Dacă este să luăm traducerea mot à mot a conceptului de „cocktail party”, aceasta ar fi: o petrecere scurtă unde invitaţii servesc cocktailuri. Se spune că prima astfel de petrecere în Anglia a avut loc în anul 1924 şi a fost găzduită de către artistul Christopher Nevinson.
Cum să te îmbraci la un Cocktail Party
Dacă este să ne luăm după firul istoriei, ca eveniment în sine, acesta începe după ora 17:00, durează aproximativ 2-3 ore şi uneori am putea spune că vine ca un „preludiu” înaintea cinei şi a petrecerii propriu-zise ce va avea loc după aceea.
Dar dezvoltând această idee, mai ales în zilele noastre, un cocktail party a căpătat o mai mare amploare, şi poate fi:
– o petrecere organizată de către o multinaţională pentru a oferi posibilitatea angajaţilor de a socializa şi a se cunoaşte mai bine;
– o petrecere organizată chiar de către tine, în diferite scopuri;
– o nuntă de dimensiuni foarte mici;
– o lansare de carte;
– o inaugurare;
– o petrecere pentru a aniversa ceva.
În cadrul evenimentelor de tip cocktail party, se servesc băuturi răcoritoare, cocktailuri alcoolice şi nealcoolice sau şampanie. În ceea ce priveşte gustările, se organizează bufet suedez unde găseşti sandvişuri, salate, deserturi, dar fără lucruri foarte sofisticate, întrucât scaunele sunt foarte puţine, iar scopul petrecerii este de a socializa, a te relaxa şi a dansa, nu a te îndopa cu mâncare. Toate acestea fiind acompaniate de muzică.
Dar asta nu este totul. Un lucru foarte important pe care vor trebui să-l aibă în vedere domnii invitaţi la petrecere este vestimentaţia aleasă. Iar pentru asta, în primul rând va trebui să ţină seama de modul cum a fost invitat: dacă e vorba de un e-mail sau un simplu telefon, îi va lăsa de înţeles că poate merge pe un stil business casual, spre casual; dacă e vorba de o invitaţie clasică, prin poştă, atunci va trebui să-şi îndrepte atenţia spre ceva mai formal.
Alte aspecte de care va trebui să mai ţii cont atunci când îţi alegi hainele pentru cocktail party sunt: sezonul şi perioada din zi când are loc evenimentul.
Sezon: dacă este primăvară sau vară apelează la ţesături uşoare (in, bumbac, sau o lână foarte subțire) şi culori vii, iar dacă este toamnă sau iarnă mergi pe articole mai groase (lână de exemplu, cașmir, flanel) şi nuanţe mai temperate.
Perioada din zi: dacă are loc ziua, mergi pe ceva mai puţin formal (ex: pantaloni khaki, cămaşă, blazer cu butoni metalici, pantofi brogue), iar dacă are loc seara alege un costum alături de cravată.
Toate acestea în cazul în care pe invitaţie nu este precizat un „dress code” exact. Dar dacă este, atunci ai noroc, şi vei putea merge la sigur ţinând cont de următoarele aspecte:
Casual: jeans, o cămaşă într-o singură nuanţă (pe corp) şi o pereche de brogue.
Business Casual: poţi merge pe pantaloni khaki, pantofi brogue sau loaferși, tricou polo sau cămaşă „button-down”, blazer sport.
Business sau Business Formal: aici mergi la sigur cu un costum gri sau bleumarin (poate fi şi din 3 piese), cămaşă pentru ţinute formale, cravată din mătase, batistă de buzunar, pantofi Oxford.
Semi-Formal: lucrurile stau aproape la fel ca şi în situaţia Business. Alege un costum într-o nuanţă închisă, o cămaşă albă de preferat, cravată şi pantofi Oxford.
Black tie: aici totul este clar. Îţi iei smochingul şi papionul negru.
White tie: la fel ca mai sus, doar că papionul este alb. Aici este vorba de evenimente foarte formale.
Nu uita de accesorii, acolo unde îţi este permis: batistă de buzunar accesibilă pentru orice tip de ţinută; o floare, o broşă la reverul blazer-ului în cazul unei ţinute de zi a sezonului de primăvară/vară; o eşarfă stil bandană la ţinutele casual; şamd.
Tu cum te-ai îmbrăca pentru un cocktail party ?
ce parere ai despre acele papioane cu tot felul de culori si imprimeuri, care se poarta la tinute casual in general ?
Depinde de persoana care le poarta.