Dungile Şi Carourile În Ţinutele Formale

Un bărbat cu bun gust ştie să aleagă culorile, dar ca să fie stilat trebuie să fie atent la asortarea imprimeurilor precum dungile și carourile. Acestea pot fi deseori intimidante deoarece ele trebuie asortate la diverse ţinute şi nu există un ghid exact privind acest tip de asortare. Cele mai banale imprimeuri de care ne lovim în viaţa de zi cu zi sunt dungile şi carourile. Cu toate că geometria lor e simplă, combinarea lor duce la efecte neaşteptate. Astfel, doar controlul efectelor asigură o ţinută formală reuşită.

Coloristica este un nivel primar, în timp ce croiul şi ţesătura pot asigura armonia şi naturaleţea ţinutei. Pentru a arăta cât mai firesc şi elegant în acelaşi timp, am detaliat modul de asortare a imprimeurilor luând în calcul costumul, cămaşa, cravata şi batista de buzunar.

Dungile şi carourile în ţinutele formale

Două imprimeuri de acelaşi fel

Modelele cu dungi sau în carouri reprezintă cea mai simplă cale de a învăţa asortarea a două imprimeuri la fel. Când se combină două imprimeuri în dungi, atunci acestea trebuie să fie diferite ca mărime, deoarece două modele de aceaşi mărime vor produce o iluzie optică de mişcare. Pentru a combina două imprimeuri cu pătrăţele, necesită mai multă iscusinţă şi de aceea este considerată o alegere mai stilată. Dacă porţi aceste modele de dimensiuni similiare, acestea vor obosi ochiul.

Două imprimeuri diferite

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Laszlo Nagy (Stil Masculin) (@stilmasculin) on

Dacă la două imprimeuri de acelaşi fel este necesar ca ele să fie de mărimi diferite, la asortarea a două  modele diverse, acestea trebuie să fie de mărimi aproximativ egale pentru a se crea o ţinută plină de armonie.  La o cămaşă cu dungi orizontale, cravata se alege cu modele ce au aceeaşi dimensiune. În situaţie contrară, cămaşa va eclipsa cravata prin neconcordanţă.

În cazul în care pe cravată se regăsesc nuanţe de pe cămaşă, atunci această asortare este privită ca una cu bun gust. La cămaşa în dungi şi costumul în carouri, distanţa dintre dungi trebuie să fie egală cu mărimea carourilor. Dacă ai neclarităţi în legătură cu mărimea celui de al doilea imprimeu, mergi pe ceva mai mare decât mai mic. Una dintre cele mai mari provocări este reprezentată de modelele mici deoarece pentru ochi ţinuta va deveni haotică. Soluţia la această problemă ar fi alegerea unui imprimeu de dimensiuni mari.

Trei imprimeuri când două sunt la fel

Stil Masculin Lucrând De Acasă
dungile si carourile

Aici vom face referire la două modele cu dungi şi unul în carouri sau viceversa. Dacă purtăm un costum şi o cămaşă cu dungi, distanţa dintre linii trebuie să fie diferită şi se alege o batistă de buzunar sau o cravată cu pătrăţele care să mergă cu oricare dintre cele două imprimeuri. În cazul în care avem o cămaşă şi un costum în carouri se alege o cravată cu dungi mari pentru a fi în armonie cu acestea. Echilibrul dezirabil este dat de următoarea combinaţie: carouri mari, carouri mici şi dungi largi.

Trei imprimeuri diferite

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Laszlo Nagy (Stil Masculin) (@stilmasculin) on

La această combinaţie, stilul şi riscul merg mână în mână. Cea mai sigură asortare este realizată prin  mărimile diferite, dar diferenţele trebuie calculate. Să zicem că porţi un model herringbone, o cămaşă în carouri şi o cravată în dungi. Pentru ca acestă combinaţie să fie echilibrată, dimensiunile celor trei modele trebuie să fie proporţionale între ele prin menţinerea unui contrast. În plus, se urmăreşte o scară în întreaga ţinută. Armonia este creată prin gradualitate.

