la persoanele mai în vârstă?

  20. kata spune:

    @Teodor

    Un pasaj dintr-o carte de bune maniere,care o rasfoiam virtual acum cateva zile.

    „Vom incepe prin a despre cum trebuie sa salute un domn.Cand intalneste o doamna,barbatul saluta primul.In general,salutul inseamna sa-ti scoti palaria,aproximativ cu doi metri inaintea intalnirii,sa o inclini usor,privind fara insistenta in ochii persoane salutate,iar apoi sa-ti pui palaria pe cap din nou.(…)Ridicarea palarii se face intotdeauna cu mana opusa partii in care se gaseste persoana salutata.Este de o familiaritate nepermisa,chiar intre prieteni,sa reduci gestul la o simpla atingere a borului palariei,fara sa o ridici.

    Niciun om nu este atat de neinsemnat incat sa nu merite un salut din partea noastra.(…) Numai snobii pot crede ca demnitatea lor e micsorata de un salut politicos.”

    Deci,in concluzie politicos ar fi cu oricine.

  21. Teodor spune:

    @ Kata : Da, am înțeles. Mulțumesc pentru răspuns.

  22. Laci spune:

    @ Teodor Multa lume nu mai respecta aceste reguli sau nu le stiu.

  23. Fic spune:

    chiar aveam nevoie de un articol despre palarie „fedora”(nu stiam ca asa se numeste) very usefull,thanks!!

  24. Laci spune:

    @Fic Cu placere. Daca mai ai nevoie de alte articole vestimentare pe care nu le gasesti, te pot ajuta.

  25. Victor spune:

    Eu mi-am cumparat o palarie din ”familia” fedora pe care o asortez cu un palton negru. Sunt texturi asemanatoare.

    https://www.hutshop.at/product_info.php/products_id/68

    https://divat-ruha.vatera.hu/ferfi_ruhazat/sapka_sal_kesztyu/kalap/ischler_hut_vadasz_kalap_51_es_1502119817.html

    Pentru a avea un echilibru in vestimentarie folosesc o pereche de pantaloni olive.

  26. Cris spune:

    Hellow peeps , imi poate recomanda cineva un magazin online cu palarii pentru barbati ?

  27. Marius Vlad spune:

    Imi pare rau, intentia nu a fost sa jignesc, jigniti se pot simti cei cei ce au fost informati gresit, si nu de catre mine, ci de catre cei care i-au informat asa. Am citit ceva in acest articol despre palarii „fedora” de paie, nu exista asa ceva, „fedora” se refera exclusiv la palarii din fetru (eng. felt, polular: fedora), mai mult acest termen este folosit generic pantru a descrie palariile (si in general doar palariile) din fetru, si nu materialul in sine doar de catre vorbitorii de limba engleza, fiecare limba avand un cuvant care sa numeasca acest material. Cuvantul are originea mentionata in articol si defineste, in sine, orice palarie din „felt” daca vreti si nu o anume forma de palarie. In cazul in care nu ma credeti, intrati pe wikipedia, articolul de mai sus fiind documetat si din aceasta sursa, iar daca doriti mai multe informatii, cautati-le singuri. :)

  28. Laci spune:

    @Marius Vlad

    Mersi de completare.

    O palarie fedora are alte caracteristici fata de restul accesoriilor care se pun pe cap. Cu timpul au inceput sa se foloseasca materiale diferite păstrându-se in mare parte caracteristicile clasicei fedora.

    Nu mi se pare corect ca orice palărie să se numească fedora doar că foloseste acelasi material. Atunci nu ar mai exista nici cea trilby, pork pie ,etc.

  29. Mr. hApPy spune:

    Vara asta am vazut prin magazine si am vrut sa imi cumpar una, dar am zis ca am so iau mai inspre toamna, acum nu mai gesesc nicaeri ((( , decit la preturi exagerate.. Asteptam vara viitoare dara :D

  30. Laci spune:

    @Mr Happy Depinde ce intelegi prin pret exagerat?

  31. eu port două Fedora destul de „scorțoase” (doar cu costum și pardesiu, nu cred că ar merge cu blugi și scurtă).
    dar acuma parcă m-ar tenta ceva mai britanic, adică mai înspre pălăria lui Churchill.

  32. Catalin spune:

    Foarte tare articolul…poti sa ma ajuti te rog cu o informatie: palaria de paie merge in combinatie cu blugi trei sferturi?

    1. Laci spune:

      Pantalonii trei sfert nu merg cu nimic.

    1. Laci spune:

      Palaria de paie este specifica sezonului de vara, iar cardiganul toamna-iarna. Va rezulta o combinatie total nefericita.

  33. Lucy spune:

    Pentru sezonul rece cam ce palarie imi recomanzi ?(nu am mai purtat pana acm si as incerca)

  34. Lucy Eu spune:

    Ce palarie imi recomanzi pentru sezonul rece?(nu am mai purtat pana acm dar as incerca)
    Multumesc.

  35. Laci Nagy spune:

    Ceva dintr-un material potrivit iernii.

  36. Stefan spune:

    Fedora este un model clasic. Incearca una din lana sau fetru de iepure. Trebuie sa potrivesti inaltimea coroanei cu statura ta (coroana medie daca esti scund sau joasa daca esti inalt si deasemenea latimea borului( bor mediu daca ai mandibula lata sau fata rotunda, bor ingust daca ai fata lunga). Negru sau gri sunt culorile cele mai bune.

  37. de unde le pot comanda ?

  38. de unde le pot comanda ?

  39. Unde gasesc si eu palarie alba cu panglica neagra….va roooog?!

  40. Genuine palarie Panama Hat, 100% paie, facut manual, made in Ecuador.
    https://www.facebook.com/MontecristiPanamaHatRomania

  41. Genuine palarie Panama Hat, 100% paie, facut manual, made in Ecuador. Este o palarie original cu panglica neagra.
    https://www.facebook.com/MontecristiPanamaHatRomania

  42. Barbateasca, borul de 8 cm, calitate obisnuita, semi-fina sau calitate fina, disponibil toate marimile.

  43. SO GOOD spune:

    Salut,am banchetul de clasa a XII-a anul acesta la un restaurant,ce culoare ar trebuii sa aleg si daca as putea sa port palarie.Cel putin pana la intrare…

    1. Laci spune:

      Alegere culorile cu care te simti cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *