Critica constructivă este necesară. Prin septembrie fac patru ani de când am scris primul articol pe acest blog. Scopul meu a fost să promovez un alt timp de conținut care să împingă bărbatul de la spate să se îmbrace corect în funcție de situația dată. Astfel, am prezentat versatilitatea hainelor, cum să introduci o pată de culoare în vestimentație, cum să încalci regulile și cum să îți personalizezi ținuta.
Cu timpul cititorii s-au înmulțit și s-au împărțit în două tabere, cei care stau deoparte și cei care comentează. În continuare am să mă concetrez pe cei care comentează și vor să facă ” critica constructivă „. Același lucru se întâmplă și în viața reală nu doar pe internet. Problema este că în majoritatea cazurilor nu poate fi numită critică constructivă.
Ca și administrator am două opțiuni: fie aprob comentariile, fie le trimit direct la spam. Totul depinde de atitudinea ta. În trecut, am ales să dau șanse egale pentru fiecare persoană indiferent de cât de tare m-a jignit sau m-a înjurat. Am ales să fie un loc în care fiecare persoană își poate găsi răspunsul indiferent de tonul pe care îl folosește. Se pare că nu a avut niciun efect. Probabil nu am atras publicul de care am avut nevoie. În ultima vreme au început să filtrez totul.
Să ne concentrăm la cel care este la început de drum în stil pentru că orice feedback venit îi afectează calea.
Am pregătit un ghid despre cum trebuie să lași un feedback sau critica constructivă indiferent de ținută sau de articol pe care îl scriu pe Stil Masculin. Consider că acest ghid se poate aplica și în viața reală nu doar pe stil.
1) Nu trata persoana de lângă tine pe un ton superior
Se întâmplă de multe ori ca cel de lângă tine să fie pe lângă subiectul stil, dar urlă în gura mare că știe care sunt tendințele și ce se poartă. Problema cea mai mare este că nu se vede în oglindă și îi infestează pe toți cei din jur oferind sfaturi greșite în stil.
2) Nu jigni atunci când oferi critica constructivă
Dacă ai intenții bune, ajută-l pe cel de lângă folosind un ton prietenos. Ai șanse mai mari ca să te creadă. În majoritatea cazurilor jignirile sunt luate ca și intenții rele. Știm cu toții că în spatele calculatorului ești „intangibil”, dar asta nu îți dă dreptul să îți bați joc de oameni. Am avut secțiunea de feedback în care cititorii trimiteau câte o fotografie pentru a afla și alte păreri. Majoritatea erau jigniri fără să aducă persoanei respective o îmbunătățire a ținutei. Cum își poate da cineva seama cum să se îmbrace dacă primește doar jigniri?
3) Argumentează când e vorba de critica constructivă
Pentru a fi credibil, trebuie să îți argumentezi răspunsul. Nu poți spune: „nu mai purta acei pantaloni deoarece sunt urâți.” Poți spune că sunt prea lungi prea scurți, nu-l avantajează din punct de vedere al conformației, nu se asortează ținutei, design nepotrivit, etc.
4) Nu fi arogant
Din păcate, era calculatoarelor ne-a făcut să uităm de bunele maniere și de cei șapte ani de acasă. Nu te supăra pe mine dacă ești arogant și nu te ascult sau îți răspund pe același ton. Îmi este mult mai ușor să te trec la categoria spam. Am multe sarcini zilnice, viața e prea scurtă și frumoasă pentru a mă ocupa de astfel de persoane.
5) Felul în care îți expui părerea
Știu că nu toate ținutele mele sunt pe placul tău și sunt de acord cu tine. Dar când lași comentariu este foarte important să spui că e doar părerea ta. Mulți sunt împotriva pălăriei doar din motivul că lor nu le place să poarte pălărie. Când lasă un comentariu, uită să specifice acest lucru. Trebuie să spui clar că tu nu vei purta niciodată așa ceva și că este punctul tău de vedere.
Astfel de comentarii sunt lăsate doar pentru a-mi insulta experiența și cunoștințele pe care le dețin despre stil. A mai fost un caz când cineva încerca critica constructivă că nu am o diplomă care să-mi ateste ceea ce știu despre acest subiect. Singurele lui argumente au fost că are niște prieteni la un anumit institut de modă și că a fost manechin.
Ce mai ai de adăugat despre critica constructivă?
Au mai scris despre acest subiect Florin Roșoga și Nechiță Gabriel
Foarte bine precizat,, Laci! Suntem aici intrucat avem nevoie sa intelegem, sa aplicam ceea ce este potrivit noua, sa impartasim din cunostintele noastre si sa respectam opiniile exprimate. Atata vreme cat nu exista respect, nu putem vorbi de capacitate de intelegere a problematicii stilului sau progres personal si vestimentar. Mi-ar placea sa cred ca articolul tau a fost citit de cat mai multe persoane participante la discutii, iar mesajul a fost bine asimilat. Multa bafta in continuare!
@DanDavid Si eu asa vrea sa cred acelasi lucru. Probabil de vor gandi de doua ori inainte de a scoate ceva rau.
Foarte frumos. Dar din pacate nu mai sunt asa multi care comenteaza, care ofera feedback, chiar daca sunt doar pentru articole.
@SilviuT Poate lumea trece printr-o faza. :)
Sunt de acord cu ce ai scris in acest articol Laci. Motivul pentru care am inceput sa citesc platforma ta este ca vreau sa imi creez si sa imi imbunatatesc stilul. Sa reusesc sa stiu cum sa combin si ce sa combin pentru a ma simti bine in pielea mea, dar din pacate nu toata lumea intelege ce incerci sa faci si critica pentru ca ii este frica de schimbare si de necunoscut. Nu trebuie sa ai o diploma pentru a face ceva din placere si pentru a fii bun la ceva din pasiune.
@StefanConciu Frica de schimbare ne omoara pe toti. :)
Initial mi-a displacut acest blog tocmai din cauza comentariilor neavenite, plus alte motive pe care nu le mai gasesc relevante acum. Imi dadea impresia unui forum „de cartier”…
Insa in timp vad ca s-a „curatat” de rau voitori, iar eu am invatat sa apreciez efortul lui Laci, efort care a dat roade: felicitari Laci! In timp blogul tau s-a transformat in clar mai bine, atat ca aspect cat si continut. Te apreciez totusi in primul rand pentru cat de mult continut poti posta, tot timpul gasesc un articol nou. La mai mare!
Merci.
Nu exista „critica constructiva”. „Critica este perfecta atunci cand vrei sa distrugi ceva; incurajarea atunci cand vrei sa construiesti”.