Istoria Hine, datează din 1763 având o experiență de peste 250 de ani în producerea eaux-de-vie. În 1791, Thomas Hine și-a căutat de lucru la un negustor de vinuri, actuala casă Hine. Iar după câțiva ani, Thomas a preluat conducerea firmei și s-a concentrat pe producerea de coniac. În 1817, compania își schimbă denumirea în Thomas Hine & Co. După care, încă șase generații de Hine au contribuit la creșterea și succesul companiei.
Casa Hine are o chestie sfântă: un coniac bun are la bază un vin alb excelent. Procesul de vinificație durează 7-9 zile pentru ca sucul de struguri să fie transformat în vin alb în tancuri din oțel. În urma distilării a 10 litrii de vin alături de drojdiile selectate rezultă 1L de eau-de-vie la 72%. Drojdiile conțin și coaja boabelor de struguri. Acestea se folosesc pentru a adăuga arome mai proeminente.
Hine coniac – una dintre puținele case care produce coniac single vintages
Coniacul se pune la învechit în butoaie din lemn de stejar francez cu o granulație fină. Fiecare butoi are 400 de litri și este ușor ars pentru a limita influența lemnului asupra coniacului și de a amplifica aromele fructate în procesul de învechire.
Învechirea în butoaiele de stejar poate ține de la 4 până la peste 60 de ani. Când ajunge la maturitate coniacul este mutat în damigeană. Se apelează la această mișcare fiindcă distilatele nu se învechesc în sticlă la fel ca în cazul vinului. La fel ca în cazul whisk(e)y-ului în fiecare an cel puțin 2% din coniac se evaporă find cunoscut ca „the angel’s share”.
Fiecare cuvee iconic este reinventat de Master Blender prin amestecarea diferitelor tipuri de coniac.
Când vezi VS (2 ani), VSOP (4ani), XO(10ani) pe sticlele de coniac acestea reprezintă vârsta distilatului. La Hine vei găsi coniac de la VSOP ( H by Hine, Hine Rare, de exemplu) în sus . În plus, Hine este printre puține distilerii de coniac care produce produse unice cum sunt cele din colecția single vintages. Acestea stau la învechit într-o pivniță închisă, cu două chei, sub casa Hine. Anumite sortimente din categoria Single Vintages sunt denumite „Early Landed” după ce au stat la învechit în Marea Britanie în condiții de umiditate mare și temperaturi scăzute.
Din 1963, Hine coniac este furnizorul oficial al Majestății Sale Regina Elisabeta a II – a. În România îi găsești la Crush Wine Shop sau în locațiile Horeca selectate.
Ai încercat până acum Hine coniac ?