Trei imprimeuri de acelaşi fel

Purtând trei feluri de carouri sau de dungi reprezintă o eleganţă tradiţională, dar acestă combinaţie, în funcţie de purtător, poate face distincţia dintre un bărbat stilat şi unul dezinteresat de regulile clasice. Purtarea acestei combinaţii necesită ca imprimeurile să fie de mărimi diferite. De multe ori, este mai simplu să începi de la un imprimeu mic şi să urci la unul mare. În cazul carourilor începe cu cele mici pe cămaşă, cele medii pe costum şi continuă cu cele mari pe batista de buzunar. Aceeaşi regulă se aplică şi atunci când se poartă dungile. Astfel, asortând trei imprimeuri în dungi de mărimi diferite se va elimina repetiţia.

În concluzie, asortarea imprimeurilor depinde de scară, stil şi culoare. Combinarea a mai mult de trei imprimeuri nu o recomand. Sunt foarte puţini cei care au făcut acest lucru şi au fost apreciaţi mai mult datorită popularităţii lor. Bineînţeles, în funcţie de fizionomia fiecăruia, unele pot fi în avantaj, iar altele în dezavantaj. Când eşti la început, unul din trei elemente pe care le porţi trebuie să fie simplu, iar celelalte două cu imprimeuri. Cu timpul poţi avansa la combinaţii mai aventuroase.

Mai multe despre acest subiect vei găsi în materialul video Cum să-ți asortezi hainele.

Cum asortezi dungile și carourile?

Related Posts

9 thoughts on “Dungile şi carourile în ţinutele formale

 1. Alex spune:

  Foarte bine gandita „treaba” cu imprimeurile.
  Niciodata nu am tinut cont de acestea :)
  Acum ma voi gandi de doua ori inainte sa ma „pun la tol festiv”.

  Totul are o logica daca stai sa te gandesti :)

  Avand in vedere ceea ce am citit imi dau seama ca este destul de greu sa folosesti mai mult de trei imprimeuri(un al patrulea nu prea-si are locul) si ar cam veni in plus.

  Multumesc, mi-ai deschis ochii prin articolul asta :D

 2. ionut spune:

  Foarte intresant articolul..ma mir cum de asa putine comantarii..asta demonstreaza interesul romanilor pt asta..oricum mult succes! educatia in vestimentatie este necesara .dar te-as ruga ..pune mai multe poze cu baieti „bine” asta pt ca asimilezi mai usor ideile daca vezi niste modele exacte:D

 3. Laci spune:

  @ Ionut

  Site-ul este plin de astfel de fotografii la fiecare articol in parte.

 4. gaby.1501 spune:

  este interesant, sincer. nu o lua in nume de rau, iti apreciez munca, este frumos ce faci, felul in care scrii este foarte bun doar ca nu aici. subiectele gen „wall street” nu prea se aplica in tarisoara noastra. ai dreptate in tot ce scrii, esti documentat se vede doar ca uiti ca traiesti in Romania si nu esti vreun mare bursier de la New York Stock Exchange..incearca te rog sa atingi daca poti niste subiecte mai „romanesti” sa zic asa. in rst doar respect pt munca pe care o faci !

  1. Laci spune:

   Cred ca am atins destule subiecte romanesti si cu siguranta vor mai fi. Din aceste articole, fiecare isi extrage ce crede ca este esential.

 5. LFC spune:

  Am si eu o intrebare . Nu am reusit pana acuma sa ii gasesc raspunsu’ . E gresit daca combin o camasa deschisa la culoare (albastru) in carouri cu o cravata neagra cu buline albe ?

  1. Laci spune:

   Cat timp difera scara imprimeurilor nu este o problema.

 6. cristi spune:

  interesante articole…multumesc Laci.chiar m-au ajutat foarte mult articolele scrise de tine.

 7. Mario spune:

  Deoarece acest articol are numele:” dungile si carourile in ținutele formale” ma face sa ma gândesc la limitarea articolelor cu imprimeu,astfel nu sunt sigur daca aceste reguli se aplica si in alte articole precum o jacheta aviator sau pantalonii cu imprimeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *