Mereu când ieșim din casă avem în vedere un cod vestimentar, fie că suntem sau nu conștienți de asta. Evident, pentru un drum la magazin nu vom îmbrăca un frac, dar nici la o petrecere în care invitația specifică Black Tie nu vom veni în training.
Dar fiindcă am menționat aici sintagma Black Tie, voi detalia în rândurile următoare ce înseamnă.
Definire
Cuprins
Black Tie este un cod vestimentar semi-formal, destinat de regulă purtării de seară, derivând din convenția englezo-americană din secolul al XIX-lea. Purtat după ora 18, acest dress code este mai puțin formal decât White Tie, dar mai formal decât casual și business.
Componentele ținutei black tie
Pentru bărbați, elementele acestui dress code sunt:
1) Smochingul din lână (de regulă) cu revere de satin sau mătase, cu un singur rând de nasturi. Cele la două rânduri sunt la fel, însă mai puțin obișnuite. Deși numele Black duce cu gândul la culoarea neagră, în unele zone tropicale, unde temperaturile sunt ceva mai ridicate, este permisă purtarea de sacouri albe sau culori apropiate. Din punctul de vedere al bunelor maniere, în timpul evenimentelor Black Tie, sacoul va rămâne pe umerii purtătorului, el scoțându-se doar dacă gazda sau persoana cu cea mai înaltă funcție îl va da jos.
2) Pantalonii. Tradițional, ei nu aveau găici pentru curea, fiind susținuți de bretele, care erau acoperite de vestă. Cu toate acestea, în zilele noastre se poartă pantalonii cu o curea, dar în medii ceva mai puțin formale.
3) Vesta. Înainte, în timp ce ținuta Black Tie devenea acceptată pe lângă White Tie, bărbații încă purtau vestele albe, specifice celui de-al doilea tip de ținută. Astăzi, vesta poate veni în mai multe culori, însă cea mai utilizată este negrul. De asemenea, vesta se poartă doar când sacoul are un singur rând de nasturi. Ea poate fi la rândul ei cu un singur rând de nasturi (3 nasturi) sau la două rânduri (3 sau 4 perechi de nasturi). Cum am menționat anterior, unul din scopurile ei era să ascundă bretelele.
4) Cămașa. Cea mai potrivită cămașă pentru evenimentul de tip Black Tie este cămașa cu guler normal ascuțit. Ea este potrivită tocmai prin prisma faptului că aduce cuvântul ”formal” în expresia ”semi-formal” a codului acesta vestimentar. Ea poate fi împodobită cu un papion self-tie, uneori (mai rar) cu o cravată neagră, iar la mâneci, în loc de nasturi, vei purta butoni, de obicei din aur sau argint.
5) Pantofii. Ideal ar fi ca în ziua de astăzi să purtați la un asemenea eveniment pantofi negri, modelul Oxford captoe.
6) Accesoriile. La buzunarul de la piept se poate purta o batistă, de regulă din bumbac sau mătase. De asemenea, se poate adăuga la butonieră o floare. Atenție, căci în Franța purtarea unei flori la butonieră și a unei batiste de buzunar nu este permisă. În plus, ceasurile la mână nu ar trebui purtate, ci ceasurile de buzunar sunt cele mai acceptate. În final, în cazul în care ai primit decorațiuni de război (ex: stele), ele se vor purta în partea stângă. Dacă invitația specifică fără decorațiuni, atunci ele vor rămâne acasă.
Evenimente posibile cu dress code Black Tie
La operă, deși unele, cum ar fi Opera din Sydney sau Royal Opera House nu mai percep acest cod vestimentar; pe de altă parte, Glyndebourne cere explicit acest lucru.
Croazierele, pentru cinele formale.
La nunți, deși aici este încălcată regula purtării sacoului după ora 18, din moment ce majoritatea cununiilor încep dimineața.
Excepții
O excepție de la regulile acestui dress code o reprezintă tocmai Black Tie-ul scoțian, unde în loc de pantaloni se poartă kilt-ul, în loc de șosete negre se poartă cele albe, iar pantofii Oxford captoe sunt înlocuiți de pantofii mai casual Brogue. (Deși Oxford și Brogue reprezintă același lucru, cei purtați în acest caz de scoțieni sunt la un nivel formal inferior primilor)
sursa foto: aici
Câteva completări:
1. Costumul nu trebuie să fie neapărat negru. Poate fi şi un albastru închis dar trebuie să fie foarte închis.
2. Cămaşa nu trebuie să aiba nasturi. Sunt niște butoni pentru încheierea cămășii. Recent au apărut cu un fel de nasturi ascunși…sau alte sisteme de prindere.
3. Vesta trebuie purtată dacă îți vei da jos sacoul. De asemenea albul este o culoare destul de comună.
4.Ca alternativă la vesta mai există şi brâul. Brâul trebuie să fie uni şi să se potrivească cu papionul.
5. Pantalonii trebuie să aibă o fâşie care să acopere cusăturile din lateral. Ai nevoie de pantaloni speciali.
Una din ideile fundamentale este să ascunzi tot ce este funcțional (cusături, nasturi, etcetera.).
O corecție: Butonii nu trebuie să fie de aur sau argint sau materiale prețioase. Pot fi din orice numai să arate bine