Tricoul în dungi Breton - cum să-l porți și să-l asortezi

Aproximativ fiecare bărbat a încercat sau a purtat cel puțin o dată tricoul în dungi orizontale Breton. Acest stil a fost împrumutat de la pescari/marinari francezi. Îl vei găsi pe nuanțe de alb-crem cu dungi orizontale bleumarin ceea ce îl face cel mai potrivit pentru sezonul estival.

Puloverul alb din bumbac cu dungi bleumarin era piesa ideală pentru a combate vremea rea cu care se intersectau marinari.  În 1858 Marina Franceză a adoptat-o ca și uniformă oficială. Ca specificații tehnice: gulerul trebuia să fie rotund, trebuiau să se regăsească 21 de dungi albe  cu lățimea de 20 mm și 21 de dungi albastre cu lățimea de 10 mm pe bluza/puloverul Breton. Iar pe mâneci câte 15 dungi din fiecare. 21 reprezintă numărul de victorii pe care a avut-o flota lui Napoleon împotriva Britaniei. În plus, despre această piesă se credea că marinari căzuți peste bord erau mai ușor de reperat.

Din 1889 materialul era confecționat în localitatea Bretagne ( de unde vine și numele bluzei), de brand-ul Saint James, din Franța care mai există și-n ziua de azi.

În 1917 Coco Chanel a introdus acest design în lumea modei prin intermediului colecției cu inspirație nautică. În anii ’40 modelul a fost purtat de artiști din cluburile de jazz din Paris.

Printre cei care au popularizat acest model au fost Andy Warhol, Pablo Picasso, Jean-Paul Gaultier, James Dean și alții.

Breton shirt James Dean
Tricoul în dungi Breton

Cum să porți tricoul în dungi Breton

Dungile orizontale sunt potrivite pentru persoanele care vor să pară mai masive deoarece ele au rolul de mări din punct de vedere vizual. Le-aș recomanda persoanelor slabe, dar le-aș evita dacă aș avea un abdomen proeminent. Nu cred că își dorește cineva o burtă mai mare.

Din punct de vedere al asortării l-aș asocia cu jeanși/chinos/pantaloni de stofă bleumarin, pantaloni albi și sau un sacou bleumarin. Deasemnea poți să-l porți și în tinuțe casual sau sport sub o jachetă din denim, hanorac, jachetă Harrington, bomber, etc. Vara îl poți asocia cu o pălărie de paie, pantaloni scurți și espadrile.

Cum ai purta tricoul în dungi?

sursa foto: aici, aici

4 thoughts on “Tricoul în dungi Breton – cum să-l porți și să-l asortezi

 1. Multumesc de sfat :D

 2. gilos spune:

  Interesant, merci pt articol

 3. Mihai spune:

  Tricoul in dungi Breton îl pot combina cu o jachetă în dungi ? sau va fi prea încărcat?

  1. Laci spune:

   Prea incarcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *