• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Stil
    • style icon
    • Inspiratie in stil
    • Tinuta zilei
    • Evenimente
  • Haine
    • Accesorii
    • Branduri
    • reclame
    • Incaltaminte
    • Costumul
    • Sosete
  • Ingrijire
    • Parfumuri
  • Sfaturi
    • Sfaturi video
    • Recenzii si recomandari
    • Materiale
    • Coloristica
    • Antistil
  • Promotii
  • Arhiva
  • Despre mine
  • Servicii
  • Contact

Stil Masculin

Scotch whisky – cum se fabrică?

December 5, 2014 By Tudor Balteanu 2 Comments

Scotch whisky

Din capul locului, țin să menționez că voi detalia metoda de producție a whisky-ului fabricat pe teritoriul Scoției denumit și scotch. Whisky-ul irlandez cât și cel american au atât rețetele cât și procesul de producție diferit de cel scoțian.

Din ce se face whisky?

Să începem așa cum trebuie, cu planta de orz sau Hordeum Vulgare. Pentru a face whisky este nevoie de orz, dar nu orice fel de orz. Pe lângă faptul că trebuie malțificat, orzul folosit are nevoie să fie unul bogat în zaharuri, drept urmare este o eternă cursă a cercetării în domeniul orzului pentru whisky. Mai toți marii producători de single malt se laudă că au propriul ogor de orz care dă un randament fantastic la hectar. Adevărul e undeva la mijloc: unii chiar au și ceilalți au și ei, dar cantitățile de whisky produse la sfârșitul zilei îi fac să se dea de gol. Drept urmare, foarte mult orz e importat din Polonia și Germania pentru că tot Vaterland-ul e fruntea.

Malțificarea orzului înseamnă înmuierea lui în apă, lăsarea la germinat, iar în momentul când cei din distilerie consideră că sunt destule zaharuri în bobul germinat, atunci procesul de încolțire este oprit prin uscarea orzului în încăperi încălzite prin pardoseală, cu foc de turbă. De ce turbă? Pentru că Scoția nu prea are păduri de unde să pună lemnele pe foc, însă turbăriile sunt la tot pasul. Nu vă închipuiți că și cu turba e lucru așa de simplu, dar pe tema asta voi dezvolta într-un alt material.

Pasul următor este morăritul sau râșnița de unde rezulta 70% crupe, 20% coji sau pleava și 10% faină. Crupele sunt amestecate cu apa încalzită din izvorul propriu și sunt lăsate să fermenteze. Produsului rezultat i se adaugă crema de drojdie. Drojdia este și ea un secret al distileriilor, ea fiind unul din elementele care generează aromele dintr-un whisky, așa că felul ei este adesea ținut secret. Ea convertește amidonul în alcool, deci face treaba cea mai importantă.

CAMP DE ORZ

Urmează dubla distilare, pentru că orice whisky este dublu distilat prin lege și uneori triplu distilat, așa cum fac cei de la Auchentoshan (pronunțat o-kăn-to-șan) sau Glenkinchie. Primul alambic, denumit și low wine este încărcat cu lichidul fermentat, care este de fapt o bere cu cca 7% alcool. După distilare, produsul rezultat ajunge la 20-22% alcool și trece în cel de-al doilea alambic denumit spirit still care face treaba cea mai importantă, adică aduce distilatul final la un 72%-80% alcool. Tot aici un master distiller știe să separe foreshot de middle cut și feints în așa fel încât noi să nu orbim când bem produsele lor. Prima este ceea ce noi știm că se cheamă fruntea, iar ultima parte conține exact derivații nocivi ai alcoolului etilic. Ceea ce se păstrează este middle cut care nu prea are nici miros și nici gust pentru moment.

View this post on Instagram

A post shared by Laszlo Nagy (Stil Masculin) (@stilmasculin) on Apr 23, 2019 at 9:30pm PDT

Whisky-ul proaspăt distilat se numește new make spirit și nu se poate consuma decât pe proprie răspundere, ceea ce nu vă recomand mai ales pentru că veți fi tare dezamăgiți. El este pus în butoaie de stejar aflate la a doua folosire și lăsat la învechit minim trei ani. După un număr de ani stabilit de producător scotch whisky-ul este îmbuteliat fie la tăria la care a fost găsit în butoi și atunci este un cask strength, fie la tăria la care este considerat că el împărtășește cel mai bine consumatorului aromele, dar cel mai adesea conform legii nu mai jos de 40% tărie. Pentru că după un anumit număr de ani butoaiele de whisky au procente diferite de alcool, când se decide îmbutelierea unui lot, ele sunt amestecate și apoi se adaugă apă până când se obține cantitatea de alcool considerată optimă. Cantitatea de alcool e totdeauna trecută pe etichetă.

Legea scoțiană nu permite adăugarea de arome, așa că singura modalitate este de a folosi butoaie de stejar care anterior au adăpostit diverse alte băuturi pentru a împrumuta scotch whisky-ului variate caracteristici. Cee mai folosite sunt butoaiele de ex-bourbon american, urmate de cele în care s-au ținut viuri spaniole de tip sherry și vinuri franțuzești. De la noi din Estul Europei se folosesc accidental butoaie de la Tokaji.

Care este scotch whisky-ul tău preferat?

FOTO: glendronach.com

Filed Under: Bauturi Tagged With: alambic, distilare, dublu distilat, featured, feints, low wine, middle cut, new make spirit, Whiskey irlandez, Whisky proaspăt distilat

Reader Interactions


Comments

  1. Paraschiva Dumitru says

    December 8, 2020 at

    Imi place ,o documentare frumoasa .

    Reply
    • Laci says

      December 8, 2020 at

      Mersi.


      Descoperă cum să-ți asortezi hainele

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Asus ZenPhone 7 Pro
Stil Masculin
Stil Masculin
Stil Masculin

Urmareste-ma pe Instagram

stilmasculin

Laszlo Nagy (Stil Masculin)
‼ Este momentul în care trebuie să punem pe pa ‼ Este momentul în care trebuie să punem pe pauză hainele mai groase de iarnă și să ne îmbrăcăm adecvat pentru temperaturi mai lejere. 

Pentru a mă asigura că am acel confort termic piesa principală este vesta matlasata pe care o port de la @antoniogattiromania Este un strat protector și o piesă mai călduroasă față de vestele obișnuite de costum. Un alt avantaj al vestei matlasate este că o poți purta atât la costum precum și la ținutele casual.

În majoritatea cazurilor port cravată, dar pentru această ținută mi s-a părut mai potrivit să port cămașa albă @pineberryshirts brodată cu motive tradiționale românești. Într-un fel sau altul parcă înlocuiește cravata și se potrivește cu nuanțele de pe pelerina de ploaie.

Pelerina de ploaie o port de regulă primăvara și toamna când este sezonul ploios. Nu ocupă mult spațiu în geantă și o pot purta ușor atunci când situația o cere. Pentru această ținută am ales-o să o port datorită temperaturilor ridicate.

Pantalonii de la @atelieruldestil.official sunt preferații mei. I-aș purta parcă la fiecare ținută. Sunt un mix între sport, casual și formal și îi pot integra ușor în aceste ținute fie că port încălțăminte sport, pantofi sau ghete.  Pantalonii sunt din denim și au ajustare în talie prin intermediul a două curelușe.

Ghetele @vlad.alexandru.shoes sunt ideale pentru zona urbană și datorită tălpii albe și al designului se pot purta la aproape orice ținută.

Basca @borsalino_world am ales-o pentru a completa ținuta casual. Datorită materialului și a imprimeului poate fi folosită atât la ținute casual precum și smart casual.

Cum faci trecerea de la haine mai groase la cele mai subțiri când scad temperaturile?

📸 @fred.dwe
‼ Mai mult ca oricând trebuie să ne susținem ‼ Mai mult ca oricând trebuie să ne susținem așa cum putem brand-urile vestimentare locale. Chiar dacă comerțul online este în creștere, se pierde o bună parte din experiența pe care ne-o oferă brand-urile mici, locale. O parte dintre acestea încă nu au reușit să se adapteze online-ului, dar urmează ca o prioritate.

Datorită acestor afaceri mici, ai parte de o experiență de shopping personalizată deoarece proprietari fac tot posibilul să-ți ofere cele mai bune produse potrivite ție. Din păcate, nu se întâmplă același lucru și în online unde lipsa unui consultant se simte foarte tare. În plus, încurajezi economia locală.

Luniile ianuarie și februarie au fost întotdeauna dificile pentru aceste afaceri mici și acum e mai greu ca oricând. Reducerile din această perioadă nu reflectă realitatea pentru că nu acesta e prețul cu care trebuie să se vândă piesele vestimentare. Este o soluție de compromis pentru a putea plăti furnizori, chirii, taxe, salarii etc. Precum bine știi, cei care au dat spațiile în chirie precum și mall-urile nu prea au fost solidare cu brand-urile. Pentru a-și păstra afacerea, brand-urile nu au avut de ales, au plătit chiriile în continuare, deșii mall-urile au fost închise.

Știu că hainele au fost pe ultimul loc în lista de priorități pentru majoritatea populației. Sperăm ca în anul 2021 lucrurile să se îndrepte și să ne putem bucura de viață așa cum trebuie.

Sunt mai multe brand-uri pe care le susțin, dar nu pot încărca mai mult de 10 fotografii.

Lasă-mi un comentariu cu tag spre acel brand local pe care îl susții (poate fi din orice nișă)
‼ Temperaturile sunt pe minus și trebuie să co ‼ Temperaturile sunt pe minus și trebuie să continuăm să ne îmbrăcăm adecvat pentru a face față frigului. Chiar dacă ne petrecem mai mult timp protejați în mașină sau în diverse clădiri, vom avea momente în care trebuie să ieșim afară. Iar pentru acest confort avem mai multe opțiuni pe care le putem lua în considerare.

1️⃣ Te îmbraci mai gros. E cea mai simplă variantă și care este la îndemâna fiecărei persoane. Aș fi puțin atent pentru că 10 straturi de haine călduroase și uzate își vor face treaba, dar aș păstra pentru momentele din jurul casei și alte activități care nu presupune intrarea în contact cu diverse persoane care ne pot ajuta în cariera noastră.

2️⃣ Layering. E similar cu ce am descris mai sus, dar adecvat pentru orice întâlnire. Poți obține acel confort purtând câteva straturi de haine, dar alese atent. Tu ești cel care dictează câte straturi sau care sunt cele mai călduroase piese pe care le ai. În cazul de față am ales o jachetă subțire din lână @antoniogattiromania și o vestă cu puf de la @viggotailoring pe care le-am pus peste o cămașă din bumbac @pineberryshirts.

3️⃣ Alte opționale. Pentru un confort sporit poți alege să porți ceva pe cap o șapcă precum cea pe care o port de la @ralitzatailoring , fes, pălărie etc.  Fularul e un accesoriu care îți poate proteja fața, gâtul și de ce nu corpul. Felul în care îl port îmi oferă un confort termic în zona pieptului.

Haina pe care o porți trebuie să aibă un guler generos să-l poți ridica la nevoie. Nu e penibil să îți asiguri confortul tău termic.

Teoretic o haină la două rânduri de nasturi îți poate oferi un alt confort termic pentru că în partea de față ai două staturi de material care se suprapun.

Mănușile din piele fac o treabă foarte bună pentru cei care vor mâinile calde în permanență.

În partea superioară mai avem varianta de a lua un tricou de corp sub cămașă pentru un plus de siguranță în confortul termic.

În partea de jos avem varianta de a purta acele izmene, colanți, indispensabili sub pantaloni.

Șosetele normale se pot schimba cu cele groase de lână, iar pantofii cu ghetele.

Care e varianta preferată de a face față frigului?

📸 @silvestru_photography
‼ Iarna nu trebuie să însemne doar nuanțe în ‼ Iarna nu trebuie să însemne doar nuanțe închise. Ne putem îmbraca corect și pentru a avea un confort termic, dar și puțină culoare. Ne place culoarea în așa de multe situații și la fel o putem aplica și în ținutele pe care le purtăm în sezonul de iarnă.

În ținuta de față am ales să pun în evidență sacoul la două rânduri de nasturi. Iar pentru a pune în practică m-am folosit de căciulă, pulover și cravată.

Nuanța de galben am pus-o în evidență și datorită griului, dar și al nuanțelor de albastru care au ajutat la contrastul ideal. Deși nu se observă, sacoul este cadrilat, și cămașa în pătrățele. Asta în cazul în care îți dorești să faci un mix din articole cu mai multe imprimeuri.

Fotografia a fost realizată în ianuarie 2016 și încă este actualitate, drept dovadă că e mai important să-ți creezi un stil personal decât să te îmbraci doar cu ceea ce este la modă.

Adaugi culoare în ținutele tale de iarnă?

📸 @londonstreetstyle
Urmareste-ma pe Instagram

Bauturi

Ceaiurile Anassa Organics – gustul Greciei într-o cană de ceai

Cei care iubiți ceaiurile ar trebui să luați în considerare și produsele Anassa Organics. Materia primă de la aceste ceaiuri provine de la fermele organice din Grecia care folosesc metode tradiționale … [Citeste mai departe...] about Ceaiurile Anassa Organics – gustul Greciei într-o cană de ceai

ZAREA Prosecco Rosé- o noutate pentru iubitorii vinurilor spumante

După o îndelungă aşteptare, Consorţiul Prosecco DOC a aprobat producţia noului Prosecco Rosé ZAREA. Iubitorii vinurilor Prosecco albe, dar și a spumantelor Rosé , vor regăsi atributele preferate în … [Citeste mai departe...] about ZAREA Prosecco Rosé- o noutate pentru iubitorii vinurilor spumante

Promoție la băuturile de pe Bar-Mag.ro

Bar-Mag.ro un site lansat de o firmă de profil au promoție o parte din băuturile pe care le distribuie în România. Fie că e vorba de un distilat, apă tonică, sirop sau alte ingrediente de care ai … [Citeste mai departe...] about Promoție la băuturile de pe Bar-Mag.ro

Luxardo Aperitivo – Bitter-Sweet Herbal Aperitif

Un exemplu perfect al tradiției italiene căruia îi poartă numele, Luxardo Aperitivo Bitter-Sweet este un lichior dulce amărui, obținut prin infuzarea a cojii de portocale amare și grapefruit împreună … [Citeste mai departe...] about Luxardo Aperitivo – Bitter-Sweet Herbal Aperitif

Auto

Pony, cel mai mare serviciu de carsharing din România, împlinește 4 ani

Pe 5 noiembrie, PONY, primul și cel mai mare serviciu de carsharing din România, împlinește 4 ani de roadtrip-uri prin țară. Au început în toamna lui 2015, în Cluj Napoca, cu o flotă de 25 Volkswagen … [Citeste mai departe...] about Pony, cel mai mare serviciu de carsharing din România, împlinește 4 ani

Expoziția Moto Retro Cluj

Sâmbătă , 28.09.2019, a avut loc a patra ediție a expoziției Moto Retro Cluj în cadrul zilelor Clujului. Colecționari din toate părțile țării au expus pentru clujeni zeci de modele robuste și rapide, … [Citeste mai departe...] about Expoziția Moto Retro Cluj

DIESEL și Alpinestars ating viteze record

DIESEL anunţă cu entuziasm o nouă colaborare cu Alpinestars, remarcabilii maeștri italieni ai echipamentului tehnic din piele, pentru motociclişti. Parteneriatul este privit ca o mini-colecție … [Citeste mai departe...] about DIESEL și Alpinestars ating viteze record

SEAT lansează în România Tarraco, noul său model de talie mare

Noul Tarraco marchează intrarea SEAT pe segmentul SUV-urilor mari. Modelul, disponibil și într-o versiune cu șapte locuri, completează oferta mărcii pe segmentul SUV după lansarea Ateca și Arona în … [Citeste mai departe...] about SEAT lansează în România Tarraco, noul său model de talie mare

Masculin

O metodă de a ține cămașa în pantaloni

Ce sfaturi a dat cel mai bine îmbrăcat bărbat ales de Reddit.com

Dandy: respect, atitudine si stil

Ingrijire

Luxury Spa Babor Cluj – terapie și masaj corporal autentic asiatic

Luxury Spa Babor, din Cluj Napoca, s-a deschis în toamna anului 2019, în urma unui investiții de aproximativ 500 000 euro, din dăruirea pe care Ramona Pahome o are pentru această meserie. Investiția a constat în amenajarea, utilarea spațiului cu piese de mobilier și decoruri aduse din Asia sub îndrumarea și colaborarea cu un designer […]

Produsele de îngrijire Dr. Spiller pentru bărbați

Pentru că interacționăm aproape zilnic cu diverse persoane e important să avem grijă de “cartea noastră de vizită”, iar Dr. Spiller a creat produsele de îngrijire pentru față destinate bărbaților. Dacă mă urmărești de ceva timp, cu siguranță, ți-ai dat seama că partea de îngrijire contează la fel de mult ca modul în care ne […]

Parfumul unisex Van Cleef & Arpels – Ambre Imperial

Parfumul unisex Van Cleef & Arpels – Ambre Imperial este unul oriental condimentat care a fost lansat în 2015. Van Cleef & Arpels este un brand de bijuterii franceze, ceasuri și parfumuri care a fost fondat în 1896 de către Charles Arpels și Alfred Van Cleef. Aceștia și-au deschis primul butic în Paris, în 1906. […]

Îngrijirea tenului pe timp de vară

Aspectul tenului este printre primele impresii pe care le lăsam atunci când interacționăm cu alte persoane, iar anotimpul cald poate să aducă câteva dezavantaje – un ten mult mai uleios și cu tendința de acnee, sensibilizat, cu un aspect dur și aspru datorita razelor UV care sunt tot mai nocive. De aceea este important să […]

Accesorii pentru barbati

Ziua internațională a pălăriei se sărbătorește în 15 ianuarie

În 15 ianuarie se sărbătorește ziua internațională a pălăriei - accesoriu care a început să se bucure din nou de popularitate. Pentru purtătorii de pălării, acest accesoriu vine cu un dublu rol: ne … [Citeste mai departe...] about Ziua internațională a pălăriei se sărbătorește în 15 ianuarie

Metaphore World Jewelry – bijuterii create din povestea ta

Metaphore World Jewelry s-a născut la inițiativa lui Andrei Coman în 2018 deoarece nu-și găsea accesorii/bijuterii care să i se potrivească personalității și stilului său vestimentar. Inițial a fost … [Citeste mai departe...] about Metaphore World Jewelry – bijuterii create din povestea ta

Borsalino lansează colecția primăvară/vară 2021: Beauty, Joie de Vivre și Diversity

Colecția Borsalino 2021: Beauty, Joie de Vivre și Diversity s-a născut din combinarea, din punct de vedere stilistic, a trecutului cu prezentul. Această colecție destinată atât bărbaților precum și … [Citeste mai departe...] about Borsalino lansează colecția primăvară/vară 2021: Beauty, Joie de Vivre și Diversity

Măști faciale la 2 lei bucata de la Antonio Gatti

Antonio Gatti a pus spre vânzare, de astăzi, măști faciale la 2 lei bucata. În momentul de față e posibil să ofere cel mai mic preț de pe piață. Compozitie: Material nețesut, TNT ignifug 50 g, … [Citeste mai departe...] about Măști faciale la 2 lei bucata de la Antonio Gatti

Asus ZenPhone 7 Pro

Copyright © 2021 · Stil Masculin

... ...