Loisir și Hobby-uri

Trăim într-o lume care are la bază dictonul  “time is money”, totul este contorizat, nimic nu este scăpat din vedere dacă vrei să o duci bine. Nu ne putem abate de la anumite reguli şi norme ale societăţii în care trăim. În schimb, pot apărea momente în care poţi fi numai tu cu ţine însuţi, în care să te relaxezi şi să uiţi de toate grijile cotidiene. Fiecare persoană are un mod specific de a face asta, de la o plimbare nocturnă, o carte bună sau un joc de whist alăturate, dacă este cu putinţă, de un pahar de vin roşu, sec şi la temperatura camerei, dar asta este altă poveste pe care o putem aborda altă dată.

Loisir și Hobby-uri

Revenind acum la lucrurile care ne fac viaţă mai frumoasă în momentul în care avem un răgaz în tumultul şi vacarmul în care trăim, un bărbat cu stil, un dandy, un gentleman trebuie să ştie că acestea pot spune multe despre personalitatea sa. Trebuie să recunoaştem şi să admitem că fiecare avem câte o plăcere vinovată. Vă propun în continuare să discutăm unele dintre cele mai potrivite (după părerea mea) hobby-uri pentru un bărbat cu stil, care se respectă. Ordinea nu are nicio importantă, aceasta poate spune doar ceva despre persoană mea. Vă las pe dumneavoastră să apreciaţi şi să mă completaţi:

  • Echitaţiile sau călăria, rămâne să hotărâţi cum doriţi să denumiţi acest sport ales, au fost dintotdeauna una dintre preocupările bărbaţilor distinşi de pretutindeni. Trebuie specificat faptul că interacţiunea cu unul dintre cele mai nobile animale lăsate pe Pământ, calul, a început cu până la 30.000 de ani în urmă, aceştia apar în picturi şi desene din Scitia (teritoriul actual al Ucrainei) sau în operele lui Homer. În perioada Revoluţiei Franceze, dresajul cailor şi echitaţia devin un simbol ce diferenţia aristocraţia de restul populaţiei. De-a lungul timpului tracţiunea animală a fost înlocuită în cadrul armatei cu cea realizată de motoare, iar caii au rămas activi doar în domeniul sportiv. Echitaţiile se bazează pe o relaţie de încredere între cal şi călăreţ, dar totodată, şi pe o relaţie de supunere. Dacă ai căzut, nu abandona fiindcă nu vei reuşi niciodată să domini animalul cu care exersezi. Perseverenţa este şi va rămâne cheia succesului. Totodată, acest sport dezvoltă o aliura demnă de invidiat, învăţându-te să ai o poziţie dreapta şi impunătoare.
article-2109217-1201DBC7000005DC-961_306x423
Loisir și Hobby-uri
  • Pentru că un dandy nu înseamnă doar “grija pentru ţinută şi langoarea rece a manierelor” (Barbery d’Aurevilly- “Dandysmul”, Polirom 2013, pagina 30) trebuie să ne ocupăm şi de partea spirituală a fiinţei. Pentru acest lucru un hobby potrivit pentru un domn a fost, este şi va fi lectura. Citiţi orice, dar încercaţi să alegeţi ce este mai bun. Un roman polititst îţi poate alunga plictiseala într-o zi de plajă, iar o carte de eseistică sau filozofie poate ridica anumite probleme de etică şi morală cu care te confrunţi în viaţă de zi cu zi (în cazul acesta recomand cu dragă inima “Comedii la porţile orientului”, scrisă într-un stil savuros, specific, de domnul Andrei Pleşu). Nu vreau să uit să menţionez romanele ce reuşesc să te transpună în lumi trecute, sau să prezinte obiceiuri şi practice de mult uitate. Memoriile pot completa în foarte mare măsură cunoştinţele istorice, şi nu numai, acestea întruchipând o serie de evenimente din trecutul îndepărtat sau recent, în mod obiectiv sau subiectiv. Parafrazându-l pe” tovarăşul Lenin” (nu sunt simpatizant, dar replică trebuie apreciată): Citiţi, citiţi şi iar citiţi!
  • Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră au urmărit serialul “Hannibal”, dar presupun că cei care aţi avut plăcerea sunteţi de acord cu faptul că psihologul Hannibal Lecter poate fi considerat un dandy (prin prisma eleganţei sale, a gesturilor bine cumpănite, a manierelor sale şi nu în ultimul rând prin cunoştinţele sale). Una dintre marile plăceri ale acestuia este gătitul. Acesta pasiune implică în primul rând, o dexteritate în asocierea gusturilor, aromelor şi texturilor, putând deveni un mod de expresie foarte apreciat de cei din jur.
HannibalCooking
Loisir și Hobby-uri
  • După cum bine ştii, orice gentleman trebuie să aibă un aspect fizic plăcut care să fie în concordanţă cu manierele sale şi modul său de viaţă. Astfel, sportul şi activităţile sportive(aici doresc să includ şi pe cele mai controversate şi extravagante, cum ar fi, vânătoarea, tirul cu arcul, pescuitul) de la banalul jogging până la artele marţiale sau sporturile de echipa, cum ar fi baschetul sau handbalul pot duce la o desăvârşire a personalităţii şi a fizicului. Am ţinut să pun echitatiile separate deoarece, după cum am menţionat, mi se par cel mai nobil dintre sporturi.
  • Bărbaţii au avut întotdeauna o mare plăcere în a colecţiona diferite obiecte, nu vreau să întru în polemica despre faptul că unii au plăcerea de a “colecţiona” femei, mi se pare de prost gust. Revenind la obiecte, cred că oricăruia dintre dumneavoastră i-ar face plăcere să aibă ce să lase nepoţilor sau copiilor. O colecţie de cravate de mătase sau de bijuterii şi accesorii bărbăteşti pot rămâne ca o mărturie a ceea ce ţi-a făcut plăcere să fii. Pe de altă parte trebuie să recunoaştem faptul că oricăruia dintre noi i-ar plăcea să deţină un birou mobilat în stil Art Nouveau sau Rococo, decorat cu diferite miniature sau statuiete din bronz, iar în interiorul unui dulap să se găsească o colecţie de sticle de scotch sau vinuri de calitate(ţinute, bineînţeles, la o temperatură controlată), sau în momentul în care este cu putinţă o colecţie de maşini de epoca, cel mai bun exemplu ar fi domnul Ion Ţiriac. Toate acestea ţin de plăcerea de a colecţiona a bărbatului.

Prin urmare, domnilor, încercaţi măcar unul dintre cele prezentate mai sus, nu ezitaţi. Ţin să menţionez că aştept sugestii pentru completarea articolului. Cele prezentate mai sus mi-au apărut pe moment în minte, dar sunt sigur că mai există hobby-uri potrivite pentru un dandy, un gentleman distins.

Sursa foto aici, aici, aici si aici.

One thought on “Loisir și Hobby-uri

  1. Stoisin spune:

    Pentru mine imi place sa colectez inelurile de pecete. Cand am destul de bani mereu cumpar una. Imi plac inelurile elegante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *