Locul Ascuns Cluj-Napoca-Str.potaissa-Zid_Medieval-

Cele mai multe trăiri le-am avut în timpul facultății, mai ales că eram tânăr, eram dintr-o altă localitate și aveam o dorință arzătoare de a cunoaște cât mai bine orașul în care urma să mă mut – Cluj Napoca.

Care este locul ascuns preferat din orașul tău ?

Una dintre primele străzi pe care le-am luat la pas când am venit pentru prima dată în Cluj Napoca a fost strada Potaissa care face legătura dintre strada Universității și strada Napoca. Nu cred că această stradă reprezintă un secret pentru clujeni deoarece pe ea se regăsește ce a mai rămas din zidul Cetății Medievale.

Acum două săptămâni am făcut parte dintr-un tur inedit, la inițiativa Heineken, condus de Zoli Toth. Heineken au lansat o aplicație prin intermediul căreia ești provocat să (re)descoperi orașul în care locuiești. Ori de câte ori găsești ceva interesant împărtășește locul găsit și ai ocazia să devii ambasadorul orașului tău.

Prin intermediul aplicației Open Your City am redescoperit un loc drag mie: strada Potaissa.

Deși este una dintre puținele străzi pietonale din Cluj, mă bucură că sunt persoane și organizații care încearcă să-i dea viață acestei străzi. Zidul Cetății Medievale a fost construit în secolul XV, în 1405, când Clujul medieval a fost declarat Oraș Liber Regesc. Acest zid are o lungime care depășește 25o de metri, și ajunge la o grosime de peste 3 metri, în timp ce înălțimea este de până la 9 metri.

Adesea, în cadrul Zilelor Clujului, pe strada Potaissa au loc demonstrații de lupte, ateliere de fierărie, olărit, pielărie si turniruri cavalerești.

Mai jos poți vedea o filmare din cadrul unui eveniment similar:

Zidul cetății reprezintă o sursă de inspirație pentru fotografiile viitorilor miri, dar și pentru cei care își vând mașinile. Dacă găsești o imagine pe site-urile de specialitate cu mașini din Cluj fotografiate lângă un zid mediaval, cu siguranță fotografia a fost făcută pe strada Potaissa.

În cadrul unui alt eveniment au fost lipite mai multe origami în forma florii de lotus.

Origami

Revenind la vremurile studenției mele, strada Potaissa este una dintre locațiile unde am avut sute de distracții și într-un loc chiar am încercat să escaladez zidul, dar fără noroc. În acea perioadă circulam foarte mult pe jos pentru a economisi banii de taxi și, din orice local plecam, inevitabil treceam și pe strada Potaissa.

Deși zidul a stat multă vreme în paragină, autoritățile s-au autosesizat și au început reabilitarea acestui zid pentru a-l introduce într-un circuit turistic al Clujului.

Așadar, descoperă cât mai multe lucruri ascunse din orașul tău, încarcă-le în această aplicație, și, cu puțin noroc, Heineken îți va oferi o experiență de neuitat!

sursa foto aici și Day 15

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *